Vad är väl en resa med barn? Den kan vara fruktansvärt långtråkig, dötrist och alldeles, alldeles underbar! Vid första anblick kan det verka komplicerat och jobbigt att resa med små barn, men med god framförhållning och lite teknik kan du göra det smidigt och utan problem. Här ger vi dig tips och råd som gör din resa till en barnlek!

kids-smiling-car-featured-1200.jpg

Flyga med barn – förberedelser, leksaker och packning


Oavsett om det är första gången du ska flyga med barn eller om du är en rutinerad flygresenär är förberedelse otroligt viktigt. Dels minskar det stressen och oron för dig, och dels gör det ditt eller dina barn lugnare och mer avslappnade. Har du förberett dig bra och packat ner rätt saker i handbagaget kan flygningen till och med bli riktigt mysig.


Se också till att göra din research med flygbolaget du reser med – vissa flygbolag har ”deliver att gate-service” som gör att du kan få barnvagnen direkt till gaten när du landar. Med små barn kan en bärsele vara att rekommendera – det är bekvämt för barnet och smidigt för dig som har båda armarna fria. Du kan också tänka på att boka ett kvällsflyg då barnen kommer vara trötta och förhoppningsvis somnar lättare.Bra saker att ha med sig på flyget kan vara:  • Ett riktigt bra handbagage: med ett handbagage med stor öppning ser du till att du snabbt och lätt kan nå det du vill ha. Ofta har du bara en arm ledig som förälder vilket gör att du vill underlätta allting så mycket som möjligt.

  • Lekväska med favoritleksaker: bra leksaker som inte är ”för vilda” och rullar runt i kabinen kan vara skillnaden på kaos och lugn och ro på flygplanet. Kritor, block, böcker, GameBoy och klistermärken fungerar alldeles utmärkt som distraktion i några timmar.

  • Surfplatta: se till att ladda surfplattan och lägga in barnens favoriter – det kan göra resan mycket enklare. Har du dessutom ett par brusreducerande hörlurar till kan barnen (och medpassagerare) slippa eventuella oljud.

  • Snabb och enkel mat: ofta kan barn bli hungriga på nolltid. Därför är det bra om du har med rån, minimorötter, riskakor och välling på flygplanet. Packa det i förslutbara påsar som du enkelt kan visa upp i säkerhetskontrollen. Russin är en favorit som fungerar bra både som snacks och att tugga på när planet lyfter för att minska risken för lock i öronen.

  • Skötväska och medicin: någon blöja och våtservetter är alltid bra att ha, speciellt om du ska flyga en längre sträcka. Se också till att ha med nässpray och huvudvärkstabletter – det kan hjälpa mot tryckförändringarna som barnen kan få ont av.


Bila med barn – planering, lekar och pauser


Att bila har flera fördelar jämfört med att flyga. Först och främst är det väldigt smidigt – du har en stor frihet och inga tider att passa. Du kan därmed pausa när du vill och ta med mer packning än vad som tillåts på flyg eller tåg. Dessutom kommer du också ofta nära din slutdestination och du slipper kånka runt på väskor och barn mellan flygplats och hotell.


Men det finns också nackdelar att bila med barn. En del barn gillar inte att sitta fastspända i bilen under en längre period. De blir rastlösa och delas baksätet med syskon är det stor risk för bråk och gnäll. Men med lite planering, flexibilitet och några djupa andetag kan resan bli skön både för dig som förälder som för ditt eller dina barn.Före resan: planera färdvägen och välj ut de ställen du kan stanna på. Kanske finns det någon barnvänlig lekplats barnen kan leka av sig på en halvtimme? Ha gott om tid och stressa inte när du bilar med barn!


Under resan: Precis som när du flyger är det bra om du har en väska med stor öppning inne i bilen som du enkelt kan komma åt. Packa ner favoritleksaker och något gott att äta och dricka. Se också till att ha med en liten väska med ombyteskläder och blöjor. För att underhålla och sysselsätta barnen under resan är det bra med klassiska saker som leksaker och surfplatta. Vid längre bilresa kan du slå in små presenter som du med jämna mellanrum ger till barnen. Det blir både uppskattat och fördriver tiden på ett bra sätt.


Det finns också en mängd olika billekar som gör resan roligare. Räkna kor och räkna bilar brukar vara uppskattat bland de mindre barnen. Med lite större barn är ”hur långt borta är grejen?” en rolig lek. Någon säger då ett föremål eller ett landmärke långt borta som han eller hon får syn på, exempelvis en kyrka. Därefter får alla gissa hur långt det är dit och den som kör kontrollerar vägmätaren. Vinnaren får en poäng och får välja nästa föremål.


Hotellvistelse – vikten av att välja rätt boendeNär du bokar semesterboende för dig och din familj är det viktigt att göra din research noggrant. Tänk på att det är stor skillnad att bo på hotell med barn än om du endast åker med vuxna – se därför till att boka ett familjevänligt hotell med goda recensioner. Med ett bra poolområde, lekplatser och hotellmaskot gör du hotellupplevelsen rolig för både för dina barn och dig själv. Mat kan vara ett problem när det gäller barn. Se till att boka ett boende med antingen bra och stort menyutbud eller med restauranger i närheten.


Många hotell har speciella Familjerum. Där finns sängplats till alla och smarta lösningar och bekvämligheter för familjesemestern. Här är ett Familjerum på Quality Hotel™ Globe i Stockholm.


Bestäm om du vill bo nära centrum, med närhet till shopping och restauranger, eller om du vill bo på ett lugnare ställe en bit därifrån och därmed måste transportera dig och familjen in till staden. Bo på hotell ska vara ett äventyr, särskilt för de minsta barnen. Se till att ha roligt, njut och ha kul på din semester!