strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Mat

Njut av vardaglig lyx på The Thief

På senare tid har Oslo fått ett inflöde av nya, trendiga matställen som serverar utsökt mat hela veckan. "The Thief är en av våra favoriter när vi vill unna oss lite lyx i vår egen stad", säger det Oslo-baserade paret Sebastian och Daniel.

 • Sebastian och Daniel bor i Oslo och är väl förtrogna med stadens restauranger och nattliv. Trots att de älskar att resa är de noga med att uppskatta sin egen stad.

 • Vi följer med paret i Tjuvholmen för en lunchdejt en vanlig tisdag på ett av Oslos mest utsökta ställen.

 • Under promenaden till restaurangen uttrycker de sin djupa tillgivenhet för Oslo och allt som staden erbjuder.

 • "Oslo är verkligen unikt, även ur ett internationellt perspektiv. Staden stoltserar med en fjord, en livlig urban stämning och natur – så man kan uppleva lite av varje", säger Daniel medan vi promenerar längs kajen.

Hemester är den nya semestern

De anser att vi bör skämma bort oss själva oftare, helst i våra egna städer. Paret är positivt inställda till begreppet "hemester" och vill gärna utforska nya restauranger, hotell och aktiviteter. Dessutom sparar de både tid och pengar genom att inte alltid resa långt när de behöver ta en paus. Ett tips som de gärna delar med sig av är att välja ett hotell med en egen unik atmosfär.

"Det är viktigt att hotellet har ett centralt läge, är snyggt och har en egen unik karaktär. Det får oss att känna oss som om vi är på semester, trots att vi inte är långt hemifrån. Ett spa är alltid en bonus som gör att vi kan slappna av helt och hållet och roa oss. Det är väldigt uppfriskande att komma ifrån huset och lämna alla distraktioner i vår bostad bakom sig", säger Sebastian.

Ett annat tips som de delar med sig av är att planera en aktivitet eller upplevelse att delta i.

"En sak som vi gillar att göra är att besöka nya museum. Exempelvis har vi nära till både nationalmuseet och Astrup Fearnley – där har du din helg ordnad", säger Daniel med ett skratt.

Två personer njuter av en lunch på restaurang The Thief i Oslo.

The Thief restaurangen erbjuder den rätta atmosfären och utsökt mat

Paret betonar att det är av stor vikt för dem att unna sig mat och dryck av hög kvalitet. Deras favoritställe för lyxlunch är restaurangen på The Thief, som ligger längst ut på Tjuvholmen.

En gång i tiden var Tjuvholmen en avrättningsplats för tjuvar, men mycket har förändrats sedan 1600-talet. Idag räknas ön till en av de mest exklusiva platserna i Oslo, och det är här du hittar The Thief, uppkallad efter de som hängdes här av stadens bödlar. Hotellet är ofta värd för de största internationella stjärnorna och statscheferna när de är på besök i Oslo.

"Men de får dig alltid att känna dig viktig här, oavsett vem du är", säger Daniel.

De föredrar att komma hit just för att restaurangen har en meny som är klassisk, men som ändå har sin egen twist.

"Maträtterna har en lyxig touch som gör upplevelsen värd det där lilla extra. De serverar fisk och skaldjur, vegetariskt och olika köttalternativ, så det finns något för alla", säger Sebastian.

The Thief har lagt ner mycket tid på att skapa sin egen look, och det märks. Sebastian uppskattar verkligen vad de har åstadkommit:

"Det är en riktigt bra atmosfär här, interiören och stilen är fantastisk. Att vara belägen på Tjuvholmen innebär att man slipper trängseln och bullret från spårvagnarna, staden och trafiken."

Daniel håller med och lyfter fram en av hotellets specialiteter:

"De är även väldigt duktiga på mocktails här. Jag anser att det generellt sett är något som saknas i Norge. Men här på The Thief levererar de", säger Daniel, som inte dricker alkohol.

Thief Restaurant är hotellets hjärta och själ. Med tanke på dess omedelbara närhet till Oslofjorden är fisk och skaldjur naturligtvis restaurangens specialitet. Dessutom serveras lokalt kött och ekologiska grönsaker som odlas precis på andra sidan hamnbassängen. Köket fokuserar på kvalitetsmat med lokala och nordiska råvaror som tillagas med fransk matlagningsteknik.

Daniel och Sebastian väljer panerade pilgrimsmusslor, crème ninon och en rostbiffsmörgås. Måltiden avnjuts med mousserande te och avslutas med en god kopp kaffe.

Färgglada maträtter på restaurang Thief Restaurant i Oslo.
 • Norrmännen underskattar lunchen

  I Norge är lunchkulturen inte lika stark som på andra håll i Skandinavien, och Daniel och Sebastian tror att vi skulle kunna lära oss ett och annat av våra grannar runt om i världen.

 • "Det verkar som om lunch överallt i världen är en större tillställning än vad den är i Norge. Här är det oftast en snabb, kall lunch i cafeterian, eller så tar man med sig några tråkiga smörgåsar hemifrån."

 • "Allt är så brådskande."

 • "Att träffas för lunch, ta en paus och umgås är något som jag saknar. Det är värt att investera i en bra lunch och kanske välja en billigare middag hemma ibland", säger Daniel.

 • Det är verkligen något extra mysigt med att njuta av en god måltid mitt på dagen. En naturlig paus från vad som än pågår, oavsett om det är en arbetsdag eller en ledig dag, innan man fortsätter med sina uppgifter.

 • "En restaurang erbjuder ofta olika menyer för lunch och middag, så man går miste om mycket om man bara äter ute till middag", avslutar Sebastian.

Senaste artiklarna