Västerås är staden vid Mälaren. Här väntar kultur, vackert bevarade byggnader och många spännande utflykter – perfekt för en hösttripp! Vi har listat de bästa aktiviteterna att göra i Västerås i höst.

 Västerås
Västerås skyline sett från Mälaren

Svartån rinner genom staden, perfekt för att ta en promenad längs med vattnet.


Varför en weekend i Västerås?


Som Sveriges femte största stad är Västerås en utmärkt stad för en härlig höstweekend. Här finns en mängd restauranger, barer, shopping, mysiga torg och Kyrkbacken – den charmiga och välbevarade äldre stadsdelen där du kan dyka rakt ner i Sveriges historia. Längre ner har vi samlat tips på några av de bästa sakerna att göra i Västerås under hösten, scrolla ner och bli inspirerad!


Våra hotell väntar på dig


Lobby, Comfort Hotel VästeråsDen coola lobbyn på Comfort Hotel Västerås.


Barception, Comfort Hotel VästeråsBarception på Comfort Hotel Västerås - här kan du checka in, ta något lätt att äta eller slappna av med en öl.


Det snygga, väldesignade Comfort Hotel Västerås ligger mitt i Västerås och har 149 hotellrum, en generös lobby med Barception och ett gym i 6 våningar.


Vill du bo på ett hotell där inte bara frukosten ingår, utan även eftermiddagsfika och middag? Då är omtyckta Clarion Collection Hotel Etage rätt för dig. Hotellet ligger mitt på Stora Gatan (Västerås shoppinggata), och varje dag serveras fika och kvällsmat – båda ingår i priset!


Lobbyområde på Clarion Collection Hotel Etage.


Superior Room Twin, Clarion Collection Hotel EtageDe dova, mörka färgerna på hotellrummen är perfekta för att komma in i rätt stämning för en mysig höstweekend.
Harakers Kvarnmusteri


Harakers kvarn 1, Skultuna

Västerås: Harakers Kvarnmusteri exteriörKvarnmusteriet ligger precis intill Svartån. Foto: Harakers Kvarnmusteri


Finns det något höstigare än äppelmust? Tror inte det. Så vad är då det mest höstiga du kan göra? Jo, åka till Harakers Kvarnmusteri utanför Västerås och musta dina egna äpplen.


Harakers Kvarnmusteri är precis vad det låter - ett musteri i en gammal kvarn. Här kan du få dina äpplen mustade, vilket tar ca 1 timme.


Medan du väntar kan du ta det lugnt i kaféet med något varmt att dricka och njuta av deras hembakta bakverk. Till kaféet är självklart alla välkomna, även de som inte vill musta. Varför inte ta en fika, spela en omgång boule och njuta av den vackra kvarnen?


Musterisäsongen går av stapeln i mitten av augusti fram till slutet av november. För att musta behöver du boka tid, vilket du gör via deras hemsida. Där kan du även läsa mer om deras öppettider och själva mustningsprocessen.


Skultuna Messingsbruk


Bruksgatan 8, Skultuna

Västerås: Skultuna museum, machinesBesök museet och ta del av Skultunas rika historia. Foto: Skultuna Messingsbruk


År 1607 grundades Skultuna Messingsbruk av Kung Karl IX och har sedan dess tillverkat metallföremål som tar plats i hemmet. Mässingsbruket ligger idag, 400 år senare, kvar på samma plats vid Svartån i Skultuna.


Idag finns inte bara fabriken och bruket, utan även ett bruksmuseum, butiker och kafé.
Museet är fyllt med historiska produkter och maskiner som är flera hundra år gamla för dig att skåda. Passa även på att besöka butikerna, där du kan köpa Skultunaprodukter för ett billigare pris.


Västerås: Skultuna, caféSlå dig ned med en kaffe och en god räkmacka på Å-Cafét. Foto: Skultuna Messingsbruk


Vallby Friluftsmuseum


Skerikesvägen 2, Västerås

Västerås:  Vallby open air-museum. Photo: Nina-Larsen-WelanderTa med familjen och njut av djur och natur på Vallby Friluftsmuseum. Foto: Nina Larsen Welander


En vacker höstdag är Vallby Friluftsmuseum ett perfekt besök. Ta med barnen och besök gamla gårdar, åk häst och vagn eller gå en djurvandring, där ni får lära er mer om gamla lantrasdjur som har funnits i Sverige i många hundratals år.


På Vallby Friluftsmuseum finns något för både stora och små, och är ett lärorikt besök. Självklart finns både restaurang och kafé, så att ni kan äta och dricka gott när ni är här.


Inne på området finns konsthantverkarnas butiker, som är väl värda ett besök. Här kan du fynda glashantverk, smycken och mycket mer.


Kokpunkten


Kraftverksgatan 11, Västerås

Västerås: Black-River attraction, KokpunktenMissa inte actionbadet Kokpunkten när du är i Västerås.


Oavsett väder så är Kokpunkten det bästa stället för att förlänga sommaren och semestern. Sveriges första actionbad är roligt för både vuxna och barn, även för de allra minsta. Gå på Aqua Cinema, tävla i Double Racer eller åk med strömmen i Black River.


Västerås: Relax at KokpunktenBada i en varm källa eller slappna av en stund i ångbastun på Kokpunktens relaxavdelning.


För dig som vill ta det lite lugnare finns en relaxavdelning med bastu, aromabad och en varm källa med en fantastisk utsikt över Mälaren.


Passa på att checka in och starta dagen med en välsmakande frukost på Comfort Hotel Västerås, som ligger endast en bensträckare bort.


Anundshög


Anundshög 5, Västerås

Västerås: Anundshög overviewAnundshög bjuder på historia och slående vacker natur.


Strax utanför Västerås hittar du Anundshög - Sveriges största gravhög. Anundshögs storhetstid var under järnåldern (ca 500 f.Kr. - 1050 e.Kr.) och här samlades man för att offra till sina gudar och begrava sina döda. Platsen är fylld med fornlämningar och såklart högen som platsen har fått sitt namn ifrån - begravningsplatsen Anundshög.


Här finns både familjedagar och guidade turer att delta i. Avsluta sedan besöket med en fika på Café Anund.


Karlsgatan 2


Karlsgatan 2, Västerås

Västmanlands läns museum: Exhibition - Forntid. Photo: Lasse FredrikssonUtställningarna på Västmanlands läns museum passar både barn och vuxna. Foto: Lasse Fredriksson
Västerås: Art exhibition 19-19 at Västeras art museumUtställningen 19-19 - en konsthistoria från 1919 till 2019 på Västerås konstmuseum. Foto: Västerås konstmuseum


I museihuset Karlsgatan 2 hittar du inte bara ett, utan två museer - Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. Här hittar du utställningar, föredrag, workshops och mycket mer. Ta del av västmanländskt kulturarv, svensk och nordisk samtidskonst.
6 korta om Västerås  • Sveriges femte största tätort med drygt 119 000 invånare

  • Hemort för Mälardalens högskola

  • Namnet Västerås kommer från stadens gamla namn Westra Aros, Västra Aros, där Västra står för väderstreck och Aros för åmynning. Kul fakta är att Östra Aros är nuvarande Uppsala.

  • Författaren George R. R. Martin hävdar att han inte inspirerades av Västerås när han skapade Game of Thrones Westeros. Men ärligt talat, vem blir inte inspirerad av Västerås med sin domkyrka och välbevarade gamla stadsdel?

  • I stadens domkyrka ligger Erik XIV begravd. Visste du att hans sarkofag var för kort och att man därför tvingades hugga av hans fötter och lägga dem bredvid?

  • Västerås är (självklart) hemort för den berömda Västeråsgurkan, de där små goda gurkorna. Staden kallas ibland för Gurkstaden.