strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

PetiteKnit är nordisk sticknings rockstjärna – med över 700 000 Instagramföljare

Alla har hoppat på trenden med stickning, och garnvärldens rockstjärna är danska Mette Wendelboe Okkels (34). Hon låter det inte stiga henne åt huvudet och är mest fokuserad på den kreativa processen.

 • Två barn med vinden i håret skrattar och håller om varandra på ett fält. En blåögd flicka i en rosa stickad tröja och hennes storebror i en grön.

 • På nästa bild står en fotomodell i en klarröd Weekend Hat-mössa som skyddar mot höstkylan och öppnar en flaska champagne på en strand.

 • Ett ljusbrunt Zipper Neck-ok ligger på en bänk – redo att ge värme. Bilderna vi pratar om kommer från Mette Wendelboe Okkels, mest känd som PetiteKnit, och läggs upp på hennes Instagram-konto.

 • Med sina 773 000 följare inspirerar hon följare i Norden och andra länder att lära sig sticka eller känna sig inspirerade att starta ett nytt projekt.

 • Dessutom ger hon oss känslan att varje årstid är genuint unik och härlig.

Hoppade av läkarutbildningen och satsade allt

Danska Mette har nämnt det i tidigare intervjuer – hon var ett år från att vara fullt legitimerad läkare när hon hoppade av sina studier och valde att fokusera helt på stickningen. I dag bor hon med sin man och deras fem barn i Risskov, strax utanför Århus i Danmark.

”Det var inte någon enstaka grej som fick mig att satsa allt på det här, utan snarare summan av många grejer. Sommaren efter föräldraledigheten med mitt tredje barn, när jag var på väg tillbaka till läkarutbildningen, fann jag mig själv vid ett vägskäl. Jag skulle förlora min rätt att fortsätta kursen om jag inte gick tillbaka till universitetet. Jag hade redan min första anställda vid det laget, så det var inte så att jag inte hade satsat på PetiteKnit innan, men då satsade jag allt på att bli egenföretagare”, förklarar hon.

Många drömmer om att starta eget – att satsa allt – men få vågar genomföra det. Det var förstås ett viktigt beslut för Mette, men lite mindre läskigt eftersom kreativiteten alltid har varit en del av hennes liv.

”Jag var ett väldigt kreativt barn. Jag stickade, ritade och sydde. Jag sydde min egen konfirmationsklänning med en vän till familjen, och när det var teater i skolan sydde jag en balklänning som en av dräkterna.”

Kreativiteten blev snabbt en del av Mettes identitet. Hon hade alltid ett spännande projekt på gång, och hennes familj stöttade henne.

”Det var min mormor och farmor som lärde mig att sticka, men i allt annat var jag oberoende och kunde starta egna grejer och roa mig själv i flera timmar.”

 • Går aldrig ut utan garn

  Mette kunde ha gjort många saker, men valde i slutändan stickning och PetiteKnit.

 • ”Det beror nog på att stickning är något man alltid kan ta med sig, oavsett var man ska eller om man bara har fem minuter kan man ta fram nålarna och sticka några rader."

 • "Det har blivit en del av den jag är. Jag lämnar aldrig huset utan garn i väskan”, säger Mette och tillägger:

 • ”Stickningsprocessen är både inspirerande och avslappnande, och när jag har nålarna i händerna får jag idéer om tekniker och hur jag kan använda hantverket."

 • "Jag tycker också om att presentera stickningen, att behöva förklara hur man går från ett steg till nästa och räkna ut graderingen. Det är en intellektuell utmaning för mig”, säger hon.

Stickningens ödmjuka stjärna

PetiteKnits stickmönster publiceras på tyska, svenska, norska, engelska och naturligtvis danska. Även om hon redan var välkänd före pandemin exploderade trenden med stickning när alla tillbringade mycket mer tid hemma. I dag vill alla sticka och det är inte ovanligt att se både barn och vuxna bära tröjor från PetiteKnit.

Klassiska randiga tröjor, en tjock skorstenskrage som är perfekt efter ett dopp i havet, en Teddy Clutch-väska under armen för en utekväll med vänner eller en fluffig balaklava på ett barn i en barnvagn. Hennes design finns överallt. Men stickningsprofilen tar det hela med ro:

”Jag är väldigt ödmjuk och tacksam över att så många vill följa och inspireras av mig. Men det är bäst att inte tänka för mycket på dem som följer mig eftersom det lätt kan störa den kreativa processen. Då blir det svårare att känna det som verkligen inspirerar mig och det jag verkligen vill göra.”

Känner du dig inspirerad? Kolla in stickningsmönster för både nybörjare och mer erfarna stickare här.

Kom ihåg att packa lite garn i väskan om du är på väg till Danmark, och njut av kaffe och vaniljbullar på kafé.

Senaste artiklarna