Jönköping har ett fantastiskt läge intill Vätterns södra strand och är lagom stort för att upptäckas under en mysig weekend. Fantastiska naturupplevelser, spännande museer, sköna bad och bra shopping är bara några av de saker du kan skriva upp på din lista över saker att göra när du besöker Jönköping - nedan följer 6 av dem!

morning lights hit jonkoping city

1. Lek, kultur och djur i Stadsparken


Jönköping är Sveriges tionde största stad och ligger intill Vättern i idylliska Småland. Omgivningarna bjuder in till djupa skogar, glittrande sjöar och mäktiga berg, men man har också valt att lägga stort fokus på att skapa vackra parker för att ta grönskan ända in i stadskärnan. En av de absolut bästa parkerna i Jönköping kallas för Stadsparken och här hittar du bland annat Jönköpings kommuns största lekpark, flera djurhagar, ett café, en minigolfbana samt ett friluftsmuseum och ett fågelmuseum. Ett perfekt utflyktsmål för både stora och små!


2. Njut av vacker natur i Dumme Mosse


Dumme-Mosse-park-jonkoping


Vandra längs spångade leder i vad som ibland brukar omnämnas som södra Sveriges sista vildmark. Dumme Mosse är ett vackert naturreservat med ett fascinerande djur- och växtliv och är ett utmärkt besöksmål för den som vill komma nära den småländska naturen. Vandringslederna går att använda både sommar och vinter och längs vägen kan du slå dig ner för en kopp kaffe eller grilla korv vid någon av grillplatserna. Dumme Mosse ligger 7 kilometer väster om Jönköping och nås enkelt med både buss och bil. Bor du på något av Jönköpings fina hotell kan du be personalen om vägvisning och tips om de bästa lederna!


3. Shoppa loss i köpcentrumet Asecs


Du som älskar shopping kommer definitivt inte bli besviken på Jönköping. Här finns det dels en mängd butiker med både lokala och välkända varumärken runt om i stadskärnan, men också det moderna shoppingcentret Asecs med butiker, restaurangtorg och lekplatser under ett och samma tak. En perfekt plats att spendera en regnig dag eller om ni planerar en mysig julweekend och vill få alla julklappar klara på ett kick!


4. Testa samarbetsförmågan på Escape House Jönköping


EscapeRoom-Stock


Något som kommit att bli otroligt populärt är så kallade escape rooms. Alltså rum som är uppbyggda som en kuliss med ett speciellt tema och där målet är att du och dina vänner ska försöka ta er ut under en viss tid med hjälp av kluriga ledtrådar. På Escape House Jönköping finns flera spännande banor där ni får chans att slå era kloka huvuden ihop och tillsammans försöka ta er ut till friheten. En riktigt rolig turistaktivitet med både familj och vänner! Eller varför inte som ett företagsevent för att verkligen sätta samarbetsförmågan på prov?


5. Ett besök på Tändsticksmuseet är ett måste när du besöker Jönköping


Ettikett--collage--foto-Mons-Anner-EDITFoto: Mons Annér


I Jönköping har du möjlighet att besöka ett av världens tre tändsticksmuseer. Tändsticksmuseet ligger vackert beläget intill Vättern i ett gammalt trähus från år 1848 och där får du chans att lära dig mer om de människor och maskiner som introducerade tändstickan för världen. När Tändsticksfabriken i Jönköping var som störst arbetade så många som en tredjedel av stadens befolkning här! Runt omkring museet ligger flera byggnader från denna tid, bland annat tändsticksarbetarebostaden där du får en nära inblick i hur livet såg ut för de anställda och deras familjer.


Med direkt anslutning till det historiska Tändsticksområdet ligger vårt nyaste hotell i Jönköping, Quality Hotel™ Match. Hotellet har 17 våningar, erbjuder magisk utsikt över Vättern och blir ett nytt landmärke i staden. Bara en kort promenad härifrån ligger även det pampiga hotellet Clarion Collection® Hotel Victoria där du bor i en klassisk, vacker och tidlös miljö med ett stort utbud av restauranger och shopping runt hörnet.


6. Ta en tur till Gränna och Visingsö


making of swedish polkagris in Granna JonkopingI Gränna finns det en mängd kokerier som alla har sin egna tvist på den populära godsaken


Om du planerar att stanna lite längre i Jönköping är ett riktigt uppskattat utflyktsmål Gränna och Visingsö! Många som besöker den polkagristillverkande staden väljer att bo just i Jönköping tack vare det större utbudet vad gäller hotell och restauranger. Den lilla staden Gränna ligger nämligen bara cirka 30 minuters bilresa från Jönköping och bjuder in till charmiga kullerstensgator kantade av polkagrisfabriker och butiker fyllda av strutar, karameller och klubbor. I många har du även chansen att se rätt in i fabriken genom en glasvägg. Passa även på att ta båten över till Visingsö för att njuta av konst, historiska lämningar och vacker natur.


När du kommit tillbaka till Jönköping efter en fullspäckad heldagsutflykt kommer det sitta fint med god mat och dryck på någon av stans alla restauranger. Vad sägs om Vox Restaurang där du får möjlighet att följa med på en upptäcktsresa genom Asiens olika matkulturer?


Tips på bra boenden i Jönköping


Room-deluxe-bathroom-view-Vox-Hotel-EDIT


För dig som vill unna dig en mysig hotellvistelse under din resa till Jönköping finns flera fina hotell att välja bland. Quality Hotel™ Match är ett helt nytt hotell med närhet till shopping, restauranger, uteliv, vatten och sandstrand. Clarion Collection® Hotel Victoria och Comfort Hotel® Jönköping har ett perfekt utgångsläge mitt i Jönköping bara några minuters promenad från centralstationen och med stadens alla sevärdheter och nöjesutbud runt hörnet. Fantastiska Vox Hotel ligger även det mitt i centrala Jönköping, men erbjuder dessutom en magisk utsikt över Vätterns lugnande vatten.


Jönköping är helt enkelt en alldeles perfekt stad för dig som vill upptäcka mer av Sveriges alla besöksmål och sevärdheter och samtidigt sova gott på ett riktigt bra hotell. Välkommen till denna mysiga stad vid Vätterns södra strand!