Ålesund, på den norska västkusten, är ett resmål som lockar sina besökare med unik jugendarkitektur och natur som är lika vacker som den är romantisk. Stadens unika läge vid havet har också gjort att skaldjur- och fisktraditionen är stark, något som syns på stadens restauranger. Här är 6 restauranger där det alltid tycks vara säsong för färska skaldjur och god fisk. Och en med stort fokus på gott kött. 

Hotel Brosundet
Hotel Brosundet, precis vid vattnet. Foto: Bobo Olsson

1. Delikatesser över disk hos Fisketorget

Hos Fisketorget i Ålesund erbjuds att som havet gömmer. Det säljs hummer, torsk och andra godsaker på lösvikt men du kan också slå dig ner med en fisk- eller skaldjurssoppa, moules frites eller sushi. Kanske du hellre vill köpa en näve färska räkor och lite aioli och slå dig ner på någon av Ålesunds parkbänkar och njuta?
Var: Fisketorget, Keiser Wilhelms gate 32

2. Sjøbua – en klassiker

1987 öppnade Sjøbua och har sedan dess hållt öppet för turister och Ålesundsbor med en meny fylld med klassiska fisk- och skaldjursrätter. I den traditionellt inredda lokalen kan du bland annat njuta av hummer, marulk och klippfisk (torkad fisk). Restaurangen har också alltid dagens fångst på menyn.
Var: Sjøbua, Brunholmgata 1

3. Maki – i toppen på TripAdvisor

MakiFärsk hummer på Maki. Foto: Bobo Olsson

Vill du bli serverad en middag av yppersta klass? Då ska du styra stegen mot Maki, vackra Hotel Brosundets restaurang. Maki finns ligger i ett för Ålesund typiskt gammalt packhus och återfinns alltid i topp på TripAdvisors ranking över Ålesunds restauranger. Maki har funnits i 18 år och har fokus på nyskapande fisk- och skaldjursrätter och det finns alltid något på menyn som är asien-inspirerat. Menyn serveras som sex eller fyra rätter. Det finns också en meny för dagens fångst och dagen kött. Är man ett större sällskap kan man boka Makis chambree separee. Efter middagen kan man fortsätt i restaurangen populära bar.
Var: Maki Restaurant Brosundet, Apotekergata 5

4. Zuuma – japanskt av högsta klass

Att göra sushi av högsta klass i Ålesund är ingen stor utmaning. Men på Zuuma nöjer man sig inte där. Här tillagas sushi 2.0 och man räds inte heller för att låta sina Tempurarätter gå en sväng på restaurangen grill. En favorit är sashimi på pilgrimsmussla, maki med friterad lax och cream cheese eller hummerstjärt med foie gras-mousse.
Var: Zuuma, Skansegata 20

5. Engelsk nattmat på Jafs

JafsNattmat på Jafs. Foto: Bobo Olsson

Vad är mer smaskigt än att efter en sen natt på stans barer hugga in i en nyfriterad fish and chips. Ålesunds allra bästa variant av den engelska nationalrätten tillagar gatuköket Jafs som huserar vid bron över sundet. Öppettiderna är generösa, fram till 04:30 torsdag till lördag. Generösa är också portionerna av den friterade färska torsken, remouladsåsen och spröda pommes frites som serveras i traditionsenligt tidningspapper.
Var: Jafs, Brokiosken Hellbroa

6. Inte bara fisk hos Dalen Kjøttvarer

Dalen KjøttvarerTesta ”fiskekaker” till lunch på Dalen Kjøttvarer Foto: Bobo Olsson

Dalen Kjøttvarer är en institution i Ålesund och har funnits i samma familj och på samma adress sedan 1918. Många av stammisarna som återvänder gör det för det fina utbudet av styckdelar från gris, nöt och lamm. En av specialiteterna på Dalen Kjøttvarer är korv i form av svinemør och lammemør. Denna korv är bland annat kryddats av nejlika och ingefära och toppas av en hemmarörd krämig räksallad. En annan av Dalens specialiteter är nystekta fiskkakor som går åt som smör i solen under lunchtid.
Var: Dalen Kjøttvarer, Apotekargata 8

Upplev Ålesund

Vill du också uppleva jugendarkitektur och fantastisk fisk- och skaldjur? Och dessutom njuta av fjord och norska fjäll? Strawberry har två hotell vid havet i Ålesund.

Hotel Brosundet
Är inrymt i två gamla packhus med totalt 132 rum och med fantastiska trädetaljer i original. Har en egen fyr i hamnen som man kan bo i.
Adress: Apotekergata 1-5

Quality Hotel Waterfront
196 rum fördelade på tre hus. Pakkhuset, Jugendhuset och det nybyggda Signaturhuset.
Adress: Nedre Strandgate 25-27

**
Av:** Per Olsson, Creative Director, Nights
Redigerad av: Strawberry
Denna artikel blev tidigare publicerad i medlemstidningen Nights nr. 14 2017