Här kommer en hjälpande guide innehållandes 9 saker du bara måste se och göra när du besöker Uppsala. Perfekt att ha nära till hands under resan, men också för dig som är Uppsalabo och behöver tips på bra besöksmål och sevärdheter i den vackra universitetsstaden. Ha det så kul!

Uppsala Domkyrka
Den ståtliga domkyrkan ligger vackert vid Fyrisån i Uppsala.

Njut av omgivningarna i Botaniska trädgården

Botaniska trädgården uppsala Botaniska trädgården med Tropiska växthuset och orangeriet Linneanum ligger direkt väster om Uppsala slott. Foto: Uppsala Universitet

Ett av Uppsalas främsta besöksmål är helt klart Botaniska trädgården. Detta är inte bara en underbar plats för naturälskande och blomintresserade, utan också för den som vill slå sig ner på en mysig picknick. Här hittar du exempelvis Uppsalas enda regnskog och mängder av både inhemska och exotiska buskar, träd och blommor.

Spännande historia i Gamla Uppsala

Gamle Uppsala viking graveGamla Uppsala museum är en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer. Foto: Gamle Uppsala

Fascineras du av vår svenska historia kommer du garanterat fascineras även av Gamla Uppsala. Detta är nämligen en av Sveriges viktigaste historiska platser och ger dig en närmare blick på de tre så kallade Kungshögarna. Dessa gravar sägs ha tillskrivits gudarna Tor, Oden och Frej och har grävts ut i flera omgångar. Gå en guidad visning eller vandra runt i de spännande omgivningarna för att på egen hand läsa mer om Östhögen, Västhögen och Mitthögen.

Ta med barnen för bus och vattenlek på Fyrishovs äventyrsbad

Fyrishov aventyrsbad Varför inte prova två vattenrutschbanor med tidtagning? Foto: Fyrishov

Reser du med barn till Uppsala kommer ett besök på Fyrishovs äventyrsbad bli något som ni pratar om en lång tid framöver. Här finns gott om plats för både stora och små att bada, åka vattenrutschbana, plaska och lattja runt i de tropiska miljöerna som alltid bjuder på 30 grader i vattnet och 32 grader i luften. Här ryms det också vattenfall, grotta, vattenkanoner, jetströmkanal och sköna bubbelpooler så att alla i familjen kan hitta något att roa sig med.

Besök vackra Uppsala Domkyrka

Uppsala Domkyrka Domkyrkan ligger mitt i Uppsala, Svenska kyrkans huvudstad.

Ett måste när du befinner dig i Uppsala är ett besök till den vackra domkyrkan. På plats i Sveriges rikshelgedom kan du både gå på gudstjänst, visningar, konserter och utställningar, men också bara insupa den fantastiska skönheten och mäktiga atmosfären. Uppsala domkyrka ligger mitt i stan, vilket gör det lätt att ta sig dit och vidare till dagens övriga aktiviteter.

Locka fram din kreativa sida på Uppsala konstmuseum

Fredrik-strid-exodus-sculpture Upplev skulpturer som den här från Fredrik Strid hos Uppsala Konstmuseum. Foto: Uppsalakonstmuseum.se

Gillar du konst och intressanta utställningar bör du genast styra kosan mot Drottning Christinas väg. Där ligger nämligen Uppsala konstmuseum som är en utställningsplats för en mängd samlingar av modern och samtida konst. På museet presenteras främst bildkonst från sista delen av 1800-talet och framåt som kommer i form av bland annat fotografi, skulptur, måleri, grafik, installation, ljud, video och performance. Ett utmärkt besöksmål i Uppsala, oavsett om du reser med familjen, partnern eller kollegorna.

Gå en guidad tur på Uppsala slott

Uppsala Slott, som byggdes av Gustav Vasa på 1550-talet, bjuder in dig till en historisk miljö där många kungar och drottningar en gång har vandrat. Här har du möjlighet att boka in dig på guidade turer bland slottets ruiner, den ståtliga rikssalen och alla dess angränsande salar. Spännande både för stora och för små!

Inte långt därifrån ligger också det snygga hotellet Clarion Hotel® Gillet som ger dig bästa möjliga utgångsläge för att utforska Uppsala och alla dess sevärdheter. Breakfast-in-bed-clarion-hotel-gillet Före en lång dag med upplevelser, varför inte njuta av en frukost på Clarion Hotel® Gillet?

Ta en tur med Lennakatten

Om du letar efter något roligt att göra för hela familjen så är en stark rekommendation att ta en tur längs Upsala–Lenna Jernväg. Denna museijärnväg trafikeras av den så kallade Lennakatten och här får du chansen att åka med på en historisk resa med ånglok och vagnar vackert inredda för att efterlikna så som tågen såg ut under 1800-talet när järnvägen togs i bruk. Efter en rolig dag på järnvägen blir det mer än välkommet att slå er ner på någon av Uppsalas alla fantastiska restauranger och njuta av något gott att äta och dricka.

Gör av med spring i benen i Pelle Svanslösparken

pelles lekplats uppsala Pelle Svanslös lekplats ligger i Carolinaparken. Den är utformad efter miljöer i böckerna om Pelle Svanslös. Foto: Uppsala.se

Lyckas ni pricka in några dagar med fint väder under ert besök i Uppsala ska ni såklart passa på att spendera lite tid utomhus! En av höjdpunkterna för barnen kommer då helt klart att vara den lekfulla Pelle Svanslösparken. Här möts ni av vackert återskapade miljöer från böckerna om Pelle Svanslös med möjlighet att leka på Pelles vind, i Måns skjul eller klättra i Gammel-Majas domkyrkotorn. Helt enkelt en otroligt mysig park för både vuxna och barn som besöker Uppsala!