Medlemskap

Bar

Wintergarden Bar på Hotel St. George: Tuomas serverar Finlands mest minimalistiska cocktails

På ett av stadens bästa hotell hittar du en av Finlands mest spännande cocktailbarer. Låt dig inte luras av att mojiton vid första anblicken ser ut som ett glas vatten...

The bar manager at Wintergarden in Helsinki.
 • Helsingfors saknar inte traditionella hotell. Ett av dem är ansedda Hotel St. George i hjärtat av den finska huvudstaden.

 • Om du bor här har du nära till alla typer av restauranger, butiker och sevärdheter.

 • Men viktigast av allt: här hittar du en av landets mest innovativa och intressanta barer.

 • "Så vitt jag vet finns det ingen i Helsingfors, eller i hela landet för den delen som gör det vi gör", säger den stolta barchefen, Tuomas Hämäläinen.

Klassiska cocktails med modern twist

Den erfarne bartendern har verkligen en unik inställning till mixologi. I Tuomas och hans teams bar hittar du inga vanliga eller traditionella drinkar. Alla cocktails är tänkta att vara klara och ha minimalt med garnering. Det är klassiska drinkar med modern twist.


– Vi strävar efter att vara i motsatt ände av spektrumet jämfört med en klassisk cocktailbar. Minimalistiskt och modernt är nyckelorden för Wintergarden Bar, förklarar Tuomas.


En ny cocktail på menyn är ”Pearls of the Garden”. Här serveras du en ginbaserad cocktail med smaker av bär och örter. Metoden kallas för omvänd sfärifiering – känt från molekylär gastronomi och utvecklad av den världsberömda restaurangen El Bulli.


Cocktailen serveras som en sfär, där själva drinken är en vätska inuti sfären. Sfären spricker i munnen med en explosion av fräscha smaker. Allt sköljs ner med ett glas gott champagne. Helt unikt.

 • Handplockade ingredienser

  Wintergarden Bar är den första i Finland som inte använder sig av lime eller citronsaft direkt i sina drinkar.

 • Många av ingredienserna i drinkarna har plockats för hand av Tuomas och hans team.

 • De har svamp och rötter som finns i de finska skogarna i drinkarna på menyn. Ingredienserna torkas innan de blandas med barens egenutvecklade cocktailmix.

 • "Alla våra cocktails görs genom att ingredienserna omvandlas till flytande form, till exempel en syrup eller sockervatten. Det är det vi häller i drinkarna. Och det gör drinken till en helt klar vätska."

 • "Husets egen mojito ser till exempel ut som ett helt vanligt glas vatten, men den smakar som en klassisk mojito. Drinken är inte garnerad med myntablad och den innehåller heller ingen is, säger han stolt.

En bar väl värd ett besök

Barchefen tror att Wintergarden BarHotel St. George är ett ställe som du kan behöva känna till innan för att uppleva, men baren är väl värd resan för dem som hittar hit.


– Du behöver alltid en anledning att göra ett besök, och det är det som vi försöker ge våra gäster med den unika menyn. Atmosfären här är också speciell – allt från drinkar till inredning. Om du har ett öppet sinne och vill prova på något nytt och spännande. tror jag att du kommer att ha en trevlig kväll med oss.


Bo på Hotel St. George

 • Specialtillverkade glas

  Förutom extraordinära drycker är presentationen nyckeln.

 • Flera av drinkarna på menyn serveras i specialdesignade glas, där den mest unika drinken förmodligen är ”Learning to Fly”, som serveras i ett glas format som en fågel.

 • Drinken har fått sitt namn efter ett av Pekka Jylhäs konstverk som hänger i taket.

 • "Den är väldigt populär. Det verkar inte som att folk bryr sig om att de dricker från fågelns stjärt", säger Tuomas med ett skratt.

Rosa drink i ett fågelglas på bar Wintergarden i Helsingfors.Färgglad dessert i restaurangen på Hotel St. George i Helsingfors. Bartender håller upp ett cocktailglas på bar Wintergarden i Helsingfors.

Wintergarden

Senaste artiklarna