Den prisbelönte och populäre kocken Tareq Taylor står bakom årets julbord på Clarion Hotel Malmö Live. Här berättar han om smakerna, hur han helst firar jul och delar med sig av ett hemligt knep för att orka med alla läckerheter!


Tareq Taylor. Foto: Pressbild


”Speglar Malmös mångfacetterade bild”


Tareq Taylor, 49, känd från tv-program som ”Tareq Taylors nordiska matresa” och vinnare av ”**Kockarnas kamp” **2017 driver egna restaurangen Kockeriet till vardags. När han fick frågan om att göra årets julbord på Malmös kanske populäraste hotell behövde han inte fundera länge.

– Jag hoppade direkt på chansen att få göra ett julbord som återspeglar Malmös mångfacetterade bild. Jag tror att invånarna i Malmö representerar alla länder i världen utom ett par stycken. Då var det naturligt att göra ett julbord som blir som en resa smakmässigt. Idén kom från Clarion, men den föll mitt i prick med det som jag själv jobbar med, berättar Tareq.


Julupplevelsen Christmas All Aorund The World With Tareq Taylor går av stapeln 12-15 december och försäljningen rusar på. Tareq Taylor står bakom rätterna och kommer även att dyka upp under kvällen. Som sällskap har han artister som Vengaboys och komikern Johan Rünow.Clarion Hotel & Congress Malmö Live


Vilka smaker kan man vänta sig på ditt julbord?

– Grunden i det svenska julbordet är kvar, så man kommer inte att sakna nåt från det svenska julbordet. Istället har vi lagt på en massa härliga rätter. Det kommer att bli smaker från de andra nordiska länderna; Danmark, Norge och Finland. Och England, tyskt, italienskt och från andra sidan jorden. Vi tar en tur till USA, vi åker till Asien, Korea, Malaysia, Filippinerna, Japan och så vidare. Mängder av olika härligheter kommer att stå på bordet! Ett flertal internationella rätter och ett antal svenska julklassiker, säger Tareq.


Man bör komma ordentligt hungrig låter det som?

– Ja, man ska inte ha ätit så mycket innan. Men man gör sig själv en tjänst om man äter frukost innan. Då orkar magen mer och man kan äta ännu mer, annars blir man mätt för snabbt, skrattar Tareq.


För Tareq Taylor passade det internationella konceptet och den spännande mixen på julbordet som handen i handsken:


– På min restaurang (Kockeriet, reds. anm.) har jag alltid kört efter motto: vi gräver lokalt men vi kryddar med världen. Så julbordet på Clarion har samma utgångspunkt. Det är ett internationellt julbord. Så äkta och så nära orinalrätterna som det går.


För den som helst väljer grönt och eko finns det ett flertal valmöjligheter på Tareq Taylors julbord. Men, påpekar han, de flesta av rätterna är baserade på kött, fisk och fågel eftersom de är det rent traditionellt, och Tareq vill servera dem så nära originalet som möjligt.


– Det beror på att till jul vill man fira ordentligt, ta i och kosta på sig det man kanske inte alltid har råd att göra. Så är det på det svenska julbordet också. Man la rovorna åt sidan och plockade fram grisen.


”En anledning att träffas och bulla upp med massa gott”


För gourmetkocken är julbordet ett av årets stora upplevelser. Hemma hos Tareq och hans familj är det också internationell stämning som gäller. Med släktrötter i England och Palestina är julen inte bara svensk julskinka:


– I min familj har vi alltid firat dubbel jul – svensk traditionell jul den 24.e och engelsk jul den 25:e eftersom morfar var från England. Då ska det alltid vara kalkon. Det finns något härligt i blandningen av det. Min pappa är från Palestina så när vi firar jul hos pappa så har vi allt från labneh till julskinka. Det finns ingen broms någonstans för vad det ska innehålla! Och det är nästan det som jag tycker är det allra godaste – och roligaste! Det är oväntat och spännade att äta på det sättet, berättar Tareq.


Men tror du att det traditionella julbordet verkligen har en framtid i dagens moderna värld?

– Vi kommer ALLTID att äta julbord! Det är jag ganska övertygad om, säger Tareq med ett skratt. Det är en anledning att träffas och att bulla upp med allt det där myset. Det är så sällan man får chans att göra det.


Och hur firar du och din familj jul i år?

– Det är precis som vanligt, hela tjocka släkten och allt man kan tänka sig. Det kommer inte att skilja sig så mycket från det vi gör på Malmö Live, avslutar Tareq med ett skratt.


Tareq TaylorFoto: Pressbild


Ålder: 49 år

Bor: Malmö

Familj: Fru, dotter och hund

Gör: Gourmetkock. Driver restaurangen Kockeriet i Malmö.

Aktuell med: Julupplevelsen Christmas All Around The World With Tareq Taylor på Clarion Hotel & Congress Malmö Live i Malmö.  Har precis släppt boken ”Mat på en plåt : smarta middagar och andra enkla ugnsrätter” samt släpper snart en egen kollektion på Hemtex.


Vill du äta Tareq Taylors julbord?


Här kan du boka och läsa mer om julbordet på Clarion Hotel & Congress Malmö Live


Tips på fler härliga restauranger för julbord hittar du här