Medlemskap

Liseberg

”Wow, där är den. I år vågar jag!”

Charlie (10) blickar upp mot Helix, en av de vildaste berg- och dalbanorna. Den susar förbi familjen i 100 km/h. ”Vågar du hänga med, pappa?” Häng med oss när vi tar med dig till Göteborgs coolaste ställe för hela familjen.

 • De fyra familjemedlemmarna går in på Lisebergs nöjespark tillsammans med ett hav av förväntansfulla svenskar, norrmän och andra besökare.

 • Det är ju trots allt i dag parken öppnar för säsongen.

 • Utomhus har folk smörjt in sig med solkräm, hämtat sina förbeställda biljetter och alla hurrar och visslar högt när grindarna öppnas. Det finns inget säkrare vårtecken i Göteborg än när Liseberg öppnar sina portar.

 • ”Kolla, kolla”, ropar Ingrid (5) och pekar på Lisebergskaninerna.

 • Det kramas och tas foton.

Här kan du bo när du besöker Liseberg

Charlie tittar återigen upp på Helix. Han är entusiastisk, otålig, osäker.


Men först måste de lägga upp en plan, för parken är stor, med nya attraktioner, virtuella köer och många restauranger. Det är omöjligt att få med allt, så det är en bra idé att planera in det du vill göra i förväg.


Strawberry har hängt med Charlie, Ingrid och deras föräldrar Guro och Kalle för att kunna ge dig den här guiden till en rolig och minnesvärd dag på Liseberg.


Välj ett centralt och familjevänligt boende


Familjen från Oslo har valt att bo på Clarion Collection® Hotel Odin. Det ligger i centrala Göteborg och erbjuder familjerum med dubbelsängar, bäddsoffor och kök. Det ingår i Clarion Collection®, så frukost, fika och middag ingår i priset. Den norska familjen ger hotellet bonuspoäng för att de har egen parkering och en härligt solig takterrass.


Barnens favorithotell i stan är dock Clarion Hotel® Post, främst på grund av att det har en pool på taket och serverar underbara desserter på hotellets restaurang Norda, som Charlie och Ingrid kallar ”bäst i hela världen”. Kanske blir det där de checkar in nästa gång! Men tillbaka till spänning och pirr i magen …


Hämta appen


Kalle har redan laddat ner Lisebergsappen. I den får man en digital karta över parken, fysiska kötider för alla attraktioner och man kan till och med ställa sig i ”virtuella” köer. Det innebär att man kan ange antalet personer i sin grupp och ankomsttid. Sedan får man ett meddelande när ens tur i kön för den önskade turen närmar sig. Det är perfekt för stora familjer med otåliga barn som vill uppleva så mycket som möjligt.


”Det är en genialisk och intuitiv översikt. En mycket välfungerande app”, säger Kalle.

 • Gör något som alla kommer att uppskatta

  Det skiljer fem år mellan syskonen Charlie och Ingrid, så det är praktiskt att Liseberg är indelat i olika zoner som är lämpliga för olika åldrar

 • Familjen börjar sitt besök i Kaninlandet och kommer senare att gå vidare till mer spännande utmaningar för sitt äldsta barn.

 • ”Vågar du prova den där?” frågar Charlie och pekar på Kaninlandets läskigaste berg- och dalbana, Rabalder.

 • "Yes, why not?" answers his five-year-old sister.

 • Familjen köar och tar de fyra första vagnarna, ett beslut som mamma snart får ångra, eftersom den här berg- och dalbanan dyker rakt ner redan från början …

”Maaammmaaaa! Neeeeej”, skriker Ingrid

”Maaammmaaaa! Neeeeej”, skriker Ingrid.


”Nej, nej, nej, nej”, tjuter hon.


Tyvärr finns det inte så mycket att göra, förutom att hålla i sig ordentligt. I två långa varv …


Hennes pappa hoppar upp ur vagnen och lyfter upp femåringen – som flämtar i skräckblandad förtjusning. Mest skräck. Men hennes tårar torkar snabbt och hon vänder sig till sin storebror:


”Jag var superrädd i början, sedan skrek jag ’jippi’ för egentligen var det jätteroligt. Jag var inte rädd”, hävdar Ingrid med ett leende.


Trots detta går de vidare till att under efterföljande timme prova de lite snällare karusellerna, som Kaffekoppen och lekparken Busshållplatsen. Dessutom köper de stora mängder sockervadd. Barnen skrattar när sockret fastnar i håret och blir imponerade av hur snabbt klumparna smälter på tungan. Den gigantiska rosa bollen försvinner på några minuter och barnen har nu klibbiga fingrar och ny energi.

Roller coaster at Liseberg in Gothenburg.

Kom ihåg att äta

Liseberg är fullpackat med restauranger och erbjuder ett brett utbud av mat. Välj bland alternativ som den italienska restaurangen Al Parco eller 1923 där du kan avnjuta klassiska rätter som caesarsallad, bifftartar, grillfat eller något från den separata barnmenyn. Det finns även snabbare alternativ som Max eller Korvhallen.


Mamma Guro valde Tyrolen (en biergarten), som just då var det bästa alternativet för att få sitta ute i solskenet. Familjens middag den dagen bestod av korv och pommes frites, serverat av personal i tyska läderbyxor.


Kolla in de nya attraktionerna


Enligt Liseberg är de mest skrämmande attraktionerna Valkyria, Helix, Loke, Balder och den klassiska berg- och dalbanan Lisebergbanan.


Läs artikeln här: Liseberg attractions you dare not try (link to article)


De här turerna får dig att skrika och skratta år efter år, men missa inte de senaste tillskotten. Luna är den senaste sensationen under 2023. Den här så kallade bumerang-berg-och-dalbanan skickar dig framåt och sedan bakåt och når en höjd på 33,5 meter över marken och en hastighet på 68 km/h. Var hittar du den? Kolla i appen, förstås!

 • Challenge yourself (a little)

  "Dad slid down is his seat so his head hung down," says Charlie, running up after the ride ended:

 • ”I början var jag superrädd, för den gick rakt ner. Så jag skrek, men sen var det bara kul!”

 • Hon har precis åkt Lisebergbanan och skrattar samtidigt som hon berättar om sin upplevelse. Men planen var ju faktiskt att avsluta med Helix – loopingen vi såg vid entrén.

 • ”Vi ställde oss i kön, mamma, men sen blev jag jätterädd. Jag ångrade mig.”

 • ”Det är ok”, säger pappa Kalle.

 • Charlie tänker efter en stund och svarar sedan stolt: ”Ja, jag vet. Jag åkte ju trots allt Lisebergbanan!”

Senaste artiklarna