Medlemskap

Sebastian och Daniels bästa tips: 6 luftiga takterrasser i Oslo

Det finns få platser som vaknar till liv som Norges huvudstad när solen och värmen äntligen kommer tillbaka efter en lång, kall och mörk vinter. Det lokala paret Sebastian och Daniel har en särskild förkärlek för luftiga takterrasser. Här kommer deras sex bästa sommartips.

 • Oslos gator är fulla av människor, bord börjar dyka upp på trottoarerna och årets första öl serveras utomhus.

 • Med solen som skiner nästan hela kvällen är det passande att njuta av gott sällskap i en trivsam miljö, helst från ett fågelperspektiv.

 • Här är listan över sex av Oslos bästa takbarer.

1. THIEF ROOF grill & THIEF ROOF bar


Högst upp på det trendiga hotellet The Thief hittar du Thief Rooftop. Där kan du sola och njuta av den friska havsluften och njuta av den spektakulära panoramavyn över Oslofjorden.


Denna takterrass består av två delar. I THIEF ROOF baren kan du beställa din önskade drink och samtidigt koppla av i det komfortabla sittutrymmet. Även om solen inte skiner kan du hålla dig varm här. Värmelampor, glasväggar och ett elektriskt tak säkerställer att temperaturen aldrig blir för låg och att du kan njuta av utsikten tills solen går ner. Takterrassen har öppet sju dagar i veckan under perioden april till sen höst, och på helgerna finns det en DJ som spelar live för att höja stämningen.


Det lokala Oslo-paret Daniel och Sebastian tycker om att träffas här efter jobbet.


"Särskilt efter en intensiv arbetsperiod är det trevligt att ses här för en liten dejt innan vi beger oss hemåt", konstaterar de.


På den andra sidan av takterrassen hittar du THIEF ROOF Grill. En modern grillrestaurang som har en nordisk prägel och som serverar både smårätter och större måltider. Med sin omedelbara närhet till fjorden är The Thief särskilt specialiserat på fisk och skaldjur, och menyn på 9:e våningen utgör inget undantag.


Adress: Landgången 1, 0252 Oslo


Foto, Munchmuseumet: Einar Aslaksen

The facade of Munch Museum in Oslo city.

2. Munch – Crane Cocktail Bar


Oslobukta har blivit ett populärt område bland både Oslos invånare och besökare. Här ligger det nya MUNCH-museet, som reser sig högt över Oslofjorden. På den översta våningen har cocktailbaren The Crane en fantastisk utsikt över Oslo och Barcode, en rad av moderna byggnader i skylinen. Faktum är att det är Oslos högst belägna takbar. The Crane har öppet under hela året, vilket gör det till en utmärkt plats för att avsluta dagen på efter ett MUNCH-besök.


Adress: Edvard Munchs plass 1, 0194 Oslo


3. Sommerro - Izakaya gatukök och cocktailbar


Izakaya är i egentlig mening inte en takbar eftersom den ligger på Sommerros sjunde våning. Trots det förtjänar denna hotellbar en plats på listan, enligt Sebastian och Daniel. Izakaya är ett lättsamt gatukök och en cocktailbar som drivs av den prisbelönta kocken Frida Ronge. TAK Oslo är beläget på våningen ovanför.


Izakaya har en vacker terrass med en utsikt över Frognerområdet, skogarna och fjorden. Detta är den idealiska platsen för ett glas sake, en cocktail eller en mocktail. Izakaya erbjuder även snacks och hela måltider. Den fantastiska inredningen är designad av den New York- och Londonbaserade studion GrecoDeco.


Adress: Sommerrogata 1, 0255 Oslo

Utsidan av restaurang Izakaya i centrala Oslo.

4. Mynt – Atop Sentralen


Mitt i hjärtat av Oslo finner du takterrassen Mynt. Mynt ("mynt") är beläget högst upp på Sentralen, och namnet härrör från den tid då Christiania Savings Bank huserade i byggnaden. Här kan du uppleva stadslivet på nära håll, men utan bullret från gatan.


Baren erbjuder ett urval av naturliga viner, öl och cider och serverar surdegspizza i restaurangen på första våningen. Du kan även beställa enklare maträtter och snacks i baren, och på kvällen bjuds det ofta på underhållande livemusik. Mynt bjuder på en avslappnad atmosfär och är en perfekt plats för after-work tillställningar.


Adress: Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo

View from Calmayers Hage, rooftop at Clarion Hotel Oslo.
 • 5. Clarion Hotel® The Hub - Calmeyers Hage

  Clarion Hotel® The Hub är beläget precis vid Oslos centralstation.

 • På hotellets 13:e våning ligger cocktailklubben Calmeyers Hage som erbjuder en fantastisk utsikt över Oslos innerstad. Baren strävar efter att vara så hållbar som möjligt.

 • Drinkarna är baserade på nordiska ingredienser och smaker från hela världen, med sprit från Himkok och Bareksten, två av Norges bästa destillerier.

 • Calmeyers Hage erbjuder även snacks men om du är sugen på en hel måltid kan du boka ett bord på restaurangen Norda. Norda har dessutom en uppskattad brunchmeny som serveras på lördagar.

 • Om kvällarna ser en DJ till att det råder god stämning.

 • Adress: Biskop Gunnerus gate 3, 0106 Oslo

 • Foto: Marika Foto

6. Centropa - Deichmanske bibliotekets fantastiska arkitektur


Centropa är en restaurang, ett café och en takbar som du hittar i Oslos nya och internationellt hyllade Deichmanske-bibliotek i Bjørvika. Centropa har en elegant restaurang på första våningen som serverar europeiska och lokala maträtter. Bar-caféet på takterrassen en våning upp har en imponerande lista över fina viner och champagner.


Även om baren inte är den högst belägna i Oslo har den luftiga terrassen en fantastisk utsikt över fjorden och operahuset. Det är värt ett besök bara för att njuta av arkitekturen och det vackra nybyggda området Bjørvika. Du kan komma som du är och njuta av en kopp kaffe eller en drink med kollegor, familj och vänner.


Adress: Anne-Cath. Vestlys plass 1, 0150 Oslo

Senaste artiklarna