På ögruppen Svalbard, mittemellan Norge och Nordpolen, finns fler isbjörnar än människor. Trots det finns det mer än djur, glaciärer och en storslagen natur att uppleva här. Vi tipsar om 4 saker du kan göra på Svalbard under vintern.

Svalbard bor det cirka 2600 personer – majoriteten av de i den största staden Longyearbyen. Invånarna får samsas med 3000 isbjörnar, en mängd sälar och en bergig och mäktig omgivning. Även om Svalbard täcks av ett tjockt lager snö större delen av året finns det aktiviteter som är säsongsanpassade. Här tipsar vi om 4 saker du kan göra på Svalbard under vintern.

1. Upplev storslagen vildmark

Upplev Svalbard till fots, på skidor eller snöskoter!

Ett besök på Svalbard innebär för de flesta också en tanke på storslagen natur och mäktiga vyer. Nästan två tredjedelar av ögruppen är skyddade områden med flera naturreservat, nationalparker och fågelreservat. Det finns flera olika sätt att uppleva Svalbards vildmark på – allt ifrån snöskoter och båtturer till långa vandringar och hundsläde.

2. Besök världens nordligaste öltillverkare

När mörkret ligger tungt över Svalbard och du upplevt såväl norrsken som vildmark rekommenderas ett besök till Svalbard Bryggeri – världens nordligaste öltillverkare. Här bryggs det härlig öl av glaciärvatten som givetvis går att köpa i Longyearbyens enda mataffär. Boka in en visning och hör den fantastiska historien och bakgrunden om bryggeriets uppkomst. Efter en rundtur på bryggeriet kan en bit mat locka. Även om Longyearbyen inte är så stor finns här gott om alternativ för den hungrige. Huset är en restaurang med lång historia som kombinerar skandinaviska smaker med lokala ingredienser. Restaurangen har också en av Skandinaviens största vinkällare med över 20 000 flaskor.

Funken Lodge Restaurant ViewNjut av mat i världsklass på Funktionærmessen Restaurant

Ett smakfullt alternativ för den kräsne Funktionærmessen Restaurant är en nyrenoverad restaurang som erbjuder Longyearbyens bästa utsikt. På denna restaurang, utsedd till en av Norges bästa, kombineras historia med klass och kvalitet. Ett besök här garanterar panoramautsikt, god mat och utsökt dricka – varför inte unna dig någon av restaurangens 70 champagnesorter?

3. Jakt efter magiskt norrsken – dygnet runt

Du kan uppleva norrskenets fantastiska färger dag som natt på Svalbard

Från tidig vår till höst är det midnattssol på Svalbard. Som kontrast är man helt utan dagsljus under den så kallade polarnatten som sträcker sig från november till februari. Detta midvintermörker innebär att solen aldrig går upp under dygnet; det vill säga att den befinner sig under horisonten under hela dygnet.

"Under polarnatten kan du uppleva norrskenet dygnet runt, till och med vid lunchtid"

Under denna period strömmar människor från hela världen till Svalbard för att se det berömda norrskenet dansa över himlen. Faktum är att Svalbard är den enda platsen på jorden där man kan uppleva norrskenet på dagen. Longyearbyens geografiska placering, nästan mittemellan det norska fastlandet och Nordpolen, innebär unika förutsättningar för att kunna uppleva norrsken. Under polarnatten kan du uppleva norrskenet dygnet runt, till och med vid lunchtid. I oktober och februari får du uppleva det speciella blå arktiska ljuset under dagen och norrskenet på natten.

4. Historiskt och intressant på Svalbard museum

Vägg i vägg med Longyearbyens universitet ligger Svalbard museum. Vill man lära sig mer om ögruppens historia, flora, fauna eller vilka villkor som gäller så långt norrut är ett besök på museet helt klart värt ett besök. På ett informativt sätt förmedlar museet kunskap om de djur och den natur som finns på Svalbard, men också om det hårda gruvlivet som existerar. Dessutom får du lära dig mer om hur Svalbard har utvecklats till vad det är idag och om valfångare, kolbrytare och polarforskare.

Foto: Svalbard Museum.

Är du redo för en vinterupplevelse på Svalbard? Kombinera ditt nästa äventyr med en magisk övernattning på toppen av Longyearbyen på det nyöppnade hotellet Funken Lodge. Läs mer och boka här!