Kan man odla på ett hotelltak? Klart man kan! För sex år sedan anlades en trädgård på ett av taken på Clarion Hotel® Post i Göteborg. Men det var först när de fick hjälp av stadsbönderna Jonas Lindh och William Bailey som det blev ordentlig fart i trädgårdslanden.

Roof garden Clarion Hotel Post 1_16_9Odlingar på Clarion Hotel® Posts tak.


Konceptet blev en succé och än idag fortsätter odlandet, där allt från morötter, rädisor och rödbetor till lök, sallad och kål regelbundet ser dagens ljus.


Hur skapas trädgårdsskötsel på ett hotelltak?


Två år in på att trädgården hade försett gäster med härlig takodlad mat tog vi en pratstund med hotellanställda och stadsbönderna som var med och startade projektet. Var startar man egentligen när man vill skapa en miniåker på ett hotelltak? Läs vidare för att höra vad de hade att säga år 2018 om detta spännande projekt.


Roof garden Clarion Hotel Post 2_16_9Så, vattna och skörda. Odlingssäsongen på Clarion Hotel® Post varar till oktober.


Saknade viktig kunskap om odling


Det fanns en hel del utmaningar när Martin Wiholm och Fredrik Blomberg på Clarion Hotel® Post bestämde sig för att anlägga en trädgård på hotelltaket.


"Vi började med att testa bärigheten på taket. Totalt behövde vi bära upp 90 kubikmeter jord, ungefär 100 ton. Sedan byggde vi upp planken med plank och började planera vad vi skulle så", berättar Martin.Vi förstod inte att det krävdes en helt annan kunskap än den vi hade att driva odlingar på rätt sätt.Tanken med takodlingarna var att i säsong kunna förse hotellets två restauranger och barer med grönsaker och örter.


"Inledningsvis tänkte vi nog att det handlade om att så, vattna och skörda. Vi förstod inte att det krävdes en helt annan kunskap än den vi hade att driva odlingar på rätt sätt. Mycket av det vi sådde kunde vi skörda först till hösten, en del fick vi för mycket av och det vi, kockarna och bartendrarna verkligen ville ha fick vi lite av."


Roof garden Clarion Hotel Post 4_16_9Ringblommorna är en av de arter som trivs bäst uppe på hotelltaket.


Två stadsbönder blev räddningen


Ungefär samtidigt som Clarion Hotel® Post började med sina odlingar hade två stadsbönder, Jonas Lindh och William Bailey, börjat odla framgångsrikt på en kaj i Göteborgs hamn. Förutsättningarna på kajen och taket var ganska likvärdiga och Clarion Hotel® Post tog hjälp av Kajodlarna.


"Istället för att vi skulle driva odlingarna fick de ta över och så köpte vi allt de producerade på vårt tak", berättar Martin om samarbetet.


"Det är alltid en utmaning, var man än odlar, att odla efter ekologiska principer. Man måste alltid vara på sin vakt mot skadedjur. I år fick vi problem med bladlöss i växthuset, men till slut hittade nyckelpigorna upp på taket och kunde hjälpa oss att bekämpa bladlössen", berättar Jonas Lindh som är humanekolog.Den här säsongen har odlingarna levererat Romansallad till köket och salladen har när odlingarna levererade som mest kunnat användas som bas till 400-500 sallader.Tillsammans med trädgårdsmästaren William Bailey och Clarion Hotel® Posts kockar och bartendrar planlades trädgårdarna så att man skulle få odlingarna att leverera under hela säsongen, från mars till oktober.


"I och med att vi är på ett tak så finns det inga sniglar, det har gjort att förutsättningarna för kål och sallad varit väldigt bra. Den här säsongen har odlingarna levererat Romansallad till köket och salladen har när odlingarna levererade som mest kunnat användas som bas till 400-500 sallader. En annan viktig del av odlingarna har varit att vi har kunnat berika odlingarna från egen kompost. Det har gjort att vi har fått till en väldigt fin jordkvalitet", säger Jonas.


Jonas Lindh and William Bailey_16_9Stadsbönderna Jonas Lindh och William Bailey kom till undsättning.


Hur går komposteringen till?


"Vi använder en teknik som heter bokashi. Den innebär att vi kan omvandla restaurangens matavfall till jord. Komposteringen skapas i lufttäta hinkar där man tillsätter bokashi som består av fem mikroorganismer och bryter ner avfallet och frigör näringsämnen som växternas rötter kan ta till sig. Under 2018 har vi kunnat omvandla 2,5 ton matavfall från hotellets restauranger till näringsrik jord."


Vad blir nästa steg för odlingarna?


"Vi kommer att fortsätta berika jorden under hösten och vintern med bokashikompost. Inför kommande säsong planerar vi att hitta några fler perenna arter som kan ge god avkastning långt in på hösten. I år har örter som Shiso, ringblommor, kryddtagetes och chilin Habanada levererat bra vid sidan om sallader och kål."