Vi vet att det ofta kan kännas onödigt dyrt att bo på hotell, speciellt under sommarens semesterveckor. Om du däremot köper något av våra 3 sommarpass 2024 kan du få full koll på din resebudget och använda pengarna som blir över till en hejdundrande storstadssemester – eller varför inte en spontan roadtrip? Vi ger dig våra bästa tips på sommaraktiviteter i både svenska och norska städer som du sent ska glömma, och flera av dem har du med största sannolikhet inte ens hört talas om tidigare!

Person driving a car
Med ett sommarpass som innehåller 7 hotellnätter är det bara att sätta sig framför ratten och upptäcka Norden!

Backpacker-passet

Köp singelpasset och starta sommarens resa!
chevronRight

Sommarpasset – 5 eller 10 nätter

Köp sommarpasset nu. Välj mellan 5 och 10 nätter!
chevronRight

Sommarresa + en skön hotellsäng = något många drömmer om. "Låt oss dra iväg på en femdagars fisketur till Bodø!" "Japp, bokar du hotell?" "Eh, ja.." säger du med en klump i magen och tänker att hela semesterbudgeten kommer spenderas på något så tråkigt som att…sova.


Det kan vara kul att övernatta i tält – eller ute i den fria luften om man är en naturmänniska, men låt oss vara ärliga med att en härlig hotellsäng och en riklig frukostbuffé dagen därpå lockar desto mer efter en dag full av aktiviteter – vare sig man har fiskat i flera timmar vid Bodø eller om man har dansat till sig skavsår och en svettig kropp på en livlig sommarfestival...


Festival_16_9Sommar = festivaltid, och många föredrar att sova i en skön hotellsäng snarare än i ett trångt tält med alltför hårt underlag.


Från 790 kr per natt för ett hotellpass, say what?!


...Då är det ju toppen att man kan välja mellan 3 olika hotellpass hos oss, helt beroende på vad för slags semester man är ute efter. Du kan välja mellan ett sommarpass med 5 nätter för 4950 kr alltså 990 kr per natt) eller ett med 10 nätter för 8900 kr (890 kr per natt). Och ja, vi sa 3 pass – i år har vi nämligen sett till att göra det enkelt för dig som reser solo och lanserat ett singelpass, du slipper alltså betala för 2 om du reser själv! Pris? 3950 kr för 5 nätter (det är bara 790 kr per natt det!).


Passen kan antingen användas till sammanhängande nätter under en äventyrlig roadtrip genom Norden, eller utspritt lite "här och där" under sommaren, till exempel med några dagar hos svärmor i Harstad i juli eller en romantisk augustikväll på Norrlandsoperan i Umeå.


People taking a bath in the sea_16_9Oavsett om du reser eller inte bör du alltid unna dig ett bad. Ett dopp från en badbrygga slår aldrig fel.


Oavsett vad du väljer att använda ditt sommarpass till; här kommer förslag på aktiviteter, med något för alla, i tre norska och tre svenska städer – och vi har självklart haft i åtanke att du kan göra en roadtrip av det hela!


KRISTIANSUND – den underskattade staden


Kristiansund, som är fördelat på fyra öar på västkusten i Norge, är en alldeles för underskattad plats. Här möts du av färgglatt målade hus, och det finns överraskande mycket att hitta på i denna mysiga stad, som faktiskt var nära på att utplånas helt under andra världskriget.


För att verkligen kunna se staden ordentligt rekommenderar vi att hoppa på Sundbåten, en båt som kommer från världens äldsta företag för kollektivtrafik och som idag erbjuder guidade turer. Eller varför inte öhoppning med stadsvandring?


När du ändå är i Kristiansund, är det nästan ett måste att köra Atlanterhavsveien – en 8274 meter lång väg som sägs vara världens vackraste bilresa, och det är inte något skitsnack: här kör du bokstavligen på havet! Detta är också en rolig upplevelse för dig som är intresserad av arkitektur och modern ingenjörskonst, med bland annat hela 8 broar att köra över. Ett tips är att starta i Bud och avsluta i Kristiansund för att få den ultimata upplevelsen av kust, historia och kultur.


Atlanterhavsveien_16_9Atlanterhavsveien sägs vara världens vackraste bilresa och är ett måste att uppleva om du funderar på att dra till Kristiansund.


Dagarna (eller kvällarna) kan avslutas med en trevlig måltid och något gott i glaset på The Social Bar & Bistro på Quality Hotel™ Grand Kristiansund, innan du tar hissen upp till ett av hotellrummen för en god natts sömn. När du är redo att resa vidare, kan du ta en tur till Bodø…


BODØ – snart europeisk kulturhuvudstad


Bodø, lite längre norr om Kristiansund, är utsett till Europas kulturhuvudstad 2024, så det säger sig självt att här radas kulturupplevelserna upp! Förutom flera muséer, bland annat Saltstraumen Museum, Jektefartsmuseet och Norsk Luftfartsmuseum, där man bland annat kan testa en flygsimulator, hittar du också häftig gatukonst i mängder i centrala Bodø, något som defintivt är värt att se. Dessa konstverk fick liv under gatukonstfestivalen UpNorth 2016. Du hittar även ännu fler mindre graffitiverk runt om i staden, så en rundvandring i centrum kan verkligen rekommenderas.


På Hamarøy kan du besöka det prisbelönta Hamsuncentret (vi pratar alltså om författaren och nobelpristagaren Knut Hamsun), eller så kan du skaka loss till elektronisk musik på Opptur-festivalen innan du övernattar på Quality Hotel™ Ramsalt eller Comfort Hotel® Bodø, båda belägna mitt i centrum.


Deluxe double room Quality Hotel Ramsalt_16_9Visst låter det inte helt fel med en natt på Quality Hotel™ Ramsalt i Bodø efter att ha varit på festival eller fiskat i flera timmar?


View from Quality Hotel Ramsalt in Bodø_16_9Utsikten från Quality Hotel™ Ramsalt är minst sagt en fröjd för ögat.


Är du kanske ute efter en udda och illaluktande attraktion? Vi pratar såklart om en toalett! Japp, på Ureddplassen, en rastplats och ett krigsmonument som ligger längs med Kystriksveien, hittar du det som internationella medier utmämnt som "världens vackraste offentliga toalett". Sväng förbi Ureddplassen innan du drar vidare till Harstad…


HARSTAD – perfekt för naturupplevelser


Med sin strategiska placering mellan fjord och berg, erbjuder Harstad ett hav av möjligheter när det kommer till minnesvärda upplevelser att få med sig i bagaget (eller huvudet, hjärtat, kroppen..). I Harstad kan du ta med dina rastlösa vänner på toppturer, cykelturer eller vandringsturer, eller så kan du dra med familjen på en båttur i skärgården eller en härlig paddeltur i midnattssolen med hyrda kajaker.


På de många öarna i skärgården finns det mer än 100 vita sandstränder där du kan stanna till för att njuta av en god matsäck och ett dopp efter en lång kajaktur med potentiellt trötta och hungriga barn – eller efter en fisketur med en lokal guide. Inte mycket mäter sig med midnattssolens ljus över vattnet en fin sommarkväll. En garanterad succé för barnen (även för vuxna!) är ett besök till Karlsfjord City – Ministaden. Vi snackar alltså om en liten miniatyrstad där större delen av staden är gjord av återvunnet material. Med tanke på att det inte går att övernatta i denna pyttelilla stad, rekommenderar vi en natt (eller 2!) på Quality Hotel™ Harstad eller Clarion Collection® Hotel Arcticus, båda belägna centralt i staden.


Randering Quality Hotel Harstad_16_9Quality Hotel™ Harstad...i all sin glans.


SUNDSVALL – Sveriges vackraste stad


Härliga Sundsvall är kårat till Sveriges vackraste stad, mycket tack vare de charmiga tegelhusen, den vackra arkitekturen, det glittrande havet och den häftiga Sundsvallsbron. Är du sugen på att boosta ditt Instagramkonto med magiska bilder, är detta helt rätt ställe! Sundsvall är en perfekt destination för dig som är ute efter både aktiviteter, avkoppling och äventyr på en och samma gång.


Dra till Södra Berget, ett härligt naturområde med Instagramvänliga utsiktsplatser, och se till att hinna med friluftsmuseet Norra Berget, där du hittar allt från naturreservat, lekparker, historiska byggnader, djur och roliga arrangemang – för att inte snacka om den fantastiska utsikten! För att komma så högt upp som möjligt, bör du ta dig till den så kallade "glasspinnen" – ett 54 meters högt utsiktstorn med magisk utsikt (sa vi att detta är en Instagramvänlig stad?!).


Kulturmagasinet måste också nämnas, en av Sundsvalls mest populära attraktioner, det är ett kulturcenter fullt av aktiviteter för både stora och små: utställningar, museum, bibliotek, café och fantastisk arkitektur.


Alnon-beach-sundsvall-stockphotoSand mellan tårna på Norrlands Hawaii - Alnön.


På en riktigt varm sommardag kan du låtsas att du är på Hawaii, bara 25 minuter med bil från Sundsvall centrum. Alnön erbjuder nämligen långa sandstränder med långgrunt vatten, svärmor kanske till och med törs plaska runt med barnen så att du och din partner kan få några minuter för varandra. Ta med dig barnen och svärmor och övernatta på det centrala hotellet Quality Hotel™ Sundsvall, innan du tar dig vidare till Umeå…


UMEÅ – paradis för gitarr- och operaälskare


Ett besök till Umeå är alltid en bra idé, och om du är det minsta lilla intresserad av gitarrer måste du helt enkelt åka hit! Här hittar du nämligen den något "nischade" sevärdheten Guitars The Museum. Detta är drömmen – eller paradiset rättare sagt – för dig som älskar gitarrer! Bröderna Michael och Samuel Ågdén ställer ut sin stora samling av gitarrer, en samling som faktiskt är en av världens finaste privatägda gitarrsamlingar. Här kan du kika runt bland elgitarrer, basgitarrer och exklusiva gitarrtillbehör – antingen på egen hand eller boka en guidad tur om ni kommner som grupp.


Är du desto mer intresserad av den fantastiska operakonsten bör du unna dig en kväll på Norrlandsoperan, där alla möjliga typer av föreställningar och aktiviteter finns. Och varför inte besöka ett av Sveriges främsta konstgalleri för internationell samtidskonst, Bildmuseet, där du kan ta del av utställningar med sju våningar av vetenskap och konst i en härlig mix.


Breakfast Clarion Hotel Umeå_16_9Frukosten på Clarion Hotel® Umeå slår hemmafrukosten med hästlängder.


Sist, men absolut inte minst, bör du låta dig facineras av den praktfulla stadskyrkan, Umeå stads kyrka, eller ta en båttur i Umeås skärgård och uppleva staden från vattnet. Hoppa på färjan ut till mysiga Holmön som går från Norrfjärden och tillbringa en heldag med sol, bad och vandring i en idyllisk miljö. Ta färjan tillbaka till Umeå centrum och avsluta dagen på Clarion Hotel® Umeå (som dessutom har spa!) eller Comfort Hotel® Umeå City, innan resan fortsätter till Luleå…


LULEÅ – på UNESCOs världsarvslista


Luleå är kanske mest känt för att vara en vinterstad, men med det fantastiska läget längs kusten förvandlas staden varje sommar till en levande skärgårdsstad med pulserande uteserveringar, sevärdheter och ljusa nätter. Luleå är faktiskt den svenska staden med flest soltimmar år efter år, så glöm för all del inte badkläderna! Här är det bara att välja och vraka mellan en rad fantastiska badstränder.


Beach_16_9 (croppet)Det är få saker som slår kombinationen av sommar, sol och stränder. Särskilt när man upptäcker nya strandpärlor!


Du kan inte besöka Luleå under sommaren utan att ta färjan ut till Bottenvikens vackra skärgårdslandskap bestående av hela 1312 öar, holmar och skär, där Sandön är en väldigt populär ö du bör hoppa i land på. Här får du inte missa Klubbviken Havsbad som har minigolf, restaurang, en härlig badstrand och många fler aktiviteter.


Under tiden du är i Luleå bör du passa på att boka en guidad tour från Gammelstad Visitor Center och ta del av stadens fantastiska historia, med omgivning och byggnader skyddade som kulturarv av UNESCO! Gå inte miste om Friluftsmuseet Hägnan när du är i trakterna – ett museum som brukar arrangera en rad olika aktiviteter för besökare. På sommaren kan du uppleva allt från olika vandringsturer för barn till midsommarfirande. Museets bondgård är också fyllt av olika djur som är populära bland de mindre.


Du bör inte lämna Luleå innan du besökt Bälingebergets naturreservat – perfekt för den som vill ut på äventyr med både svärföräldrar, barn och partner på en och samma gång. Om ni stöter på regn under besöket i Luleå är Alcatraz event center ett perfekt alternativ! Här kan du utmana familjen i paintball, biljard, arkadspel, laser tag, bowling, boule och mycket mer! Behöver du ett ställe att övernatta på (efter några innehållsrika dagar är väl i regel att föredra), så kan ni bo på Comfort Hotel® Arctic eller Quality Hotel™ Luleå – alla belägna i centrum!


Standard double room Quality Hotel Luleå_16_9En eller flera nätter på Quality Hotel™ Luleå kan sitta fint efter några innehållsrika och svettiga dagar.


Få tummen ur nu då..


Så, nu har du ingen anledning att säga "jag vet inte vad jag ska hitta på i sommar". Unna dig ett sommaräventyr och njut av den härliga, varma och förhoppningsvis soliga tiden - med allt det spännande du potentiellt har framför dig! Och du? Få tummen ur och beställ sommarpasset. Så är du redo för vad som helst.


k_16_9Finns det något bättre än att avnjuta en magisk hotellfrukost på sin sommarsemester? Tror inte det!

Backpacker-passet

Köp singelpasset och starta sommarens resa!
chevronRight

Sommarpasset – 5 eller 10 nätter

Köp sommarpasset nu. Välj mellan 5 och 10 nätter!
chevronRight