Slottsskogens historia sträcker sig långt tillbaka, hela vägen till 1600-talet. Tidigare var området tillägnat Älvsborgs slott, idag är det ett vackert område i sydvästra Göteborg som allmänheten har fri tillgång till.

Azaleadalen, Slottsskogen. Foto: Steampipe Production Studio AB/Göteborg&co
Azaleadalen, Slottsskogen. Foto: Steampipe Production Studio AB/Göteborg&co

Vad kan man göra i Slottsskogen?


En hel del, speciellt när vädret är varmt och skönt men även när snön ligger som ett fint täcke över parken. Detta är ett utmärkt område för promenader och roliga aktiviteter, antingen med familjen, med vänner eller med din partner. Vi går igenom några saker du inte får missa när du besöker Slottsskogen.


Göteborgs Naturhistoriska Museum


Vid den norra delen av området, en kort promenad från Linnéplatsen, ligger Göteborgs Naturhistoriska Museum. Platsen är fylld med intressanta utställningar, från naturtrogna modeller på vilda och exotiska djur till valskelett, dinosaurieskelett och mycket mer. Här finns det även flera tillfälliga utställningar, väl värda att titta på. Ordinarie öppettider är tisdagar till söndagar, från 11 till 17. Sedan 2017 är det fri entré till denna magiska plats.


Utsällning, Göteborgs Naturhistoriska Museum. Foto: Ian SchemperEtt perfekt tillfälle för familjen att umgås. Foto: Ian Schemper/Göteborgs Naturhistoriska Museum


Lekplatsen Plikta


En kort promenad från museet ligger den stora lekplatsen Plikta. Området är oerhört populärt hos barn i alla möjliga åldrar, inte minst för att det finns många roliga lekredskap, klätterställningar och många andra spännande saker att leka med.


Hit kommer inte bara barnfamiljer utan även motionärer, ungdomar, pensionärer och många fler för att ta del av parkens olika redskap. Det finns utomhusgym, boulebana, pingisbord och även möjlighet att låna bollar, spel och leksaker. Naturligtvis finns även goda utrymmen för fika och picknick samt möjlighet att grilla. Själva parken är alltid öppen men personalen som sköter om parken finns bara på plats mellan 10 och 17, måndag till söndag.


Barnens Zoo


I hjärtat av Slottsskogen hittar du vilddjursparken Barnens Zoo. Detta är en avgiftsfri djurpark, fylld med spännande djur som barnen kan leka med. Du hittar de roliga pingvinerna, de mäktiga älgarna och även lite vanligare djur som får, grisar och kaniner.


Ett barn på Barnens Zoo, Slottsparken, Göteborg. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg&coBarnens Zoo. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg&co


Ät en god middag eller en mysig fika


Det finns gott om möjligheter att äta eller fika när du besöker Slottsskogen. Först och främst har du Björngårdsvillan bredvid Barnens Zoo, ett kafé som är över 100 år gammalt. På den västra sidan, alldeles vid Azaleadalen, ligger Café Azalea. Bägge kaféer har ett utmärkt fikautbud med gott kaffe, fina mackor och smarriga bakelser.


Vill du däremot äta en god middag kan du med fördel besöka Villa Belparc vid Stora Dammen, på den sydöstra delen av parken. Villa Belparc har även sommarkonserter med både svenska och utländska artister. Läs mer på deras hemsida för att se vilka artister som är aktuella just nu.


exterior-villabelparcVilla Belparcs uteservering är perfekt för att njuta av något gott i sommarvärmen. Foto: Villa Belparc


Är du intresserad av fler ställen att äta på i Göteborg? Varför inte spana in någon av de ställen vi tycker är Göteborgs bästa barer och restauranger?


Event i Slottsskogen


Varje år hålls det flera evenemang i Göteborg och i Slottsskogen. En av de mest populära evenemang är Way Out West, en årlig musikfestival. Det hålls även flera spännande lopp, exempelvis Mud Run, Blodomloppet och Tough Viking. Detta är bara ett urval av alla saker du kan hitta på i Slottsskogen. Det organiseras även loppisar, utomhusbio och många andra aktiviteter att underhålla sig med.


Naturligtvis finns det fler sevärdheter att besöka och saker att göra i Göteborg. Varför inte besöka några av stadens kunskapsdestinationer, olika platser som faktiskt gör dig smartare efteråt eller kanske besöka ett av de bästa evenemangen i Göteborg 2019?
Du kan välja bland dessa centrala hotell i staden för att snabbt kunna ta dig både till Slottsparken och till andra destinationer runt om i Göteborg.


Way Out West festivalmiljö, Göteborg&co/Peter KvarnströmWay Out West i Slottsskogen. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg&co