Lördagen den 25 mars mellan klockan 20.30 – 21.30 är det dags för Earth Hour som är världens största miljömanifestation. Earth Hour har vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Ute på hotellen arbetar vi aktivt med att försöka förbättra vår planets välmående varje dag. Små saker gör skillnad och tillsammans blir det stora saker! Därför vill vi ge dig 10 handfasta tips på relativt små handlingar som du kan göra för att på sikt skapa stora förändringar.

Ljus i händer

Men visst kan det vara svårt att sålla mellan alla tips, råd och uppmaningar som olika experter predikar. Vissa rekommendationer kan kännas orealistiska eller kanske till och med omöjliga för en familjevardag medan vissa faktiskt är superenkla. För låt oss vara ärliga – ibland handlar det nog mest om okunskap och faktiskt… lathet. Men vi vill ju hjälpa dig att hitta knep som funkar för just dig! Därför har vi listat 10 olika handlingar som du kan fatta varje dag för att förbättra vår miljö. Och du, dessa är verkligen superenkla!


10 enkla handlingar du kan göra:  1. Visst är det skönt med långa varma duschar men tänk på att stänga av vattnet under tiden som du schamponerar håret, borstar tänderna eller rakar dig. Det kan spara flera liter vatten.

  2. Dra ut laddaren till mobiltelefonen och datorn från eluttaget, de drar ström trots att du inte har en enhet inkopplad i andra änden. Det kan dessutom vara direkt farligt att ha de kvar i eluttagen.

  3. Ett tips är att undvika stand by-läge på din tv och annan elektronik, de drar el även om du kanske tror att apparaterna är avstängda. Köp istället strömbrytare, de finns med flera eluttag och funkar enkelt genom ett knapptryck. Här kan du exempelvis ha dina laddare kvar i eluttaget så länge du stänger av på-knappen.

  4. Se över din kyl och frys – gamla kylskåp och frysar drar ofta mer el än nya versioner. Om du ska på semester kan du enkelt se på räkningen hur mycket de faktiskt drar då du inte utnyttjar annan el.

  5. Skaffa en termometer. Vi tillagar ofta vår mat för länge, vilket får flera tråkiga följder, dels överkokt mat men det går också åt mer el. Med en matlagningstermometer blir maten både godare och billigare att tillaga.

  6. Är du en sån som diskar halvfulla diskmaskiner? Sluta med det. Fyll upp maskinen ordentligt innan du slår på den.

  7. Samma sak gäller tvätt av kläder, det är så lätt hänt att tvätta kläder lite då och då. Kanske är skjortan som du tänkt ha på kvällen smutsig och du slänger då in den ensam i maskinen. Men tänk på att fylla upp tvättmaskinen rejält innan du tvättar. Se även över dosering av tvätt- och sköljmedel när du tvättar.

  8. Ha ALLTID med dig en tygpåse eller gammal plastpåse i väskan. Vi vet alla att man lätt går och småköper saker och tar en plastpåse till. Genom att alltid vara förberedd med en påse i väskan sparar du på miljön men också pengar eftersom butiker har fattat ett miljömedvetet val och numera tar betalt för plastpåsar.

  9. Panta mera! Det är ingen nyhet att pantburkar ska återvinnas. Tänk två gånger innan du slänger en petflaska i vanliga hushållssopor, du får ju faktiskt dessutom igen en krona eller två när du pantar.

  10. Den fantastiska elcykeln! En vanlig cykel är givetvis det bästa alternativet i och med att du också får gratis motion men att investera i en elcykel istället för att ta bilen är ett mycket miljösmart val.


Tänk på vår fantastiska planet och ta hand om den varje dag!
Mer läsning för dig:


Nyfiken på klimatvänliga och hållbara konferenser? Läs om The Sustainable Conference här!


Bilden i artikeln ovan är tagen i vackra Svalbard! Här kan du läsa mer om den storslagna ögruppen.