strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

En shoppingguide för Helsingfors: Här hittar du de bästa vintage-butikerna

Second hand är den nya lyxen för den modemedvetne. Det finns oändliga möjligheter att handla second hand i den finska huvudstaden, som är känd för sin utmärkta design. Nedan hittar du en lista över de sex bästa vintage-butikerna.

 • "Äkta vintage är riktigt coolt, och jag uppskattar en estetik som är stilren och elegant. Det är tydligt att de har lagt tid och kraft på att designa lokalerna", säger Tord

 • Han är på en weekendresa till Helsingfors med några kompisar och passar på att kolla in den finska huvudstadens stora utbud av vintage-butiker.

 • Tord och resten av kompisgänget har stannat till vid unisex-butiken FTA™ Vintage på Fredrikinkatu 43 i centrum.

 • "Den här butiken har ett spännande utbud. Det är tydligt att de är bra på att kurera", tillägger Tords kompis Jørgen.

 • Helsingfors är vida känt för varumärken som Marimekko och Iittala, och vi nickar igenkännande när någon name-droppar designern Kaj Frack och arkitekten Alvar Aalto. Bra, modern design är något som alla starkt förknippar med Finland.

 • Och det är naturligtvis ett måste att handla när du besöker den finska huvudstaden. Helsingfors är särskilt bra för second hand, och det finns inget som är mer trendigt och hållbart än att köpa begagnat.

 • Här kan du göra riktigt bra fynd på lyxartiklar från välkända märken. Vårt pro-tips är att din starta shopping-dag i den välkända stadsdelen Kallio och sedan fortsätta i centrum.

Här är Helsingfors sex bästa vintage-butiker

1. Flea Second Hand

Adress: Iso Roobertinkatu 11

En modern vintage-butik där du kan sälja dina egna kläder på kommission. Det gör att omsättningen av utbudet är stor och butiken fokuserar också på att sälja artiklar som följer aktuella modetrender. Det är en trendig second hand-butik som i första hand riktar sig till kvinnor, och där du även kan hitta accessoarer som handväskor.

2. Hoochie Mama Jane

Adress: Agricolankatu 11

Namnet är också ganska coolt, och det här är butiken att handla i om du ska gå på fest. Här kan du botanisera bland färgglada festkläder, cocktailklänningar, aftonklänningar och balklänningar. Butiken ligger i Kallio – en stadsdel som är känd för sina små kvartersbutiker, caféer, kultur och en allmänt laid-back och trendig atmosfär.

 • 3. Relove Freda

  Adress: Fredrikinkatu 25

 • En second hand-butik inne i centrum som säljer allt från träningsoveraller och skor till kepsar och blazrar för både män och kvinnor.

 • Här kan du hitta artiklar och plagg från märken som & Other Stories, The North Face och Chloé med flera.

 • Det här är den perfekta platsen för dig som gillar kända märken. Relove Freda är också känt för sin goda, mättande frukost.

4. Ansa Second Hand

Adress: Agricolankatu 5

Här kan du botanisera bland allt från klassiska plagg från 1950-talet till jeans med hög midja och stora skjortor med axelvaddar från 80-talet. Butiken har en riktig vintage-känsla och du kan hitta absolut allt. Och med det menar vi allt från broderade vita blusar som kunde ha sytts på Kuba, till jeansjackan som din mamma hade på sig när hon lyssnade på Livin’ on a Prayer.

5. Artek 2nd Cycle

Adress: Pieni Roobertinkatu 4

Den här second hand-butiken fokuserar på möbler, återanvändning och redesign. Artek 2nd Cycle säljer finska designmöbler, belysning, mattor, keramik, porslin och konst från tidigt 1900-tal till idag. Här kan du verkligen göra underbara fynd.

 • 6. FTA™ Vintage

  Adress: Fredrikinkatu 43

 • På Fredrikinkatu kan både kvinnor och män göra vintage-fynd på FTA™ Vintage.

 • Kläderna som säljs här köps in från hela världen, och du kan hitta allt från jackor till jeans och t-shirtar. Butiken har också en webbplats där du kan kolla igenom en stor del av utbudet.

 • Kläderna har också betyg från ett till fem baserat på deras skick, där fem är bäst.

Finsk design i Helsingfors

Om du har gjort riktiga vintage-fynd (och har lite pengar kvar) rekommenderar vi att du letar efter lite äkta finsk design. I så fall ska du bege dig till Fredrikinkatu (Fredriksgatan).

"På den här gatan hittar du många av Helsingfors designbutiker. Några av de du bör besöka är Vimma, House of Wilow och Liike. När du går promenerar här är ett bra tips att gå på lakritsprovning i godisbutiken Roobertin Herkku eller ta en kaffe på Andante Café", säger Heidi Jonsson från My Helsinki till Strawberry.

Hon påpekar att Kämp Garden, som ligger på andra våningen i köpcentret Kämp Galleria och bredvid Hotel Kämp också är ett måste.

"En av mina favoritdesigners är Klaus Haapaniemi, som också har en butik i Kämp Garden. Där hittar du även Marita Huurinainen och Nomen Nescio", avslöjar Heidi.

Ett sista tips från vår lokala expert är glaspalatset Lasipalatsi, där det finska sportmärket Karhu ligger.

"Det här är vår lokala designer, som faktiskt var först med att lansera de klassiska tre ränderna. Granne med Karhu hittar du det finska streetwear-märket Makia, och sist men inte minst Muminbutiken", tillägger Heidi.

Precis som det är ett måste för dig att besöka en bastu när du är i Helsingfors kan du inte komma hem utan att ha några Mumin-föremål i bagaget!

Senaste artiklarna