Medlemskap

Restauranger

Stockholms bästa insidertips från en svensk kulinarisk talang 

Kocken Frida Ronge (38) står bakom några av Stockholms coolaste och bästa gourmetmenyer. Men var äter hon själv? Här avslöjar hon sina favoritställen. 

Frida Ronge plating a fish dish at restaurant TAK in Stockholm.
  • ”Astoria är en nylanserad restaurang med internationell atmosfär”, säger Frida Ronge.

  • Den svenska kocken kan god mat och vet var du borde boka bord.

  • Hon ansvarar för att sätta nordisk-japansk mat på kartan med restaurangerna VRÅ i Göteborg, TAK Stockholm och TAK Oslo. I de båda sistnämnda städerna hittar du även Izakaya, en avslappnad streetfood- och cocktailbar.

  • Frida är känd för att kunna trolla fram kreativa och utsökta rätter med nordiska skaldjur i kombination med japanska smaker och tekniker. Hållbarhet, råvaror av hög kvalitet och säsongsfokus är tre av huvudelementen i hennes arbete.

  • Den prisbelönta kocken serverar middagsupplevelser långt utöver det vanliga med fantastisk utsikt på ställen där chefer sitter sida vid sida med kompisgäng och par som är ute på sin första dejt.

  • Men vart går kocken själv när hon vill äta ute? Vi fick en snabb frågestund med Frida och lyckades få henne att avslöja några av sina hemliga favoriter.

Här är sex av Stockholms bästa ställen enligt Frida Ronge: 

Bästa frukosten?


”Jag älskar Pom & Flora. Det är ofta fullt på helgerna, men det är ett fantastiskt café som finns på Söder, i centrum och i Vasastan.”


På menyn hittar du bananbröd, danskt rågbröd, en mängd olika frukostskålar och färskpressade juicer.


Adress: Bondegatan 64, Odengatan 39 och Rörstrandsgatan 34


Bästa fikan?


Lillebrors bageri på Rörstrandsgatan. De gör helt underbara bullar. Definitivt de bästa kanelbullarna jag smakat. Och deras semlor är helt otroliga.”


Bageriet är öppet hela veckan, utom på måndagar.


Adress: Rörstrandsgatan 10


Bästa middagen?


”Jag rekommenderar Astoria. Det är en trevlig restaurang på Nybrogatan som startades av Björn Frantzén. Ett stort brasseri med internationell atmosfär.”


På menyn hittar du spännande rätter som ostron rockefeller (spenat, västerbottenost, picklad fänkål och aquavit), moules à la créme (jalapenoaioli, champagnegrädde, grillad lökolja, persilja och pommes frites) och varför inte unna dig kokos- och ananasglass med pistaschnötter och mynta till dessert?


På Astoria fokuserar man på internationell glamour och har även en bar och en DJ.


Adress: Nybrogatan 15

Av ren nyfikenhet – vad skulle du aldrig beställa på restaurang och vad beställer du alltid?


”Jag beställer aldrig gåslever. Och jag beställer alltid rätter med ris om restaurangen har dem på menyn.”


Bästa stället att varva ner på?


Sturebadet, till hundra procent. Det är både ett fantastiskt spa och ett historiskt badhus. Här kan du träna och få massage. Dessutom ligger det precis vid Stureplan.”


Adress: Sturegallerian 36


Om du älskar att gå på spa, men vill ha något med det lilla extra, är Selma City Spa i hjärtat av Stockholm häftigt. En riktig känsla av New York i Sverige. Spa- och hälsocentret ligger i Clarion Hotel® Sign, har en pool på taket och utsikt över staden. Poolen är uppvärmd på vintern och på sommaren är spat ett perfekt ställe för kompishäng, där du kan lyssna på musik, ta en drink och ta del av coola evenemang. Du kan även få behandlingar och träna där.


Adress: Östra Järnvägsgatan 35


Vilket är ditt bästa tips i allmänhet?


”På sommaren rekommenderar jag Rosendals Trädgårdar. Det är en otroligt vacker plats på Djurgården med fruktträdgård, äppellundar, café och bondgård. Varför inte hyra en cykel och cykla dit? För de som är intresserade är butiken Svenskt Tenn på Strandvägen 5 ett måste. De har dessutom ett fantastiskt café mitt i butiken.”

Senaste artiklarna