Medlemskap

Adrián blev bartender av en slump – nu är han världsmästare

Han skulle bli världsmästare. I ishockey. I stället blev han bäst i världen på att göra cocktails.

 • ”Jag tror att många underskattar vikten av isbitarnas kvalitet när det gäller att skapa den perfekta cocktailen."

 • "Man kan ha de finaste ingredienserna och den dyraste spriten i världen, men det hjälper inte om isbitarna har fel form."

 • "Om isen smälter för snabbt eller på fel sätt kan det förstöra den perfekta drinken”, förklarar Adrián Michalčík entusiastiskt.

 • – ”Och givetvis är även bartendern viktig”, tillägger han med ett stort leende.

 • Den 33-åriga bartendern vet vad han pratar om. Han är ”mixologichef” på boutiquehotellet Amerikalinjen i Oslo och dess prisbelönta cocktailbar Pier 42.

 • Dessutom vann han titeln ”världens bästa bartender” i den prestigefyllda tävlingen Diageo World Class Global Bartender of the Year år 2022. Inom branschen är tävlingen mer känd som världsmästerskapen för bartendrar.

 • Adrián säger att tävlingen börjar med cirka 10 000 deltagare från hela världen, som snabbt reduceras till 50 finalister.

 • Under några intensiva dagar bakom baren måste finalisterna utföra en rad uppgifter som visar upp deras kompetens, kreativitet och kunskap om yrket. Förra årets tävling hölls i Sydney i Australien.

 • ”Det kändes helt otroligt att vinna. Jag förberedde mig och provade mig fram i flera månader."

 • "Jag hade planerat allt in i minsta detalj – från vad jag skulle servera till musiken och kostymen jag skulle ha på mig”, säger bartendern och ler, oklanderligt klädd i beige blazer, vit skjorta och slips.

Skulle egentligen bli hockeyproffs

Trots sin världsmästartitel avslöjar slovaken att det var en ren slump att han hamnade bakom baren. Han var från början professionell hockeyspelare i sin hemstad Zvolen, och han planerade att tjäna sitt levebröd på ute på isen. Planen var att plugga sport och kombinera det med en hockeykarriär, men när han upptäckte att sista ansökningsdag för idrottsskolan redan hade passerat fick han komma på något nytt.


”Plan B var konstskola, men sista ansökningsdagen hade passerat där också. Att plugga ekonomi var för tråkigt, så jag valde hotell- och turismutbildningen. Vi hade kul redan första dagen, och vi fick prova på olika aspekter av hotellhantering – vara i receptionen, i köket, gå bredvid hotellchefen. Men jag tyckte att baren var bäst.”


Vad är det som är så attraktivt med en bar?


”Det är bara något magiskt över det. Atmosfären, belysningen, stämningen. En bar är en social samlingsplats där man möter alla sorters människor, i alla sorters stämningar. Det är en plats där man kan varva ner efter en lång dag på jobbet, fira med goda vänner eller bara vara för sig själv och ta en drink. Jag blev helt fängslad och fascinerad av alla möjligheter vad gäller smaker, kombinationer och allt annat. Det var kärlek vid första ögonkastet”, minns han.


Det började bli svårt att kombinera en tuff sportkarriär med studier, och till slut hängde han upp skridskorna. Han tillbringade några år bakom baren i sitt hemland innan han flyttade till Prag i Tjeckien.


Trots att Adrián hade arbetat på några av Slovakiens största lokaler så var det i den tjeckiska huvudstaden som han upptäckte mixologins konst. Efter att ha arbetat som lärare på olika barskolor och som bartender på några av stadens mer traditionella partybarer fick han ett jobb på den berömda cocktailbaren L'Fleur år 2015.


”Det var mitt första ’riktiga’ bartenderjobb. I baren fanns över 700 olika typer av sprit, 250 olika typer av champagne, otaliga cocktailrecept ... Jag var säker på att jag skulle få sparken inom en månad. De insåg snabbt att jag inte hade någon aning”, skrattar 33-åringen.


Men Bacchus, Methe och de andra dryckesgudarna hade andra planer. Det kanske berodde på hans sportbakgrund och vinnarskalle, men Adrián började studera mixologi ner på djupet. Han ville bli bäst. Efter jobbet läste han alla böcker och artiklar om alkohol han kunde hitta och studerade recept och tekniker. Året därpå utsågs han till Tjeckiens bästa bartender.


”Allt gick väldigt fort. Tre månader efter den segern hamnade jag på sjätte plats i Diageo World Class Global Bartender of the Year år 2016. Det var helt galet” säger han, fortfarande ödmjuk när det gäller sin snabba klättring till toppen.

Bartender häller upp en drink på bar Pier 42 i Oslo.

Oslo har blivit ett centrum för mat och dryck

Sjätteplatsen i tävlingen som han senare skulle vinna visade sig vara en inkörsport till resten av världen. Med sin skicklighet kunde han ta sig till andra tävlingar, och han blev inbjuden att undervisa på kurser och ge föreläsningar, inklusive i Oslo år 2017. Där träffade han den norske bartendern Chris Grøtvedt, som var chef på The Thief. De två blev snabbt goda vänner. Efter en sommarkväll med lite väl många läckra drinkar fick han plötsligt ett jobberbjudande, vilket ledde till en handskakning. Två månader senare hade Adrián packat ihop och flyttat till Oslo.


”Jag har alltid gillat Skandinavien, framförallt Norge. Otrolig natur, vänliga människor och vacker arkitektur. Jag älskar det.”


Adrián är snabb med att tillägga:


”Under de senaste sex–sju åren har Oslo och Norge blivit ett riktigt paradis för mat och dryck. Det finns många restauranger och barer i världsklass. Staden är mycket multikulturell och har många influenser från olika länder och traditioner. Det är väldigt kul.”


Bartendern var med och öppnade den framgångsrika speakeasy-baren ISM i den norska huvudstaden. Han arbetade där i lite över två år innan han började på Amerikalinjen och Pier 42 när hotellet öppnade i mars 2019. På Strawberry har han kunnat utveckla både sina färdigheter och nya cocktailar, men även Pier 42 som lokal. Två gånger har baren utsetts till årets bästa bar av branschen i Bartenders' Choice Awards. År 2022 vann Adrián – föga förvånande – även priset för Norges bästa bartender.


”Det är en laginsats. Vi har även fått flera utmärkelser för bästa barpersonal, vilket är väldigt kul. Från dag ett på Amerikalinjen har vårt mål varit att ge femstjärnig service, men med mänsklig prägel. Det tycker jag verkligen att vi lyckas med”, säger lagspelaren som skulle bli hockeystjärna.

 • Unika cocktails

  Förutom den fantastiska servicen är det ingen hemlighet att en stor del av framgången Pier 42 har haft beror på drinkarna. Som mixologichef har Adrián utvecklat 12 helt unika cocktails för Pier 42.

 • Amerikalinjen som hotell hämtar mycket inspiration från Norges långa historia och nära band med New Jersey, genom det gamla rederiet som hade sitt huvudkontor i byggnaden där hotellet ligger.

 • Adrián och hans team har fört över temat till drinkmenyn på Pier 42. Här hittar du cocktails med namn som ”The Opera House”, ”Cross-Country Skis” och ”Manhattan Hang”.

 • Alla är unika och har sin egen färg, smak och mix. En sak Adrián har lärt sig efter alla år bakom baren med näsan nere i cocktailböcker är att en lyckad drink inte bara är sprit i ett glas blandat med vatten.

 • Hur pretentiöst det än låter har alla drinkar på Pier 42:s barmeny en historia, bakgrund, idé och inspiration från verkligheten.

 • ”The Opera House” serveras i specialgjorda glas som påminner om själva byggnaden, ”Calvin Klein” hämtar inspiration från modehuset och de många parfymer de lanserat sedan 1990-talet.

 • Medan ”Kon Tiki” är inspirerad av upptäckaren Thor Heyerdahls hisnande expedition över Stilla havet år 1947.

 • ”När jag skapar en cocktail vill jag att den ska framkalla en positiv känsla eller ett minne hos gästen. Det är därför jag försöker bygga upp cocktailrecepten runt en stämning"

 • "När jag till exempel deltar i tävlingar använder jag musik som passar det jag vill förmedla.”

 • Vilken drink på menyn är din favorit?

 • ”Jag älskar förstås alla våra signaturcocktails, men jag gillar whiskey mest av allt, och Old Fashioned är min favoritdrink. Så min favorit på menyn är nog The Opera House."

 • Livet kommer aldrig att bli sig likt igen

  Sedan segern har 33-åringen rest mycket.

 • Vinnaren får inga pengar – utan ära, en titel och berömmelse. Dessutom blir han ambassadör för yrket och bjuds in att undervisa på kurser och hålla föreläsningar samt vara domare i andra prestigefyllda tävlingar runt om i världen.

 • Det låter utmattande, men inte för Adrián.

 • ”Jag älskar det! Att få se hela världen, träffa massor fantastiska människor och lära mig saker. En tidigare vinnare berättade för mig på festen efter finalen att mitt liv aldrig skulle bli sig likt igen."

 • "Han hade helt rätt! Det är lite speciellt att kunna ringa min mamma och säga att jag kommer att vara med i Forbes. Inte illa för en slump”, säger världsmästaren och skrattar.

Unika drinkar på bar Pier 42 i Oslo.Bartender på bar Pier 42 i Oslo.Unik drink serveras på fat med mossa på bar Pier 42 i Oslo.

Pier 42

Oslo

Senaste artiklarna