Förbered dig inför årets färggladaste folkfest – Pride! Hur mycket vet du om Priderörelsen egentligen? Vad betyder flaggan, vilka är de mest kända låtarna och vilka kända händelser har gjort Pride till vad det är idag?

Pride flag waving in the sky
Regnbågsflaggan är en färgrik manifestation för kärlek och tolerans, oavsett sexuell läggning.

Vad är Priderörelsen?


Priderörelsen är en del av gayrörelsen som propagerar för att människor ska vara stolta över sin sexuella identitet, för att mångfalden i sexuella läggningar ska betraktas som något positivt och för att sexuell läggning och könsidentitet ska erkännas som en del av en personlighet. Priderörelsen syns framförallt i form av Pridefestivaler eller Prideparader – ofta med ett karnevalsliknande uttryck fyllt av färg, utsmyckningar och glädje. Festivaler och parader finns idag i många städer över hela världen.


pride-parade-helsinki-people.jpg


Viktiga historiska ögonblick


Ordet ”pride” förekom först som namnet på den Los Angeles-baserade gayorganisationen Personal Rights in Defense and Education – grundad 1966. Stonewallupproret tre år senare, alltså 1969, i New York är en viktig milstolpe i den politiska utvecklingen för ämnet. Upproret innebar att transpersoner, lesbiska och homosexuella slog tillbaka mot polisens razzia av baren Stonewall Inn. Detta har kommit att markera startskottet för vår tids HBTQ-rörelse. Mer om Prides historia kan du läsa här.


Pride i Sverige


Michael Holm var en stark förespråkare för sexuell frigörelse och homosexuellas rättigheter. Han och maken Geurt Staal var berömda inom gaymediavärlden i Sverige och framförallt kända för tidningen Revolt som de gav ut under många år. I ett av dessa nummer går det att läsa om gayrörelsens historia i Sverige där de första Pride-liknande demonstrationerna i Sverige anordnades 1971 i Örebro av föreningen Gay Power Club.


1977 fick hade de svenska demonstrationerna fått ett större genomslag och 1979 anordnades Frigörelseveckan. Denna firades ända fram till att evenemanget bytte skepnad och blev Stockholm Pride i samband med att Stockholm blev värd för EuroPride 1998. När Geurt och Michael med ålderns rätt ville trappa ner överlät de tidningen som först utvecklades till Reporter och senare blev till dagens QX.


Regnbågsflaggan – Priderörelsens främsta symbol


Det finns olika symboler för Priderörelsen, men den absolut mest kända är regnbågsflaggan.


Flaggans färger – rött, orange, gult, grönt, blått och violett – återspeglar mångfalden inom HBTQ-rörelsen och flaggan används ofta som en symbol för stolthet bland homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Prideflaggan har sitt ursprung i Kalifornien men används idag över hela världen.


West Pride Paraden i Göteborg - prideflagga


Kända Pride-låtar i Sverige – och världen


Pride är lika med kärlek, färg och pulserande musik. Låtarna, rytmen och tonerna är därför ett viktigt inslag för att göra Pride till den folkfest det är. Det finns många anledningar att besöka Stockholm Pride Festival och många riktigt bra hotell att bo på i den svenska huvudstaden. Pridelåten är den låt som varje år väljs ut för att representera Stockholm Pride med allt vad det innebär. På den digra listan har vi kunnat se kända artister som Ola Salo, BWO, After Dark och Lena Philipsson.


Internationella storstjärnor


Även internationellt sett finns det gott om berömda pride-låtar. En av de mest kända är ”I’m Coming Out” – en riktig klassiker från 1980 med Diana Ross. Bland de modernare internationella artisterna framhävs ofta Lady Gaga och hennes låtar – exempelvis ”Born This Way” från 2011.
Strawberry – stolt sponsor av Pride i Norden


Vi är stolt sponsor av Pride i Norden! Vi har många olika boende med något för alla smaker. Besök vår hotellsida för den stad du vill bo i och hitta ditt drömhotell!


Till Strawberry är du välkommen precis så som du är. Vi är övertygade om att våra gästers och medarbetares olikheter bidrar till att skapa unika hotellupplevelser och magiska möten. Mångfald gör oss bättre. Vår dörr står alltid öppen.


Här finns det #roomforall!


Läs allt om Pride & Strawberry