Medlemskap
Interior seating area of restaurant Fei in Gothenburg

Restaurang

Restaurang Fei: "Du har aldrig smakat det kinesiska köket på samma sätt förut"

Den erfarne kocken Frank är övertygad: Restaurang Fei är den bästa kinesiska restaurangen i Göteborg. Kanske till och med i hela Skandinavien. "Efter ett besök på Fei kommer du att ha en djupare förståelse för den kinesiska matkulturen", anser han.

 • Kökschefen Guowei Zhou från Shandong-provinsen i norra Kina tittar upp på köksguden som hänger i en guldram på väggen.

 • Kökschefen tänder lite rökelse och låter röken flöda runt i rummet. Ett bord är uppdukat med flera läckra kinesiska maträtter.

 • Genom att erbjuda offergåvor till köksguden belönas han med bra inkomster, kökshaverier undviks och guden skyddar både personalen och gästerna, förklarar Guowei.

 • Eller rättare sagt, detta förklaras för oss av svensken Victor Weinas. Han är restaurangens souschef och tolk.

 • Guowei, som för tillfället endast pratar kinesiska, har det engelska namnet Frank, som vi uppmanas att använda.

 • Frank knyter ihop händerna, tittar mot köksguden och tar ett litet glas. Med detta glas häller han risvin över golvet. Det blir tyst i köket. Den auktoritativa kökschefen är tydligt respekterad.

 • "Alla seriösa restauranger tillber köksguden. Det är viktigt att ha en tro", betonar han.

Fei serverar äkta kinesisk mat

Restaurangen Fei, som finns på Clarion Hotel® The Pier i Lindholmen i Göteborg, har stora ambitioner. Här upplever gästerna en autentisk kinesisk kulinarisk resa som är så autentisk att Fei har ambitionen att ta täten på den kinesiska kulinariska scenen i Göteborg. Målet är egentligen hela Skandinavien.


Allt började när Strawberrys ägare Petter Stordalen ville öppna en äkta och autentisk kinesisk restaurang. Och för att kunna göra detta behövde han ha de allra bästa personerna i köket. Hemma i Kina hörde Frank via vänner att en kökschef söktes till en stad i Sverige. Han skickade in en ansökan och efter en rad prövningar och tester fick han jobbet. Det vore lika korrekt att säga att han var handplockad. Detta är kanske inte så förvånande, eftersom kocken har en omfattande erfarenhet från ett antal välrenommerade hotell, bland annat Shangri-La Hotels, Windsor och Sofitel.

 • En populär restaurang

  "I 26 år har jag arbetat som kock i Kina och har erfarenhet från fyra olika 5-stjärniga restauranger", säger Frank.

 • "Petter Stordalens krav var höga, och de ville ha en kock som var skicklig inom äkta traditionell kinesisk matlagning."

 • "Jag menar, inte de versioner av kinesisk mat som vi vanligtvis ser i Europa och Amerika. Riktig kinesisk mat, det är det som jag kan leverera", insisterar han.

 • Resultatet blev en modern och välrenommerad lokal som praktiskt taget är fullbokad varje kväll. Såväl lokalbefolkningen som affärsresenärer samt kompisgäng är intresserade av att smaka på den äkta kinesiska maten.

 • På Fei är de inriktade på tre av Kinas åtta kulinariska stilar. Du upplever naturliga smaker och det kantonesiska köket, och det färgglada Sichuan-köket tillför ytterligare en liten kick till smaklökarna i form av chili och peppar.

 • Dessutom kan gästerna uppleva Zhejiang, som har en förkärlek för sött och surt och risvin.

 • "Fei är en ögonöppnare för dem som söker en kinesisk matupplevelse långt utöver det vanliga", säger Frank.

Smaken av det äkta kinesiska köket

Vi sitter vid ett runt bord med panoramautsikt över Göteborg. Frank har förberett några snabba maträtter och te. Vi serveras en kall maträtt med osmanthus, tomater och konserverade plommon. Det är sött och fräscht, med en smak som är så överraskande att vi inte vet vad vi ska säga. Utomordentligt utsökt. Dessutom får vi smaka mapo tofu och en rätt med fläskkött och chili. Frank fixade detta på bara några minuter. Simpelt, oerhört kryddigt och extremt smakrikt.


Vi kunde ha slutat där; Strawberry har redan uppnått Feis målsättning: att skaffa sig en djupare förståelse för den kinesiska matkulturen och att genomgå ett styrketest som ligger lite utanför vår komfortzon när det gäller hetta. Precis som Frank påpekade tidigare betyder äkta just äkta. Han vill att gästerna ska uppleva maten som den borde vara. Utan onödiga justeringar eller förändringar.


"När vi säger äkta kinesisk mat syftar jag på den matkultur som har utvecklats under hundra och tusentals år i Kina. Att tillaga äkta kinesisk mat handlar om att respektera kulturen och maträtternas historia. Jag säger inte att all annan kinesisk mat är dålig, men den äkta maten innebär att man följer traditionella recept, tar hänsyn till dem och inte ändrar på de grundläggande smakerna. Det är naturligtvis möjligt att göra en viss raffinering, men för det mesta handlar det om att bevara det som har förmedlats från mästare till elev, och sedan från mästare till nästa elev igen, så att det blir som det ska vara", säger Frank.

Head chef standing in front of restaurant Fei in Gothenburg.

Från Kina till Göteborg

Fei erbjuder något alldeles nytt, unikt och bortom det vanliga asiatiska köket som vi är vana vid. Men vad betyder Fei för dig, undrar vi?


"I mitt hjärta är Fei en internationell restaurang med en kinesisk prägel. Tanken är att ta kinesisk fine dining och kultur till Sverige, och att kunna äta kinesisk mat och klassiska maträtter på ett nytt sätt som inte har gjorts tidigare, åtminstone inte i Sverige, säger Frank.


Det har gått åtta månader sedan han lämnade Kina och riskerade allt för att låta svenskar och andra gäster ta del av denna unika kulinariska upplevelse.
Men hur är det egentligen att bo i Göteborg?


"Det är ett vackert land. Han gillar miljön och upplever att det finns en genuin respekt för naturen. Det är viktigt att man har en känsla för hållbarhet", översätter Victor och får ytterligare en mening från Frank:


"Det finns också bra skolor här, vilket är bra för hans döttrar. Dessutom tycker han att svenskar är roliga!"


Har du ätit någon annanstans som du kan rekommendera, frågar vi. Vår fråga översätts sedan och blir diskuterad.


”Nej.”


Vi är osäkra och frågar därför igen... finns det inga andra asiatiska restauranger som du kan rekommendera i Göteborg?


Frank har en stadig blick, varsam men bestämd:


"Endast Fei serverar god, äkta kinesisk mat i Göteborg!"


Läs mer om Fei och boka ett bord där.

Senaste artiklarna