Medlemskap
Danskt smörrebröd på restaurang i Köpenhamn.

Kate och Helges bästa tips för storstadsresor till Köpenhamn

Kate och Helge beger sig aldrig till en stad utan att först ha gjort grundliga efterforskningar kring vad de ska äta och se under sin resa. De har sju konkreta tips på hur du får de bästa upplevelserna. Den här gången i Danmarks huvudstad.

Två personer står utanför en restaurang i Köpenhamn.
  • “Ja, de har ett bord kvar!” Kate Kollvangsnes nästan ropar av glädje till sin man, Helge.

  • Det är lördag och dörrarna till den anrika och populära restaurangen Aamanns 1921 har öppnat för lunch. Kate och Helge lyckades fånga det sista lediga bordet. Men bara på grund av en nygjord avbokning.

  • “Känner ni er lyckligt lottade?” frågar vi paret, medan de sätter sig ner, glada och upphetsade.

  • “Ja, vi har verkligen velat besöka det här stället”, säger de och båda ler brett.

  • “Men det är inte lätt att få bord, man måste vara tidigt ute. Och vi chansade.”

  • Det är en chansning som nu har lönat sig för Kate och Helge.

Traditionella smørrebrød med en modern twist i Köpenhamn

Aamanns 1921 möts du omedelbart av ljus, modern design, högt i tak, terrazzogolv, ljusa material och imponerande kristallkronor i mässing. Det vackra rummet har också gamla stenpelare och kyrkliknande valv. Precis som restaurangens interiör tillagas smørrebrøden (smörgåsar) och middagsrätter i modern stil med traditionella ingredienser, på ett estetiskt sätt.


Aamanns har alltid varit älskat av köpenhamnsborna för sin avslappnade, men ambitiösa, stil. Den har också uppmärksammats för att omdefiniera det klassiska smørrebrødet – men alltid med respekt för ingredienserna och smakerna.


“Mmmm”, mumlar Helge till Kate.


Han hugger in på det första smørrebrødet med sill, ägg, purjolök och krämig rödbetssallad på hembakat rågbröd.


“Det ser så enkelt ut, men smakerna fungerar så bra tillsammans”, säger han.

Klassiskt danskt Smörrebröd på restaurang i Köpenhamn.

Googla alla rekommendationer

De har beställt flera klassiska smørrebrød med en mängd olika typer av fisk, räkor, kycklingfricassee och rödbetor, tillsammans med hantverksöl och snaps från Aamanns. Här ligger fokus på lokala råvaror. Hela tiden.


Kate utmanar sina smaklökar och nickar instämmande med sin man.

Danska färgglada maträtter på restaurang i Köpenhamn.
  • “Jag lägger alltid mycket tid på att göra research när jag besöker en stad. Jag googlar sida efter sida, kollar olika rekommendationer och frågar även vänner och bekanta, oavsett om det gäller ett hotell eller en restaurang vi ska besöka."

  • "Jag försöker hitta bra tips som också passar vår budget”, säger Kate.

  • Vi frågar Kate varför detta är så viktigt för henne, när hon provar några räkor som elegant arrangerats på ett briochebröd med ostron och citronmajonnäs.

  • “Vi vill att våra kulinariska upplevelser ska vara en del av resan. När man stöter på pärlor som Aamanns 1921 får man ut mer av både resan och vistelsen. Det skapar minnen och bra samtalsämnen, långt efter att vi kommit hem.”

Hitta bra ställen i Köpenhamn

Kate har sju bra tips för hur man navigerar i djungeln av recensioner, bloggar, resetidningar och sociala medier för att hitta de pärlor man vill se, smaka och uppleva.


1. Planering:


Börja med att avsätta ett par timmar en kväll i god tid före resan. Prata med din respektive om vad ni vill uppleva och äta. Gör sedan en enkel men specifik lista över några platser. Ju tidigare ni bokar, desto lättare är det att få era önskemål uppfyllda.


2. Research:


Några snabba knapptryckningar på Google öppnar en värld av möjligheter. Läs vad tidningar, reseportaler och andra medier säger om platsen och läget. Du hittar ofta lite av allt i en researtikel, vilket kan hjälpa dig att göra val eller upptäcka nya platser du inte hade tänkt på.


3. Kolla på webbplatserna:


Gå direkt till webbplatserna för ställena på din lista. De har ofta tillräckligt med information och bilder för att göra beslutet lättare att fatta. Boka sedan. De flesta platser tar inte betalt för detta, och det är trevligt att ha något bokat innan man reser till en stad som Köpenhamn.


4. Är det fullt?


Ring direkt eller skicka ett mail till platsen eller restaurangen och be dem sätta upp dig på väntelistan. Avbokningar sker faktiskt.


5. Fråga hotellets concierge:


Hos Strawberry eller andra hotellkedjor kan de hjälpa dig att ringa, boka eller kolla på alternativ. Hotellet är mycket angeläget om att se till att du får en så bra vistelse som möjligt.


6. Inspiration:


På sociala medier kan du följa resebloggare, eller de som lägger upp häftiga matbilder och destinationer på Instagram eller Facebook. Detta kan inspirera de val du vill göra.


7. Besök platsen direkt:


Det värsta du kan få är ett nej, eller så kan du ha tur som vi hade på Aamanns 1921, där det bara fanns ett bord tillgängligt.


“Försök undvika att fatta beslut när du är på språng. Ja, du kan ha tur och råka hitta ett bra ställe, men du blir oftare besviken än inte. Lägg lite tid på att undersöka innan du reser, så får du nya och oförglömliga upplevelser för livet”, säger Kate.


Om du följer dessa tips är Kate och Helge övertygade om att din resa kommer att bli mycket bättre.

Senaste artiklarna