Knarrande golv och kalla vindar. Ett svartsjukemord på 1920-talet. Ett gammalt fängelse. En societetsdam som går igen på ett före detta barnhem och en osalig ande som gillar ordning och reda. Med fler än 200 hotell inom Strawberry vore det konstigt om det inte smugit sig in ett eller annat spöke.

Hemsökt hotell på natten
Vågar du bo på något av våra hemsökta hotell i Sverige?

Stora, ödsliga hotell har en särskild förmåga att dra till sig historier om gengångare och spöken, speciellt om huset har en lång och gärna anrik historia. I åratal har människor rört sig genom byggnaden. Några har stannat en enda natt och sedan rest vidare medan andra har vigt sina liv åt att ge hotellgäster service i världsklass.


Minns du det här spökhotellet?


The Overlook Hotel i Steven Kings ”The Shining” är ett praktexempel på ett hemsökt hotell. Men vi behöver inte bege oss till filmens värld för att ta del av spökhistorier, det finns faktiskt hotell där det spökar i verkligheten, här i Sverige. Fyra av dem kan du läsa om här och även bo på (om du vågar).


The Overlook Hotel i filmen The Shining. Foto: Warner Bros.


Jack Nicholson blir långsamt galen på det hemsökta hotellet. Foto: Warner Bros.


1. Svartsjukemordet på Clarion Grand Hotel®, Helsingborg


Vid Stortorget i Helsingborg ligger Clarion Grand Hotel® Helsingborg. Om du bor på hotellet ska du se upp för femte våningen, om du inte vill träffa på ett spöke. Rum 585 är särskilt drabbat. Gäster som bott i rummet har vittnat om att känna sig iakttagna, känt kalla vindar och några hävdar till och med att de har knuffats ur sängen på natten.


Spöket sägs vara en älskarinna som mördades av ett äkta par på 1920-talet efter att hustrun upptäckt makens otrohet. I ett desperat försök att rädda sitt äktenskap gjorde de sig av med den andra kvinnan som försvann spårlöst. Det var på 1920-talet när hotellet var helt nytt, men i skrivande stund finns det inga tecken på att spökerierna har avtagit.


Andra rapporter om spöket på Clarion Grand Hotel® i Helsingborg


Redan 2009 rapporterade Expressen om att det spökar i rum 585 på hotellet.


Se ett videoreportage som Helsingborgs Dagblad gjort om spöket på Clarion Grand Hotel® i Helsingborg.


Den nationalromantiska fasaden på Clarion Grand Hotel® i Helsingborg.


På rum 585 har besökare upplevt närvaron av ett spöke.


2. Arsenik och gamla spetsar på Clarion Collection® Hotel Bilan, Karlstad


Det är i mitten av 1860-talet. På Länsfängelset i Karlstad sitter prästen Anders Lindbäck, dömd till döden för att ha giftmördat ortens fattiga och gamla genom att hälla arsenik i nattvardsvinet. Och nej, det är ingen oskyldig man som sitter i finkan, Anders har själv erkänt dåden men hävdat att han begick dem av barmhärtighet. Innan straffet ska verkställas hänger han sig i sin cell.


Sedan dess verkar det som att Silbodalsprästens ande stannat kvar i byggnaden. I dag är det gamla länsfängelset det omtyckta Clarion Collection® Hotel Bilan, med några celler kvar i källaren, nu omgjorda till ett museum över fängelsetiden. Enligt receptionisten Lillemor Gaasvik är det främst här som det spökar (även om det har hörts underliga ljud från andra delar av hotellet också).


– En kväll gick jag ner för att stänga museet, men stoppades av ett osynligt hinder. Det kändes som att jag inte kunde fortsätta ner i källaren. Efter att ha vänt upp igen och lugnat ner mig en stund, gjorde jag ett nytt försök, men med samma resultat; en osynlig vägg och en känsla av att inte kunna fortsätta framåt. Då fick museet stå olåst den natten, berättar Lillemor.


Läs mer om det hemsökta hotellet i artikeln “Det känns att det finns något i huset” här.


Andra rapporter om spöket på Clarion Collection® Hotel Bilan


Kanal 12 i Värmland har gjort ett videoreportage om spökerier på flera platser i Karlstad, bland annat på hotellet.


En cell i fängelsemuseet på Clarion Collection® Hotel Bilan. Var det här Silbodalprästen tog sitt liv?


Redan utifrån syns det att hotellet är ett gammalt fängelse.


3. Societetskvinnan på vinden på Clarion Collection® Hotel Victoria, Jönköping


År 1882 öppnade societetskvinnan och välgöraren Ebba Ramsay Victoriahemmet i Jönköping, ett hem för epileptiker och särbegåvade barn. Verksamheten fortsatte inte länge, 1903 omvandlades fastigheten till en skola, för att på 1940-talet husera Sveriges Radio. Från 1990-talet har byggnaden varit hotell, men trots alla verksamhetsbyten genom åren verkar den forna välgöraren inte ha kunnat slita sig från huset.


Det är främst rum 426, 427 och 428 på vindsvåningen på Clarion Collection® Hotel Victoria som hemsöks. Gäster som bott där har upplevt att någon satt sig på sängkanten, eller hört ljudet av någon som går på tidningen som legat på golvet. Även hotellpersonal kan vittna om oförklarliga händelser på hotellet, till exempel en känsla av att vara iakttagen och det mer konkreta tillfället när ett dammsugarmunstycke flyttat på sig medan städaren varit i ett annat rum.


Varför Ebba har stannat kvar och spökar på hotellet är det ingen som vet.


Läs mer om Ebba Ramsay här.


Porträttfoto på den forna välgöraren, Ebba Ramsay.


Korridoren på våning fyra, den gamla vinden. Här ligger rum 426, 427 och 428 som det spökar i.


Vindsvåningen på Clarion Collection® Hotel Victoria, sett utifrån.


4. Servitrisen som brann inne på Clarion Hotel® Winn, Gävle


I korridor C på Clarion Hotel® Winn i Gävle ligger rum 178 och 179. Där har gäster ofta svårt att sova. På nätterna låter det som att möbler dras över golvet i rummet intill. Det är inte bara gäster som har drabbats, även hotellets anställda har hört konstiga ljud, känt kalla pustar i nacken och erfarit en oförklarlig närvaro när de befunnit sig på vissa platser i hotellet.


På 80-talet var det flera i restaurangpersonalen som hörde ljud av högklackade skor, klirrande glas och en känsla av att vara övervakade, utan att någon person fanns i närheten. Det fick dem att döpa spöket till Julia, ett namn som hängt med sedan dess. Man tror att hon var servitris på en ölkrog som låg på samma plats som hotellet står i dag. 1869 utbröt en stor brand i Gävle, som spreds till nästan hela norra stadsdelen. Branden startade i en snickeriverkstad i korsningen Drottninggatan/Norra slottsgatan. Ölkrogen låg alldeles i närheten och en gissning är att servitrisen dog i den branden.


På hotellet är personalen inte rädd för Julia. Hon verkar vilja väl. Och sedan hon fick en egen fåtölj och ett bord i restaurangen, där hon serveras kaffe på morgonen och ett glas vin på kvällen, har de oförklarliga händelserna minskat.


Spöket Julias egen fåtölj. Varje kväll serveras här ett glas vin, och varje morgon ställs det fram kaffe.


Har du fått kalla kårar än?


Eller har du blivit så nyfiken att du vill lära känna spökena ännu bättre? Då är det bara att boka en natt på något av hotellen och se om du får uppleva något utöver det vanliga. Den som är riktigt modig kan be om att få bo i rummet där det spökar.


Om det känns för ruskigt att besöka ett hemsökt hotell så finns det light-varianter att skrämma upp sig med. Gröna Lund i Stockholm och Liseberg i Göteborg håller sina nöjesparker öppna med barnvänliga Halloweenfiranden. Här kan du boka hotellrum i Göteborg och här kan du boka boende i Stockholm.