Bodø – en stad full med distinkt efterkrigsarkitektur, färgglada shoppinggator, stor hamn och fantastisk utsikt över bergen. Belägen strax ovanför gränsen för polarcirkeln, utmed den norska kustlinjen ligger den charmiga lilla staden. Det har varit en stad sedan 1816 och sedan dess har Bodø fyllts med intressant historia. Här är en snabblista med saker att göra i Bodø (med lite hjälp från TripAdvisor).

Båt på vatten
Bodø fick stadsstatus 1816 och har sen dess präglats av intressant historia och spännande aktiviteter

#1. Norska Luftfartsmuseet


Spitfire2043Foto: Norska luftfartsmuseet


Det Norska Luftfartsmuseet har Norges största samling med militär och civil luftfartshistoria. Museet öppnade 1994 och den enorma byggnaden är formad som en propeller. Bara det är väl anledning nog att besöka museet.


#2. Saltstraumen


shutterstock_218576221Foto: Maciej Modzelewski via Shutterstock


Världens starkaste tidvattenström hittar du i Bodø och den heter Saltstraumen. Var sjätte timme rusar en stor mängd vatten genom det lilla sundet som sammankopplar Saltenfjord och Skjerstadfjord. Vattnet kan uppnå hastigheter så höga som 40km/h och skapa kraftfulla virvlar som kan bli upp till 10 meter breda. Var försiktig när du besöker Saltstraumen, man bör respektera naturens kraft.


#3. Kjerringøy Handelsplats


Kjerringoy venture norwayFoto: Nordlandmuseet


Ett besök här tar dig bakåt i tiden. Den här platsen brukade vara en central handelsplats i området och du kan verkligen uppleva kustarvet i en unik miljö. Många av de gamla husen står fortfarande så att ta en guidad tur är att rekommendera. Då får du veta allt om hur det vara att leva här under 1800-talet. Kjerringøy Handelsplats är en del av Nordlandsmuseet, där finns också mycket mer att se och lära.


#4. Mjelle


mjelleFoto: @birkelandmona via Instagram


Vi vet att badsäsongen kanske är över för de flesta, men Mjelle är listad som nummer fyra på listan över populära saker att göra i Bodø, så vi kunde inte låta bli att ha med det på listan. Det här är tydligen stranden du inte får missa. Man måste ju inte bada för att kunna uppskatta en riktigt fin strand. Om du verkligen vill känna på vattnet kan du ju nöja dig med att doppa tårna i det kristallklara vattnet.


#5. Nordlandsbadet


Om du faktiskt blev sugen på ett dopp kan vi glädja er med nästa stopp, nordlandsbadet är en av Norges mest moderna och eleganta badanläggningar. Här finns olika pooler, vattenrutschkanor, vattengrottor, jacuzzis och mycket mer. Här kan man utan tvekan tillbringa många timmar utan att känna sig det minsta uttråkad.


#6. Bodø domkyrka


shutterstock_77104726 (1)Foto: Shutterstock


En gammal kyrka i ny skepnad är en bra beskrivning av Bodøs största kyrka, Bodø domkyrka. Den byggdes under 1950-talet efter att dess föregångare (som var byggd i trä) brann upp på grund av tyska bombningar under andra världskriget. Den är värd ett besök även om du inte är speciellt intresserad av krigshistoria. Den är byggd i funkisstil, en mindre klassisk byggnadsstil för en kyrka.


Besök Bodø


Det här är bara några tips, kolla gärna på hela listan på TripAdvisor för att inte missa några pärlor i denna nordnorska lilla stad.


Utöver att hitta på aktiviteter behöver du också ett ställe att bo på när du semestrar. Och just ställen att bo på är vår specialitet! Vi har hela tre hotell i Bodø, så du kan välja din favorit. Du bor centralt och hippt på sprillans nya Comfort Hotel Bodø, som öppnar i juli 2021. Härifrån är det enkelt att ta del av alla de spännande aktiviteter som staden erbjuder. På Clarion Collection Hotel Grand Bodø bor du extra behagligt, bara ett stenkast från hamnen och centrum. Är du på jakt efter ett familjevänligt hotell är du varmt välkommen till nyöppnade Quality Hotel Ramsalt, som slår upp sina dörrar i juni 2021. Vi glädjer oss till att se dig i Bodø!