strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Upplevelser du inte får missa i Helsingfors: Finländarna älskar karaoke

Du kanske inte visste det, men finländarna älskar att sjunga – högt. "Jag hade ingen aning om att finländarna var så galna i karaoke", skrattar norrmannen Espen.

Karaoke Bar Restroom – en före detta toalett

Espen och hans kompisgäng från Oslo har rest till Helsingfors för en långhelg. Medan vissa hellre utforskar en ny stad med löparskorna på, har dessa killar från Norge ett annat tillvägagångssätt. De har planerat in en pubrunda och inkluderat en aktivitet som de måste göra när de är i Finland: ett besök på en karaokebar.

De har valt den legendariska Karaoke Bar Restroom. Denna lilla bar ligger vid slutet av Tehtaanpuisto-parken, tio minuters promenad från gågatan och Esplanadparken. Byggnaden var ursprungligen en offentlig toalett som byggdes för de olympiska spelen som hölls i Helsingfors 1952.

Trots det strålande majvädret utanför är belysningen inne i lokalen svag. Estetiken domineras av tunga, mörka trämöbler och väggarna pryds av fotografier, målningar och minnen från svunna tider. Vid baren finns tv-skärmar som visar låttexter på löpande band. Låtarna väljs ut via en hemsida från din mobil, och du hämtar mikrofonen i baren när ditt namn ropas upp och det är din tur att vara en stjärna under några minuter.

 • "Det finns ingen karaoke som är lika bra som finsk karaoke"

  När kompisgänget från Norge anländer till Karaoke Bar Restroom en fredagskväll är den lilla baren förhållandevis lugn.

 • En handfull finländare håller till i ett hörn och sjunger några finska låtar som är okända för de norska grabbarna.

 • Det norska gänget är vana vid att sjunga karaoke i sin hemstad Oslo, men finsk karaoke är en helt annan sak.

 • Här utgör finskspråkiga låtar normen. Trots språkbarriären är atmosfären levande.

 • "Låt oss bara konstatera att det inte finns karaoke som är lika bra som finsk karaoke", skrattar Alex.

Karaokebarer i Helsingfors som du helt enkelt måste besöka

Karaokekulturen är utbredd i Finland, och du kan hitta både små och stora karaokebarer överallt i Helsingfors. Dessutom har många av stadens nattklubbar särskilda karaokeavdelningar. Atmosfären där är ofta mer intensiv än på dansgolvet.

Att vara en bra sångare är överskattat, så det är bara att ge järnet.

De tidigare nämnda karaokebarerna Restroom, Swengi Karaoke nattklubb och Karaokebar Erottaja ligger bara några minuters promenad från ett flertal hotell, som till exempel Klaus K Hotel, Hotel St George eller Lilla Roberts. Om du bor på dessa hotell har du även nära till ett brett utbud av restauranger, butiker och sevärdheter.

 • Alla kan sjunga karaoke

  På karaokebaren Restroom plockar den norska gruppen snabbt fram sina telefoner och lägger till sitt eget spektakulära nummer i sångkön: Tom Jones odödliga klassiker "Delilah".

 • För dem som är intresserade finns även en finsk version, som är skriven av Tapani Kansa.

 • "Finländarna gör dåliga låtval, så det är bra att det kommer några norrmän och livar upp deras kväll. Man måste ge dem beröm för att de skapar en trevlig stämning, men de kan inte sjunga", säger Espen med ett skratt till Strawberry.

 • "Tekniskt sett kan inte vi heller sjunga", säger Alex.

 • Som tur är blev låtarna de valde en succé och norrmännen får uppskattande nickar och en skål från en grupp finländare i hörnet. Tord, som erkänner att han inte är särskilt förtjust i karaoke, har utvecklat ett intresse för denna del av den finska kulturen.

 • "Detta är definitivt något som alla måste få uppleva när de är på besök i Helsingfors. Det är uppenbart att detta utgör en stor del av nattlivskulturen här", säger Tord.

Senaste artiklarna