Restauranger med Michelinstjärnor, shopping, läge och prisnivå. Det är några faktorer som avgör hur vi värderar städer och platser. En annan är hur bra streetfood det går att hitta. Här är Malmös bästa streetfood!

Mat från restaurangen Kontrast
De nyfikna och hungriga gästerna kommer för att få en äkta indisk matupplevelse

Falafelstaden Malmö


Du har kanske redan hört talas om falafeln i Malmö? Det finns en anledning. I den skånska storstaden dit bron från Köpenhamn leder är falaflarna minst lika kända som de man hittar i Maraiskvarteren i Paris. Det varierar vem som serverar de bästa. Senast vi var i Malmö var det Jalla Jalla på Bergsgatan 16, men enligt våra källor i Malmö är det nu grannstället som gäller, irakiska Tandoor. Det talas lyriskt också om syriska Shamiat på Bergsgatan, nära Malmös egen smältdegel Möllevångstorget.


Två klassiker på Shamiat: Nakanek, syrisk korv och tabbouleh, persiljesallad.Två klassiker på Shamiat: Nakanek, syrisk korv och tabbouleh, persiljesallad. Foto: Bobo Olsson/Nights


Nybakat och mättande på Tandoor


Det är inte stort inne på Tandoor, men det finns ändå plats för några sittplatser, kolgrill, bakmaskin, ugn och två klassiska persiska lerugnar. Det starkaste intrycket är den ljuvliga doften från de snabbjobbande bagarnas nystekta irakiska naanbröd och samoonbröd.


På Tandoor bakar man självklart sitt eget bröd.På Tandoor bakar man självklart sitt eget bröd. Foto: Bobo Olsson/Nights


Stans bästa streetfood finns på Möllevångstorget, med smaker från Turkiet, Iran och Syrien. Eller få smaklökarna att jubla genom att sätta dig inne på någon av restaurangerna och få spännande traditionell mat från det indiska, libanesiska eller japanska köket.


Äkta indiskt på Kontrast


Vid Möllevångstorget ligger också indiska Kontrast med mat från provinsen Punjab. Restaurangen drivs av Anamica och Roger Persson, med en historia som sommelier respektive kock på flera stjärnkrogar i Köpenhamn. Nu lever de ut sin dröm att servera äkta indisk mat till malmöbor och besökare.


Ägarna på KontrastÄgarna på Kontrast lagar äkta indisk mat. Foto: Bobo Olsson/Nights


Anamica och Roger berättar att de har fullt hus varje kväll. De nyfikna och hungriga gästerna kommer för att få en äkta indisk matupplevelse, till skillnad från den engelskinspirerade indiska mat som är vanlig i Sverige. Många av rätterna är vegetariska och alla är fräscha, mättande och läckra – och utan tvivel äkta indiska.


Libanesiska och japanska delikatesser


Gillar du libanesisk mat? Då är mezespecialisten Occo på Drottningtorget absolut värd ett besök. Den mysiga inredningen med antika palmlampor i mässing och vackra tyger i taket gör inte saken sämre.


Occo är det perfekta mezestället för en sen, lång middagOcco är det perfekta mezestället för en sen, lång middag. Foto: Bobo Olsson/Nights


I samma kvarter som Occo ligger Kagami, en japansk restaurang med spännande inredning med blodröda möbler och över 500 speglar. En trappa ner finns ett äkta litet vattenfall där gästerna tvättar sig före och efter måltiden.


Spännande interiör på japanska KagamiSpännande interiör på japanska Kagami. Foto: Bobo Olsson/Nights


Mexikanskt och sydamerikanskt på Eatery Social Taqueria


Malmös streetfood går också att hitta på Clarion Hotel® Malmö Live. Hit är både hotellets gäster och alla andra välkomna. På gatuplan finns Eatery Social Taqueria, med inspiration från både Mexiko, Sydamerika, USA och Malmö. Om du vill komma på helgen är det bäst att beställa bord – restaurangen är mäkta populär bland malmöborna. På menyn finns både spännande tacos och välfyllda quesadillas, som passar bra att kombinera med läskande agua frescas och Mezcal. Om du är här för första gången tycker vi för övrigt att du ska ta en hisstur till skybaren på 25:e våningen för att njuta av en drink och en enastående utsikt över matmetropolen Malmö.


Solnedgång från 25:e våningen på Clarion Hotel® Malmö LiveNjut av solnedgången från 25:e våningen på Clarion Hotel® Malmö Live.


Boka hotell i Malmö


På väg till Malmö? Hitta hotell och boka här!