Medlemskap

Imponera på middagsgästerna med den här vinberättelsen

Clarion Hotel® Post i Göteborg har en av Sveriges yppersta samlingar av amerikanska viner. Här är berättelsen om när vinerna från den amerikanska västkusten slog de populäraste vinerna.

 • Året är 1976 och den engelska vinhandlaren Stephen Spurrier har organiserat en blindprovning med tio röda och tio vita viner.

 • Huvudpersonerna är några av Frankrikes främsta vinkännare.

 • Bland vinerna på bordet återfinns Chardonnay-viner av högsta kvalitet och några av världens mest kända Bordeaux-viner.

 • De franska vinerna ska jämföras med några unga uppkomlingar som är gjorda på Cabernet Sauvignon-druvan, som skördats och lagrats i Napa Valley i Kalifornien.

Chocken i Frankrike

Alla i rummet förväntar sig att de franska vinerna ska vinna. Det är ett vinland som anses vara världens i särklass bästa producent av viner.


Men som du förmodligen har gissat uppstod chock, skandal och liknande ord och uttryck när vinerna från Kalifornien vann blindprovningarna i båda kategorierna. Både vitt och rött.


Bland de röda viner som deltog i testet återfinns Stag’s Leap Wine Cellars 1973 (Napa Valley), Ridge Vineyards 1971 (Montebello), Château Montrose 1970 (Bordeaux) och Château Haut-Brion (Bordeaux). Bland de vita vinerna från Kalifornien återfinns Chateau Montelena 1973 och Chalone Vineyard 1974. Från några av världens dyraste vingårdar har vi Burgundy Meursault Charmes Roulot 1973 och Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973, båda från Frankrike.

The Judgment of Paris

De välkända vinhusen kunde knappt tro resultatet, som sedan dess har blivit känt som ”The Judgment of Paris”. Under 2006 upprepades samma provsmakning, kallad ”The Re-enactment”, och återigen var det vinerna från Kalifornien som röstades fram som bäst – både rött och vitt.


Amerikanska viner blev inte populära bland vanliga människor över en natt efter blindprovningen på 1970-talet. Vin hade trots allt producerats i Kalifornien sedan spanjorerna planterade de första vinstockarna på 1700-talet. Den amerikanska vinindustrin tog fart med guldrushen på 1800-talet, och cirka 60 år senare kom det första vinet från Napa County. Efter det gick det snabbt.


Idag odlas mer Chardonnay i Kalifornien än i Frankrike. ”Guldstaten” är dock mest känd för druvorna Cabernet Sauvignon och Pinot Noir.


Så även om den stora chocken efter blindprovningen inte satte amerikanskt vin på världskartan direkt så hjälpte det verkligen till att öka intresset under de efterföljande åren.

Stort vinutbud på restaurang Norda i Göteborg.
 • Vinprovning på Clarion Hotel® Post

  Och vad är syftet med den här berättelsen? Nästa gång du är i Göteborg kan du boka en privat vinprovning med en sommelier tillsammans med vänner, familj eller kollegor.

 • Och det är då du berättar anekdoten från Paris och 1976, samtidigt som du smuttar på en Stag’s Leap och avslöjar att det verkligen var det vinet som vann.

 • Clarion Hotel® Post har en av Sveriges största vinkällare när det gäller viner av amerikanskt ursprung.

 • Här guidas du genom brusande, röda och vita viner av en sommelier, medan du njuter av delikatesser från Norda-restaurangen som passar perfekt med vinerna.

 • ”Vi har ett stort sortiment av viner och en stor vinkällare. Vi har främst amerikanska viner, särskilt från Oregon."

 • "Vi kan lugnt säga att vår vinlista erbjuder det mest omfattande sortimentet av Oregon-vin”, säger Charlotta Nordevik, sommelier, restaurangchef och biträdande chef för mat och dryck på Clarion Hotel® Post.

Skickade en expert till Oregon

Charlotta berättar att när hotellet skulle öppna i Göteborgs tidigare posthus hämtade de inspiration från andra hotell som hade lyckats särskilt väl med sitt vinsortiment.


”Vi skulle öppna restaurang Norda, som är ett koncept där den amerikanska östkusten möter den svenska västkusten, så det kändes självklart att fokusera på USA i vår vinlista”, säger Charlotta, och tillägger:


”Oregon var en relativt okänd vinregion för oss i Sverige, så det fanns en möjlighet att göra något nytt som ingen annan i landet specialiserade sig på. Kenneth Gustafsson, som driver Fine Wines and Wine Mechanics, fick i uppdrag att resa till Oregon för att hitta de bästa vinerna. Han kom hem med hundratals olika viner som sedan smakades och provades. Efter det byggde vi vinkällaren”, berättar Charlotta.


Vinkällaren på Clarion Hotel® Post kan nu reserveras för vinprovningar och middagar för grupper på upp till tio personer. Du hittar mer information här.


”Som gäst på restaurang Norda kan du välja mellan flera amerikanska viner och naturligtvis prova dig igenom det omfattande vinsortimentet och till och med besöka själva vinkällaren”, säger Charlotta.

Tjej väljer vin i vinkällaren på restaurang Norda i Göteborg.
 • De tre främsta vinfavoriterna

  Och Strawberry undrar så klart: Kan sommeliern säga några av sina favoritviner?

 • Charlotta måste tänka ett ögonblick men är väldigt bestämd när hon väljer följande:

 • Kistler (2020)

 • Dobbes Family Estate (2009)

 • Adelsheim Winderlea (2009)

Senaste artiklarna