Hållbarhet
Mat och dryck
På Strawberry tycker vi att god mat både ska vara mättande och meningsfull. Därför arbetar vi varje dag för att fylla din tallrik med hållbara upplevelser, från rykande morgonkaffe i sängen till den sista söta dessertbiten på en av våra restauranger. Mums!
Ansvar står på menyn
Vårt kök drivs av ett löfte om hållbarhet och för oss handlar det om att servera mat som du kan njuta av med gott samvete. Därför vill vi ha mer frukt och grönsaker på menyerna, minska matsvinnet och främja rättvisa för alla som producerar vår mat. Mat är ett av de områden i vår värdekedja med högst klimatavtryck och vi vet av erfarenhet att vi kan bidra till att göra stor skillnad med små åtgärder. Vi har gjort mycket, men det finns alltid Room for Change.
Vi jagar de bästa leverantörerna
Som en av de största aktörerna i Norden inom catering tar vi vårt ansvar på allvar. Därför har vi strikta etiska riktlinjer som gäller för alla leverantörer och täcker grundläggande krav på mänskliga rättigheter, arbetsrättigheter och miljöskydd. Vi är mycket stolta över våra samarbetspartner, samt vår egen rödlista för produkter vi undviker och en blålista för produkter som ska vara certifierade. Och det är bara några exempel på det vi gör.
Det här får du alltid
Buffet plated lunch
Many hotels offer a semi-plated lunch: buffet-style salads, plated hot dishes – reducing food waste.
Organic food
Our hotels serve both organic and locally produced foods.
Coffee
All coffee served in our hotels is organic and Fairtrade certified.
Certified palm oil
One of our hotels became completely palm oil free in 2012. Today, we only allow certified palm oil.
Sustainable food
We keep a red list of meat and fish products that we avoid entirely.
En extra bra start
Starta dagen med en härlig frukost? Ja tack! Sedan 2008 har du kunnat njuta av ekologiska alternativ på alla våra frukostbufféer. Vi har allt från Fairtrade-märkt och ekologiskt kaffe till ett brett utbud av frukt, grönsaker, te, mjölk och minst ett ekologiskt bröd på varje buffé. En smakfull start på dagen, för dig och planeten!
Hållbar mat
Hungrig? Med hjälp av WWF:s fiskguide har vi skapat vår egen rödlista – en kompass för att hitta de bästa och mest hållbara råvarorna. Rödlistan ger en översikt över de råvaror vi undviker och alla våra hotell måste följa denna lista.
Målet är att säkerställa att vi serverar dig ännu bättre råvaror och undviker utrotningshotade arter eller onödig skada på miljön. Vi samarbetar också med ett antal lokala, fantastiska leverantörer. För oss är bra smak oundvikligt kopplat till ett rent samhälle.
Minska matsvinn
Visste du att en liten förändring kan göra stor skillnad? På våra frukostbufféer har vi gjort något enkelt, men genialt: Lite mindre tallrikar. Vi har dessutom genomfört ett forskningsprojekt som visar att positiv kommunikation om att äta upp maten på tallriken ger stor effekt. Tillsammans har dessa åtgärder minskat matsvinnet vid frukosten med hela 20 procent. Visst är det smart?
Alla våra hotell väger och mäter sitt matsvinn dagligen och arbetar målinriktat med olika åtgärder – med målet att inte slänga något. Åtgärderna är inte bara resurseffektiva och klimatvänliga, de inspirerar också kockarna att skapa nya rätter av det som annars skulle slängas.
En varm kopp med gott samvete
Dagen startar alltid bäst med en rykande kopp kaffe. Ännu bättre är att kaffet på alla våra hotell är ekologiskt och Fairtrade-märkt! Kaffe är nämligen en av produkterna som betyder extra mycket för oss att välja dubbelcertifierat – eftersom det säkerställer biologisk mångfald och arbetstagares rättigheter med tryggare arbetsvillkor och ett ekonomiskt skyddsnät. Det betyder att du kan njuta av din kopp kaffe med extra gott samvete.
Samarbete med EAT
EAT är en av de viktigaste globala aktörerna som kopplar samman hälso- och miljöutmaningar med mat, och sätter hållbar mat på den globala agendan. Organisationens historia började 2013, då ett initiativ från Strawberry växte från ett internt projekt till den oberoende organisation den är idag. Nu, över tio år senare, är Strawberry fortfarande EAT:s största affärspartner och stolt samarbetspartner.
EAT:s vision är: "Att omvandla den globala livsmedelsproduktionen så att jorden kan försörja nio miljarder friska människor år 2050".

Chicken with care
As part of our commitment to better animal welfare, we work with the European Chicken Commitment (ECC). Our goal is to drive the development of more ECC-certified chicken on the market and, as soon as possible, ensure that 100% of all the chicken dishes we serve meet ECC standards. To reach this goal, we work closely with our suppliers – making sure the chicken we serve our guests is produced with higher welfare in mind.
Klimatpåverkan
Som en av Nordens största aktörer inom mat och dryck, har våra val en stor betydelse och vi önskar att leda våra gäster i en mer hållbar riktning. Vi fokuserar på att öka andelen frukt, grönsaker och växtbaserade alternativ, minska rött kött och undvika miljöskadliga råvaror – allt utan att kompromissa med smaken.
Ett av våra viktigaste hållbarhetsmål inom mat och dryck är att uppnå ett 50 % lägre klimatavtryck från den mat och dryck vi serverar på våra hotell och restauranger. Vi driver kontinuerligt detta område framåt genom innovationsprojekt med partner och leverantörer, samt testar framtida matlösningar.
Plantbaserat smör
Oroa er inte – gäster hos Strawberry kommer fortfarande att serveras vanligt smör på våra hotell i Norden. Nu använder vi däremot växtbaserade alternativ till smör som standardval för stekning och frukostbuffé på alla hotell i Sverige och Finland. Samtidigt kommer klassiskt smör att finnas tillgängligt för både matlagning och gäster. Om det står ”stekta grönsaker” i menyn kommer det vara grönsaker stekta i riktigt mejerismör.
I Finland och Sverige använder vi Eleplant, ett finskutvecklat alternativ till smör. I Norge är det utvecklat ett klimatvänligt smöralternativ tillsammans med Mills AS som kommer lanseras 2023. Mills No1 Normalsaltat är en blandning av skirat smör, rapsolja och kärnmjölk som minskar koldioxidavtrycket med mer än 40 procent.
Kulinariska upplevelser med stjärnkock
Välkommen till ett fantastiskt, nytt matkoncept i Norden! Den prisbelönta stjärnkocken Frida Ronge, tillsammans med utvalda gästkockar, konstnärer och kreativa själar, bjuder in till unika upplevelser där hållbarhet och gemenskap står i centrum. Med säsongsbetonade, nordiska och hållbara råvaror, nya smaker och innovativa tekniker, skapar Frida upplevelser som är lika varma som de är smakfulla.
Låt dig inspireras
Egenodlad mat direkt från taket
Kolla in hur Clarion Hotel® Post odlar sina egna grönsaker och örter på taket.
Köpenhamns trendigaste bagerier
Den ultimata guiden till ställen du inte får missa när du besöker Köpenhamn.
Utforska våra populära middagspaket
Ät, bo och njut! Upptäck allt vi erbjuder inom gastronomins värld.