Kaffe. En stund av stilla njutning för vissa, en nödvändig energiboost för andra. Är kaffe en stor del av ditt liv? Då är det här en artikel för dig. Här listar vi 8 saker du (troligtvis) inte vet om kaffe. Tips: missa inte punkt 8!

En pappersmugg med varmt kaffe och texten "A hug in a mug".
Kaffe... det svarta guldet är omgärdat av myter från både kaffevurmare och motståndare. Här listar vi 8 fakta kring kaffe som alla kanske inte vet.

1. En espresso innehåller inte mer koffein än en vanlig kopp bryggkaffe


En vanlig myt är att en espresso innehåller mer koffein än en vanlig kopp svart kaffe. Men det stämmer inte, och främst handlar det såklart om mängden. En enkel espresso ska bestå av ca 2,5-3 cl koncentrerat kaffe och innehåller då ca 50 mg koffein medan en vanlig kopp kaffe på 15 cl innehåller 100 mg koffein. (Många anser inte att 15 cl är en ”vanlig kopp” dock, utan kanske mer åt 25 cl. Ibland även mer…)


2. I Sverige ökar både kafébesöken och priset på kaffet kraftigt


Att svenskar älskar sina fikastunder är ingen nyhet, det har vi gjort i många år. Men att vi väljer att gå ut på kafé för att ta en fika har blivit alltmer populärt under de senaste åren. Samtidigt ökar kaffepriset på kaféer mer än konsumentprisindex.


Kaffe, kaffemaskinCappuccino, latte, macchiato eller svart... Vilken är din favorit?


3. Kaffe är en frukt


OBS, här finns det delade, ibland väldigt starka, meningar! Men faktum är att kaffebönan gömmer sig i en röd frukt som i sin tur växer på en kaffeplanta. Alltså är kaffe en frukt. Eller är det kanske en fruktkärna?


4. Ensamma kaffebönor smakar mer


I den röda frukten, som växer på kaffeplantan, hittar du oftast två bönor. I vissa fall ligger där bara 1 kaffeböna, dessa sägs innehålla en mycket rikare smak.


5. Kaffe är inte vätskedrivande


Självklart kan du snabbt bli nödig av kaffe, det är en varm vätska som snabbt färdas genom kroppen och som stimulerar dina njurar att producera urin. Men du förlorar inte mer vätska för det. Det gör bara att du blir kissnödig snabbare.


6. Dina gener styr över dina kaffevanor


... till en viss del, enligt Patrik Magnusson, som är forskare i medicinsk genetik vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik. Efter att bland annat ha studerat tvillingar, även de som vuxit upp på helt olika håll, kom de fram till att en del av kaffedrickandet styrs av genetiska skillnader. Under forskningen fann de bland annat en gen som bryter ner koffeinet väldigt långsamt, och människor med just den genen har ofta en låg kaffekonsumtion. Läs mer om forskningen här.


7. Koffein skyddar mot vissa sjukdomar


Koffeinet piggar inte bara upp, forskning visar även att det har positiva effekter på sjukdomar som alzheimer, diabetes och parkinson! Minst två koppar om dagen ska även hjälpa mot återfall av bröstcancer.


8. Du får GRATIS kaffe på alla Strawberry


Medlemmar i Strawberry får gratis kaffe på alla Strawberry, alltid. Du behöver alltså inte bo på ett hotell eller köpa något extra. Bli medlem nu!
Läs om alla medlemsförmåner här!