Medlemskap
Modern interior at restaurant Norda in Gothenburg.

Restauranger

Är det här Göteborgs hippaste lunchställe?

”När vi vill unna oss själva något speciellt så kommer vi hit”, säger Helene. Hon och hennes kollega äter på den fullpackade restaurang Norda på Clarion Hotel® Post – ett riktigt unikt lunchställe.

 • ”Den har en riktigt mysig atmosfär och goda nordiska rätter”, säger Helene.

 • Hon har bokat ett bord på Norda tillsammans med kollegan Matilda. De kommer hit när de vill ”lyxa till det” lite. Det finns inte ett enda ledigt bord på Norda på Clarion Hotel® Post den här aprildagen.

 • Restaurangen är fylld med kollegor som njuter av en företagslunch, vänner som träffas över ett glas vin, familjer som bor på hotellet och andra som bara vill unna sig en fantastisk måltid mitt på dagen.

 • Norda är känt bland både lokalbefolkningen och turisterna för sina utsökta skaldjursrätter och sin New York-inspirerade miljö. Och när uteserveringarna äntligen öppnas i solskenet så tar det verkligen fart.

 • Om lunchen på Norda

  ”Lunchen på Norda är väldigt varierad”, säger Emma Carlsson, som är köksmästare på Norda.

 • Strawberry möter upp med henne en halvtimme innan restaurangen öppnar. Redan vid den tiden är det gäster som väntar utanför.

 • ”Varje dag erbjuder vi dagens rätt, veckans fisk, veckans veganska rätt och veckans kötträtt. Utöver det har vi några klassiska rätter som alltid finns på menyn, bland annat räksmörgåsar, caesarsallad och råbiff."

 • "Vi erbjuder även en företagslunch med tre rätter”, säger Emma.

 • Nordas lunch är utformad för att erbjuda något för alla, varje dag. Oavsett om du äter fisk eller kött, om du stannar för en lång middag eller bara vill äta något snabbt.

 • Trots ett något äldre klientel den här fredagen är restaurangen även lämplig för barn. Kocken Sofia B. Olsson på den välkända restaurangen VRÅ rekommenderar Norda som det självklara matstället när du vill ta med barnen.

Svenskarna älskar att äta lunch

Matilda och Helene har beställt in skaldjur med vitt vin följt av rabarberkompott till efterrätt. Som nämnts kommer de hit när de vill unna sig något extra speciellt:


”Vi gillar att ha vår fredagslunch här”, säger kollegorna och tillägger att den fantastiska stämningen också beror på att svenskarna har en unik kultur runt den här tiden på dagen:


”Andra äter kanske snabbt, men vi brukar gilla att äta lunch med andakt. Vi har en underbar kultur som går ut på att sitta ner, ta god tid på oss och vara sociala. En bra lunch är något som vi prioriterar”, säger Helene.


Köksmästaren Emma håller med och blir lite patriotisk:


”Lunch är en kulinarisk tradition som har spelat en viktig roll i det svenska samhället under lång tid och som vi värderar mycket högt. Vi svenskar gillar att äta varm mat till lunch”, säger hon och tillägger:


”Jag skulle också säga att vi är ganska öppna för att prova nya saker när det gäller mat i allmänhet. Svenskar har i allmänhet ett ganska stort intresse för mat, vilket i sin tur leder till restaurangbesök och att de testar nya saker.”


Emma påpekar också att ett ökat intresse för mat också innebär högre förväntningar. Maten ska vara närproducerad, hållbar och miljövänlig i mycket större utsträckning än tidigare:


”Restaurangerna tvingas till att tänka annorlunda och vara mer medvetna, och i sin tur blir gästerna mer villiga att prova nya saker. Jag tror att det i stora drag är det som gör den svenska lunchen så lyckad.”

Vänner har lunch på Norda i Göteborg city.

Norda's top choices

Solen har börjat lysa in genom de höga fönstren i Norda, i byggnaden från 1923 som en gång i tiden var stadens posthus.


Massan av lunchätare har börjat bege sig ut med goda drinkar i handen och med ansiktena vända mot solen, likt blommor som sträcker sig mot varje efterlängtad solstråle, medan nya gäster ställer sig i kö utanför Clarion Hotel® Post.


För några övergår lunchen sannolikt i en utekväll. Göteborg har verkligen vaknat till liv nu.


Här kan du boka bord på Norda. Ett sista tips: Prova råbiffen, det är Emmas personliga favorit!

Senaste artiklarna