Äntligen är det klart! År 2023 öppnar Göteborgs nya Clarion Hotel®! Hotellet ska byggas vid den gamla ikoniska biografen Draken. I den 33 våningar höga byggnaden kommer det rymmas hela 453 hotellrum, restauranger, konferenslokaler och stora träningsmöjligheter – allt med fantastisk utsikt över staden och hamninloppet.

Clarion Hotel Draken
Det nya hotellet kommer att skapa ett nytt blickfång vid Järntorget. Foto: Adore Adore / Erséus Arkitekter

Drakens unika karaktär ska bevaras


Den redan befintliga byggnaden som huserar Draken kommer kompletteras med en ny huskropp. För alla involverade i projektet har det varit viktigt att behålla den klassiska biografsalongen Draken, men att kombinera 50-tals stilen med nutiden. Det nya hotellet är resultatet av att Strawberry, Balder och Folkets Hus Göteborg tillsammans vill bevara Draken, men utveckla fastigheten och utöka Göteborgs mötes- och logikapacitet.


Stort fokus kommer ligga på hotellets stora och inbjudande lobbyplan som har ambitionen att bli göteborgarnas vardagsrum. På samma plan hittar vi en av hotellets restauranger, den andra restaurangen kommer att ligga högt upp på våning 33. Här kan gästerna njuta av mat, dryck, utsikt över staden och en takterass. Våning 32 däremot blir en alldeles unik festvåning, här kommer stora fester och events kunna arrangeras.


Foto: Adore Adore / Erséus Arkitekter


Petter A. Stordalen: ”Hotellet är ett drömprojekt”


Clarion Hotel® Post, som var vårt första Clarion Hotel® i Göteborg, öppnade med buller och brak i januari 2012. Clarion Hotel® Draken och Clarion Hotel® The Pier på Lindholmen, som öppnar under 2022, blir tillsammans vårt andra och tredje Clarion Hotel® i Göteborg.Göteborg har en särskild plats i mitt och Strawberry hjärta och jag vet att Draken har en väldigt speciell plats i göteborgarnas hjärtan. Det är med andra ord upplagt för mycket kärlek och passion när det nya hotellet nu börjar byggas. Det här är ett drömprojekt för mig och jag står redo att vilken dag som helst ta första spadtaget, säger Strawberry grundare Petter A. Stordalen.Nuvarande Draken


1 200 bostäder och en mängd nya butiker blir granne med hotellet


Hotellet kommer ligga centralt i Göteborg, strax vid Järntorget som ligger i närheten av de kända gatorna Första, Andra och Tredje Långgatan. Området där hotellet byggs kommer genomgå en rejäl transformering under de kommande åren. Hela 1 200 bostäder byggs, 5 000-6 000 arbetsplatser tillkommer och nästan hälften av de nybyggda ytorna kommer bestå av butiker, restauranger, kontor och lokaler för kultur och liknande verksamheter.

Clarion Draken

Fakta om det nya hotellet i Göteborg

  • Kedja: Clarion Hotel®
  • Antal hotellrum: 453 stycken
  • Antal våningar: 33
  • Byggnadens höjd: 100 meter +
  • Konferenslokaler: 18 stycken, den största rymmer 700 personer
  • Fastighetsägare: Balder
  • Arkitekt: Erséus Arkitekter
  • Byggstart: 2019
  • Öppnas: 2023