strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Upplevleser

Författaren Gunnar Staalesen visar oss Bergen – I fotspåren av Varg Veum

Vi följde med på en rundtur i Varg Veums hemstad tillsammans med kriminalförfattaren som skapade den hårdföra privatdetektiven.

 • Varg framträdde för första gången år 1977 i boken Bukken til havresekken. Sedan dess har han varit en underhållare för kriminalromanläsare över hela världen.

 • Många anser att denna bokserie var startskottet för den kriminalgenre som kallas Nordic noir, som senare banade väg för Jo Nesbø, Stieg Larsson, Camilla Läckberg med flera.

 • Under hela bokserien har Staalesens hemstad Bergen använts som en mörk men vacker bakgrund.

 • "När jag befinner mig utomlands prisar jag Bergen väldigt mycket. Vilken annan stad har en bättre kriminal-noir atmosfär?"

 • "Där syns ofta mörka moln, regn och blöt asfalt. Dessutom är Bergen en spektakulär stad som har en spännande arkitektur och historia", säger Staalesen.

 • "Kan man få en bättre bakgrund för en kriminalroman?" frågar sig författaren.

 • Sedan debutromanen har totalt 19 böcker publicerats i Varg Veum-serien, där bok nummer 20 kommer att utges år 2023. Böckerna har även blivit omgjorda till filmer, teaterpjäser och grafiska romaner. De har dessutom blivit översatta till fler än 20 språk.

 • "Jag läste kriminalböckerna om Martin Beck i Sverige och tänkte: Varför har vi inte en sådan karaktär här i Norge?"

 • "Dessa böcker skildrade de mörka sidorna av välfärdssamhället samtidigt som de var realistiska. De förmedlade något viktigt till oss samtidigt som de var underhållande. Så jag skapade bara en sådan karaktär", säger Staalesen till Strawberry.

 • Följ med oss när vi tillsammans med den berömda författaren följer i Varg Veums fotspår genom Västnorges huvudstad.

Strandkaien 2 - Varg Veums kontor

"Utanför mitt kontorsfönster, denna sensommarkväll, framstår Bergen som en gnistrande film noir-kuliss. Neonreklamerna dundrar med en tyst rock 'n' roll-rytm, potentiella mördare och offer vandrar på stadens gator som förvirrade småkryp, och uppe på bergssidorna droppar ljusen längs Fløibanens linbana som blod från en knivsegg. Luften vibrerar av uppdämd dramatik. Det är morddags." Varg Veums Bergen.

"Det brukade finnas en bar här på andra våningen, men tyvärr finns den inte kvar längre. Numera är det bara en hotellbar som inte har samma mörka charm", berättar författaren.

Den norska spritdrycken akvavit är privatdetektivens favoritdryck, men vi måste nu söka den på annat håll. Man kan dock få en glimt av Veums kontor i byggnaden - den fjärde våningen, det fjärde fönstret från vänster, med utsikt över en av Bergens mest kända sevärdheter: Fiskmarknaden.

Det står även en Varg Veum-staty utanför, som man kan posera med för en selfie. Och varje år firas det på figurens födelsedag, den 15 oktober.

Bo på Clarion Hotel® Admiral.

Gunnar Staalesen standing in front of plate on wall in Bergen.

Nordnes – Varg Veums barndomskvarter

Med gränder som är så smala att bilar har svårt att ta sig fram och en historia förankrad i de täta trähusen är Nordnes distriktet något helt unikt och en viktig del av Bergens historia. En plats som måste besökas. Där hittar du även en annan berömd attraktion: Akvariet i Bergen.

"I boken Svarte får (Svart får) är det meningen att Veum ska träffa en man inne på Akvariet och blir irriterad när han inte dyker upp i tid. Plötsligt upptäcker Veum ett huvud som flyter i en av akvarierna. Det tillhör naturligtvis mannen som han ska träffa", berättar Staalesen och pekar på akvariet.

"Detta är också Vargs barndomskvarter. Jag växte själv upp i detta distrikt och har tillfört Veum vissa element från min egen barndom, men har medvetet hållit våra bakgrunder mycket olika. När jag blickar tillbaka är han förmodligen starkt påverkad av de äldre pojkarna på gatan. Han är en tuff kille", säger författaren innan han fortsätter:

"Detta är också den stadsdel där den norska författaren Amalie Skram föddes och som hon skrev flitigt om. Hennes författarskap har betytt oerhört mycket för mig. Hennes sätt att beskriva miljöer och skildra karaktärer återspeglas i Veum-böckerna."

Man kan dessutom åka med den legendariska färjan MS Beffen en kort tur tvärs över hamnen från Nykirkekaien till den historiska kajen Bryggen. Åkturen tar bara drygt två minuter men den bjuder på en spektakulär utsikt över staden.

Bo på Comfort Hotel® Bergen.

 • Varg Veums bostad – Telthussmuget 7A

  Smala gränder och en kompakt blandning av traditionella trähus, inte så långt ifrån Fløibanen linbana. Telthussmauet är den plats där privatdetektivens bostad ligger, åtminstone i böckerna.

 • "Jag har aldrig avslöjat Veums exakta adress, men i en av böckerna dyker 7A upp i ett formulär som Veum fyller i, även om den adressen inte existerar i verkligheten", avslöjar författaren och skrattar.

 • "När jag arbetade på stadsteatern gick jag ofta förbi här på väg till jobbet. Jag tänkte att Varg måste bo på kullen, i en smal gränd. Telthussmuget är ett vackert namn och för mig helt perfekt."

 • "Där finns så många flyktvägar om Veum skulle behöva fly från dem som är ute efter honom."

Polisstationen

"Om du vill komma tätt inpå Veum är det ett måste att komma förbi här", säger Staalesen.

Polisstationen ligger endast några hundra meter från Torgallmenningen, det stora torget i centrala Bergen. Platsen spelar en viktig roll i böckerna. Privatdetektiven har ett ansträngt förhållande med de personer som arbetar där, däribland Jacob Hamre. I filmerna är dock Hamre en polis som han till viss del samarbetar med.

"Det kan vara en bra idé att gå förbi polisstationen, men det är bäst att slippa bli indragen där", skrattar Staalesen.

Bo på Hotel No 13.

Nygårdsparken – Veums ingång till den undre världen

"Utan någon märkbar brådska var hon på väg in mot Nygårdsparken. Jag förföljde henne på ett säkert avstånd, utmed den övre vägen vid vetenskapsbyggnaden, ut genom parken i Parkveien, förbi de gamla patricierhusen där, vidare mot Bergen-museet och ner förbi universitetets stora nya administrationsbyggnad vid hörnet av Christies gate och Fosswinckels gate, innan hon hamnade - likt en strandad sjöjungfru - här, där jag nu satt och observerade henne." Utdrag ur Blonde Trouble.

"Nygårdsparken är dit Veum går när han behöver information från Bergens undre värld. Det är där han hittar de källor på skuggsidan som hjälper honom. Som tur är har de rensat upp den drogscen som tidigare fanns här, det är en vacker park som är väl värt ett besök", insisterar Staalesen.

Bo på Hotel Oleana medan du följer i Varg Veums fotspår.

Senaste artiklarna