strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Hotell

Göteborgs spektakulära nya hotell: Gatustil möter glamour på Draken

Den historiska biografen Draken kommer snart att återfödas i form av ett 115 meter högt hotell med två restauranger, ett spa och en verkligt hisnande takterrass. Man har lyckats uppnå allt detta samtidigt som man har tagit hänsyn till byggnadens historia. Följ med på en exklusiv smygtitt.

 • ”Ser du? Det är rött här uppe. Både på golvet och på väggarna”, säger byggnadsingenjör Olof Jörneman när vi går ut ur hissen till de översta hotellrummen.

 • Vi har rört oss från en mörk och förtrollande reception, genom nyanser av blått och nu till rött. Nyanserna blir ljusare och ljusare medan vi åker upp. Det känns mer upplyftande, som om vi håller på att vakna.

 • ”Rummen är utformade för att det ska kännas som en soluppgång när man rör sig uppåt genom hotellet”, berättar Olof.

 • När Clarion Hotel® Draken öppnar den 1 oktober 2023 kommer varje detalj att vara noga uttänkt, och man kommer att ha gjort allt för att bevara den ursprungliga byggnaden med noga övervägda beslut gällande konstruktionen.

 • Hotellet rymmer den klassiska biografen Draken, ett historiskt dansställe och Folkets Hus, och har en speciell plats i hjärtat hos alla sanna göteborgare.

 • Olof är dock övertygad om att byggnaden på Järntorget kommer att få ett fint mottagande – och bli en plats där människor samlas som förr för att koppla av, skratta och dansa, och för att njuta av fine dining och after work-drinkar.

 • Och naturligtvis för att få en god natts sömn.

 • ”På hotellet Draken möts gatuestetik och glamour”, säger Olof.

 • Och vi kan verkligen känna av stämningen.

Nytt liv i ett tidigare rått kvarter

Strawberry har fått en rundtur på byggarbetsplatsen. Olof försäkrar att de faktiskt ligger något före tidsplanen – trots att det bara är några veckor kvar tills hotellet ska börja fylla sina 474 gästrum.

Hotellet har tre sviter, två restauranger, fyra barer, konferensrum, spa, bar på taket och biograf. Draken sträcker sig över 34 våningar och är 115 meter högt, vilket gör det till stadens högsta byggnad. Allt som allt finns det så mycket som 31 500 kvadratmeter att utforska.

”Draken etableras i ett kvarter som har varit lite rått, och hotellet bidrar till att göra området säkrare och mer levande, även på kvällar och nätter. Det här är den första delen av den urbana utvecklingen i området”, säger ingenjören.

Vi följer Olof genom en myriad av dörrar, uppför hissar och genom hallar, samtidigt som han förklarar varenda liten detalj. Varje typ av taksättning, varje liten teknisk utrustning. Han hälsar på alla som arbetar och ler brett. Man kan se att han hela tiden gör mentala anteckningar av meddelanden och detaljer. Han är fullständigt närvarande och väldigt engagerad.

Strawberry guidas av denna 40-årige man, som har sambo, två plus två barn, en villa i Hästevik i Göteborg, en katt och en inkorg som skulle ge de flesta av oss en hjärtinfarkt. Olof har varit engagerad i flera prestigefyllda projekt, bland annat Clarion Hotel® Karlatornet (en skyskrapa med lägenheter och Nordens högsta byggnad) och hotellrenoveringar, bland annat av Clarion Collection® Hotel Odin och Clarion Hotel® Stockholm. Bara för att nämna några.

Vi började i receptionen, men nu rör vi oss tillbaka ner igen. ”WOW!” utbrister vår fotograf Fredrik.

Utsikt över Göteborg city från hotell Draken.

Utsikt över hela Göteborg

På 33:e våningen kan vi njuta av en fantastisk utsikt över Göteborg i alla riktningar. Fönstren sträcker sig från golv till tak och även badrummen har panoramafönster. Högst upp på Clarion Hotel® Draken kommer en innovativ restaurang att ha bord för två vid fönstren, följt av bord för fyra, så att alla gäster kan se utsikten. Efter en härlig måltid går du helt enkelt uppför några trappor till baren på taket – komplett med ett öppet tak, 90 sittplatser och en DJ.

Vi tar oss ner och stannar till vid ett exklusivt konferensrum. Det är ljust och öppet, med cateringalternativ och en privat bartender. Det här är det perfekta utrymmet för att boka dina viktigaste möten. Därefter går vi till ett av hotellrummen. Olof berättar att detta är det första rummet som de är klara med, ett rum som kan visas och godkännas.

Han går entusiastiskt igenom detaljerna:

”Allt från sänglinne till inredning är av hög kvalitet och alla rum har ett skrivbord. Det är också viktigt att det är tidlöst. Berömda figurer från kulturvärlden kommer att pryda väggarna, men jag vet inte riktigt vilka det kommer att bli än. Och det här?” Olof pekar på en iögonfallande röd stol i hörnet, som verkligen sticker ut mot den i övrigt dämpade och grå bakgrunden.

”Den har samma röda färg och stil som stolarna i biografen. Det är detta jag menar, betong möter glamour överallt!”

Och med dessa ord känns det naturligt att fortsätta nedåt till byggnadens hjärta: Draken själv.

 • Draken vaknar till liv igen

  När du kommer in i biografen kan du riktigt känna förväntan från alla de människor som har varit i det här rummet med de höga taken under årens lopp.

 • De ursprungliga biostolarna vittnar om Drakens långa historia – från 1956, året då Elvis Presley gjorde sin första långfilm. Under flera årtionden utgjorde Draken centrum för festivaler och var platsen för evenemang och en biograf.

 • ”Kolla på de ursprungliga gardinerna”, säger Olof och pekar på draperiet i hallen.

 • ”De ser inte riktigt ut så nuförtiden. Allt i den här hallen har bevarats som det var.”

 • Och inom kort kommer den återigen att vara en plats för föreställningar, komedi, jazz och andra konserter.

 • Restaurang Vågen

  Ett annat rum som allmänheten har höga förväntningar på är Vågen. I över 50 år besöktes nöjespalatset Vågen av både lokalbefolkning och turister.

 • ”Folk brukade dansa här. Det finns så mycket historia i det här rummet”, säger Olof och sträcker ut armarna.

 • När Vågen öppnar för gästerna igen blir det i form av en restaurang. Här kommer frukostar och luncher att serveras, främst för familjer, affärsresande och par som är ute efter en dejt av typen ”middag och en film”.

 • Från Vågen passerar vi genom det som kommer att bli Biblioteket. Men eftersom det är Strawberry som ligger bakom det så rör det sig inte om något vanligt bibliotek.

 • Det ska bli hotellets nav, en plats där gästerna kan lyssna på analoga och digitala stycken av musik som lagras i bokhyllorna. Här kan man arbeta eller bara koppla av och låta sig inspireras.

Drakkött och drakberg

”Väggarna här ska fyllas med graffiti av lokala konstnärer”, säger Olof medan vi rör oss mot lobbyn.

”Vi vill att lokalbefolkningen ska vara delaktig, det är oerhört viktigt att vi är en del av stadsmiljön. Kulturen och samarbetet ska bevaras på alla plan, och det gäller allt som produceras lokalt.”

Som nämndes tidigare har vi gått tillbaka till början, från soluppgången ner till de mörkare djupen.

”Här kommer det att finnas kopparplåtar och texturer som ser ut som drakkött och färger som nästan påminner om blod. Du får känslan av att befinna dig i en grotta. Det kommer att bli oerhört intensivt, det står i bjärt kontrast till alla andra material”, säger Olof och pekar mot receptionen.

Här kommer folk snart att dansa in genom dörrarna ... checka in och ledas till biografen, spaet, lyxiga hotellrum, inspirerande möten, underhållning och romantiska middagar och skåla mot bakgrund av hela Göteborg.

Vi befinner oss i huvudingången vid Järntorget, redo att checka ut istället för in.

Men den 1 oktober kommer vi att vara där för soluppgången, när berättelsen börjar på nytt och Draken vaknar.

Du kan redan nu boka rum på Clarion Hotel® Draken.

Senaste artiklarna