strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Nu spelar vi: Expertens fem bästa tips för barn som spelar

I Stockholm kan du bo på Nordens första hotellrum för gamers. Både vuxna affärsresande och familjer på en kort vistelse i staden checkar in här.

 • ”Om du vill ha en bra och trygg relation till ditt barn som spelar är det viktigt att du engagerar dig i deras intresse”, säger Anna-Carin Wettefors, expert på barns rättigheter och förebyggande av mobbning på Friends.se, till Strawberry.

 • ”Det är minst lika viktigt inom gaming som inom fotboll, dans eller simning. Och detta gäller i synnerhet när hela familjen är på semester.”

 • Quality Hotel™ Globe i Stockholm har verkligen tagit det växande intresset för gaming på allvar.

 • Hotellet ligger bakom Nordens första hotellrum som är särskilt utformat för gamers på språng.

Utformat för streaming

De har tänkt på allt här. Lyssna bara på detta: Rummet har ljudabsorberande gardiner och ljuddämpare, internet med höga hastigheter, LED-belysning och mörkläggningsgardiner. Tekniken i rummen utvecklas i samarbete med Telia, medan GSIGN ansvarar för inredning och gamingmöbler. Och självklart har du en dator, tillgång till en rad olika populära spel, två skärmar och ett headset som uppfyller de högsta kraven för gaming.

Sedan Quality Hotel™ Globe var först med att lansera gamingrum har Quality Hotel™ Match i Jönköping också följt upp med fem egna rum. I Norge har gamingrum introducerats på Quality Hotel™ Expo i Oslo.

 • – Engagera dig i gamingvärlden

  Friends är en svensk organisation med lång erfarenhet av att arbeta med barns rättigheter och förebyggande av mobbning.

 • Andelen barn och ungdomar som spelar tv-spel ökar varje år i Norden. Därför är det viktigt för föräldrar att hänga med i utvecklingen:

 • ”Visa ditt barn att du är intresserad och nyfiken och ställ frågor”, säger Anna-Carin.

 • ”Det har funnits en hel del oro gällande skärmtid tidigare, men det är viktigt att vara medveten om att det faktiskt är här som många barn umgås med sina vänner numera”, tillägger hon.

 • ”I gamingvärlden upplever många barn en stark känsla av gemenskap. Det är socialt och det är där de umgås med sina vänner.”

 • Det är precis vad Tina Hedman, hotelldirektör på Quality Hotel™ Globe, vill uppnå med de nya gamingrummen – så att gamers kan spela även när de är på semester. Oavsett ålder.

 • ”Vi vet att det här är framtiden, och det växer hela tiden. Här checkar alla in, från vuxna affärsresande i åldrarna 30–50 år som vill koppla av på kvällen, till familjer med barn och tonåringar."

 • "Gamers tittar inte på tv på kvällen, de kopplar av genom att spela”, säger Tina.

Gamers lär sig engelska flytande

Under de senaste åren har flera studier publicerats som visar på de positiva effekterna av gaming. En sådan studie vid Karlstad Universitet undersökte niondeklassare i Sverige och visade att de som spelade minst fem timmar i veckan hade mycket bättre resultat i engelska än de som inte gjorde det.

Eleverna kunde fler engelska ord med tre stavelser och fick också bättre betyg än de som inte spelade. En nyligen genomförd amerikansk studie med 2 000 barn fann att de som spelade tv-spel varje dag uppvisade bättre kognitiva färdigheter. Gamers presterade bättre i både impulskontroll och minne jämfört med barn som aldrig hade spelat.

”Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det också kan finnas nackdelar med gaming, säger Anna-Carin.

”Prata med ditt barn om hur du kan vara en god vän i gamingvärlden och på internet i allmänhet. Och diskutera tillsammans vad man ska göra om något händer. Om ditt barn blir utsatt för mobbning eller övergrepp ska du lyssna och stötta. Hjälp barnet att blockera personen i fråga och rapportera det stötande innehållet. Meddela skolan och polisen om det är nödvändigt.”

Lobby på Quality Hotel Globe i Stockholm.

En experts fem bästa tips för barn och gaming

 1. Visa ditt barn att du är intresserad. Var nyfiken och ställ frågor.
 2. Gräla inte om speltid utan fråga istället vad barnet gör i spelet och på internet.
 3. Diskutera hur man kan vara en god vän i gamingvärlden och på internet i allmänhet. Tänk på att språkbruket online kan vara rätt hårt och förklara för barnet att det som inte är acceptabelt i skolan eller på fotbollsplanen inte heller är okej online.
 4. Prata om vad man ska göra om något obehagligt inträffar.
 5. Om ditt barn upplever mobbning eller missbruk på nätet: Lyssna och erbjud stöd. Hjälp ditt barn att blockera och rapportera användaren.

Klicka här för att lära dig mer och för att boka ett gamingrum i Stockholm.

Senaste artiklarna