Letar du efter sevärdheter och saker att göra i Göteborg? Ett bra tips är att besöka stadens museer, många med promenadavstånd från våra olika hotell. Göteborgs museer har något för alla - från majestätiska konstverk och skulpturer till historiska händelser och mycket, mycket mer.

Göteborgs Konstmuseum
Göteborgs Konstmuseum. Fotograf: Hendrik Zeitler

Göteborgs stadsmuseum

Beläget vid Norra Hamngatan 12 (i Ostindiska huset) och öppet från tisdag till söndag, mellan 10 och 17 (20 på onsdagar). Göteborgs stadsmuseum är fyllt med sevärdheter som berör stadens historia och kultur, från dåtid till nutid. Det kan handla om stadens mode under det sena 1800-talet eller fotoutställningar som visar upp stadens karaktärer på olika sätt. Här finns även Äskekärrsskeppet, det enda utställda vikingaskeppet i hela landet. Barn och ungdomar under 25 år kommer in gratis, för alla andra kostar det 60 kr per person.

Utställning på Göteborgs Stadsmuseum. Fotograf: Charlotta GavelinUtställningen Göteborgs födelse på Göteborgs stadsmuseum. Fotograf: Charlotta Gavelin

Världskulturmuseet

Ett spännande museum, speciellt för barnfamiljer. Världskulturmuseet har vanligtvis öppet från tisdag till söndag mellan 12 och 17. Vissa dagar har längre öppettider. Sedan 2016 är det fri entré som gäller och här finns även kafé och restaurang om du behöver ladda batterierna. Ett tips är att vara på plats klockan 13, då börjar en rundvandring av museet med introduktioner till de olika utställningarna. Den permanenta utställningen Tillsammans består bland annat av flera frågor, lekar och sevärdheter för barn upp till 12 år. Världskulturmuseet ligger nära Universeum och Liseberg samt hotellet Hotel Panorama.

Universeum

En av stadens mest populära destinationer. Detta är inte ett traditionellt museum utan mer ett vetenskapscentrum, fylld med utställningar som berör moder jord, rymden, djuren och människan. En favorit både hos barn, ungdomar och vuxna, inte minst för att det finns både vilda djur, intressanta utställningar och roliga aktiviteter. Du kan enkelt gå från Hotel Panorama vidare till Universeum. De har öppet året om mellan 10 till 18. Vissa dagar är det öppet lite längre eller kortare. Barn under tre år kommer in kostnadsfritt, för alla andra kostar det mellan 135 till 195 kronor per person beroende på ålder och säsong. Kolla aktuella priser och öppettider på deras hemsida.

Utsikt över regnskogen på UniverseumBesök regnskogen på Universeum. Foto: Universeum

Göteborgs konstmuseum

Sveriges främsta museum för nordisk konst från slutet av 1800-talet, ligger en kort promenad från Universeum. Göteborgs konstmuseum har naturligtvis även mästerverk från andra konstnärer, inte bara nordiska. Här kan du beskåda tavlor från Picasso, Van Gogh och Rembrandt samt moderna konstverk från konstnärer som Cajsa von Zeipel och Lina Selander. Göteborgs konstmuseum har öppet mellan 11 och 18 från tisdag till söndag, vissa dagar lite längre. Fri entré för barn och ungdomar upp till 25 år. För alla andra kostar det 60 kr per person. Notera att vissa utställningar har egna priser.

Göteborgs Naturhistoriska Museum

Beläget på den nordöstra delen av omåttligt populära Slottsskogen. Göteborgs Naturhistoriska Museum har fri entré för alla sedan början av 2018. Här finns mängder av fantastiska utställningar, från däggdjurssalen, fiskgången och fågelgallerierna till valsalen och dess enorma monterade blåval samt de olika dinosaurieskeletten. Det finns även flera tillfälliga utställningar med intressanta saker att titta på. Ordinarie öppettider är tisdag till söndag, mellan 11 till 18 (20 på torsdagar).

Utsällning, Göteborgs Naturhistoriska Museum. Foto: Ian SchemperUtställning på Göteborgs Naturhistoriska Museum. Foto: Ian Schemper/Göteborgs Naturhistoriska Museum

Röhsska Museet

Röhsska Museet i Göteborg grundades 1916 och är Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Museet har en samling som omfattar ca 50 000 föremål, där större delen är äldre svenska och europeiska föremål. Samlingen innehåller även antikviteter med grekiskt och romerskt ursprung. Museet har även tillfälliga utställningar från olika tider och platser i världen. Läs mer på deras hemsida för att se vilka utställningar som är aktuella just nu. Röhsska Museet har öppet tisdag till söndag med varierande tider mellan 11:00-20:00. Upp till 25 år är entrén kostnadsfri, för alla andra kostar det 60 kr per person. Årsbiljetter kostar 100 kr och då ingår även inträde till Göteborgs konstmuseum och Göteborgs stadsmuseum.

Som du märker finns det många museum i staden att besöka, de allra flesta centralt belägna och nära våra hotell i Göteborg. Andra populära museum i Göteborg och omnejd som är väl värda att besöka: