Medlemskap

Resa med killgänget till Helsingfors: ”Jag ger staden en tia i betyg”

Vi följde med ett kompisgäng från Norge på deras weekendresa till Helsingfors. – Jag ger staden en tia i betyg. Det finns en anledning till att finländarna är så glada, säger Alexander, en norrman som besöker den finska huvudstaden för första gången.

Kompisgäng äter middag på restaurang i centrala Helsingfors.
 • Hans kompis Espen tillägger snabbt:

 • – Jag stortrivs i den här typen av städer. Avstånden är korta och ändå är det en storstad med utmärkta restauranger, bra shopping och coola barer. Det är fantastiskt här!"

 • "Det finns massor av spännande och genuina barer och restauranger, som Fly AF bar och Grotesk, säger Espen.

 • Kompisgänget, som består av Alex, Espen, Jørgen, Tord och Mathias, har valt Helsingfors som destination för årets resa med killgänget.

 • Förutom bra väder och utmärkta vattenhål kan helgen sammanfattas med sauna, besök på en restaurang med Michelin-stjärna, en pub i en spårvagn, äkta finsk karaoke... och en känsla av att vara lyckligt trött i kropp, sinne och själ.

 • Här är några tips på vad du kan göra på en resa till Helsingfors med killgänget enligt det här kompisgänget:

Pubrunda via spårvagn

Den här upplevelsen är drömscenariot för en resa med killgänget. Slå dig ner, njut av en god öl eller ett glas vin, ät snacks – allt medan du ser de viktigaste sevärdheterna i Helsingfors. Finländarna vet hur man gör och har kombinerat allt detta i SpåraKOFF.


– SpåraKOFF är förstklassigt, säger Espen.


Den ikoniska röda spårvagnen har en golvyta på 20 kvadratmeter och plats för 24 gäster. Spårvagnen har en bardisk med en bred meny av viner, öl, finsk gin, alkoholfria alternativ och snacks. Och ett antal extra starka alternativ.


Och jo, det finns naturligtvis en toalett ombord. Rundturen tar cirka 45 minuter, eller så kan du boka en privat tur, som Espen och hans vänner har gjort.


– Vi skulle kunna åka med den här spårvagnen hela dagen, säger Alex.

Ett museum du inte får missa

Helsingfors är fullt av fantastiska och spännande museer, men om du bara ska välja en, då rekommenderar vi Kiasma. Kiasma är ett museum som lockar konstälskare från hela världen med sin imponerande samling av samtida konst och spännande utställningar. När kompisgänget besökte museet var huvudutställningen Tom of Finland.


Konstnärens riktiga namn var Touko Laaksonen, och han är känd för sina ikoniska och banbrytande homoerotiska teckningar som bidrog till att forma HBTQ+ konstens historia. Läs och se mer på Hotel St. George.

 • Sauna på Löyly

  Du kan inte besöka Helsingfors utan att uppleva en ångande het bastu — den ultimata livsrenaren, efter en tur med spårvagnspuben men innan du ger dig ut i stadens nattliv.

 • Alex, Jørgen, Espen, Tord och Mathias hade hört talas om legendariska Löyly Helsinki.

 • Platsen är en fantastisk arkitektonisk pärla vid vattnet som erbjuder en avslappnande upplevelse med sin blandning av traditionella finska bastur och modern design.

 • Killarna bokade en privat bastu med tillgång till utomhusområdet, baren och havet. Med en temperatur i havet på endast sex grader Celsius var det ett iskallt men uppfriskande besök.

 • Som tur var underhölls gruppen av några lokala finländare som gjorde sitt veckobesök i bastun på Löylö:

 • "Finländare är jättetrevliga. De är supervänliga och utåtriktade", säger Tord.

”En galet bra restaurang”

Det kan låta konstigt att du kan hitta världens bästa thai-mat i Finland, men på stjärnkocken Tomi Björcks restaurang Boon Nam ger du dig ut på en kulinarisk resa genom leendets land. Restaurangen ligger i bottenvåningen på lyxiga Hotel St. George och är väl värd ett besök under din vistelse i Helsingfors.


Här ligger fokus på thailändsk mat från olika regioner, med aromer från den asiatiska kryddmarknaden.


– Tillsammans med restaurangen Finnjävel Sali tror jag att det här kan ha varit helgens bästa matupplevelse, säger Alex.


– Ett otroligt bra ställe, är vännerna eniga om.


Och vi bör snabbt förklara att Finnjävel, som har en Michelin-stjärna, är känd för sin unika tolkning av traditionella finska rätter.

 • Karaoke inne på en offentlig toalett

  Finländarna vet hur man maximerar Eurovision Song Contest-upplevelsen och de vet verkligen hur man ger allt i karaokebaren också.

 • – Det finns ingen karaoke som finsk karaoke, är det norska kompisgängets omdöme om finländarnas passionerade tradition.

 • Ett bra tips är Karaoke Bar Restroom. Baren ligger i vad som tidigare var en offentlig toalett och erbjuder kall öl och vänlig service. Om det blir för mycket med ”artisterna” finns det ett litet utrymme utomhus där du kan vila öronen.

 • Och när helgen går in i småtimmarna på söndagsmorgonen utbrister en hes Tord:

 • – Det finns en anledning till att finländarna är så glada. Staden utstrålar hög kvalitet och är en nordisk pärla. Finland är så mycket mer än bastur och Mumin!

Senaste artiklarna