Lite kan mäta sig med den nordnorska naturen. Här hittar du allt från norrsken som lockar människor världen över, till hundspann, vandringsleder, fantastiska cykelturer, promenadstråk, valsafari, fågelskådning... you name it! Vi har samlat en rad olika aktiviteter som du helt enkelt måste uppleva nästa gång du besöker Bodö, Stokmarknes, Harstad, Tromsö eller Narvik. Vi rekommenderar självklart att du besöker alla städer!

Northern light in Norway

Du har kanske hört talas om att Nord-Norge är ett måste, men det är lätt att bli överväldigad av alla tips på vad man bör se och göra, och inte minst uppleva, för låt oss vara ärliga; Nord-Norge ska inte bara besökas – det ska upplevas!


Du kanske länge har drömt om att dra på havsörnssafari med RIB-båt i Saltströmmen (Saltstraumen) i Bodö, paddla kajak i Harstads skärgård, besöka populära Hurtigrutmuseet i Stokmarknes, bestiga fjäll i Tromsö på sherpatrappor eller testa hundspann i Narvik – för att bara nämna några.


kajakk-padling-blant-fjellKajaktur i Nord-Norge är inte som andra kajakturer och bör vara med på din bucketlist.


Vi har självklart inte facit till vad som bör finnas på din bucketlist, men vi har samlat ihop en rad olika tips på upplevelser som definitivt är bucketlist-worthy. Och förhoppningsvis gör våra tips det en aning enklare för dig att navigera i en djungel av upplevelser på nätet, oavsett om du har varit i städerna förut eller besöker platsen för första gången.


Northern lights in winter landscape and sea _16_9Att kryssa av norrsken på din bucketlist är definitivt en seger.


PS: Vi har självklart hotell på alla dessa destinationer, så du kan vila ut och sova gott om nätterna mellan alla upplevelser. Visste du till exempel att Hurtigruten bokstavligen talat parkerar utanför fönstret till flera av våra hotell? Nord-Norge, here we come!


BODÖ


1. Rampen Via Ferrata: Klättring över havet


Detta är inte bara en aktivitet för den mest sportiga och erfarna klättraren – på berget Rampen kan du uppleva fantastisk klättring oavsett om du gjort det tusen gånger förut, eller om det är första gången du sätter fötterna på ett berg. Här kan du även få guidade turer från erfarna guider.


Du kan välja mellan två huvudrutter: Vikingveggen och Sølvskatten, som båda bjuder på fantastisk utsikt, en del utmaningar och inte minst mycket skoj! Eller varför inte ta kombinationsrutten Rampenruta, så får du lite av bägge delar på en och samma gång? Håll i dig och passa på att lyssna till havets vågor rakt ner under dina fötter!


Trött och sliten efter resan kanske? Inga problem, du kan faktiskt krypa till närmaste hotell - vårt helt nya Wood Hotel Bodø som öppnade dörrarna våren 2024 och som därför ligger inom, ja, krypavstånd.


2. Havsörnssafari med RIB i Saltströmmen (Saltstraumen)


När du väl har tagit dig ner från berget (eller kanske vågade du dig inte upp överhuvudtaget) kan du åka till den berömda Saltströmmen (Saltstraumen) och spana efter havsörnar från en RIB-båt (rigid inflatable boat). "RIB-båt? Är inte det läskigt?", tänker du kanske. Nejdå! Du sitter tryggt medan båten tar dig genom starka tidvattenströmmar, samtidigt som du känner adrenalinet pumpa från topp till tå. Dessutom kan du få uppleva att se en havsörn på nära håll – och det är minst sagt en upplevelse kan vi lova!


När du är tillbaka på land kan du stolt ringa dina vänner och familj och skryta att du har varit i ett av "Europe's Wild Wonders" och samtidigt kryssa av den på din bucketlist. Och glöm inte att ta med dig kameran, här finns det många Instagram-vänliga bilder att ta – inte minst om du fångar en bild av en havsörn, som för övrigt är Nordeuropas största rovfågel.


Saltstraumen Nordland 16:9Saltströmmen har världens starkaste tidvattensströmmar och är därför en utmärkt plats för en RIB-tur.


3. Norrskenssafari: Öka dina chanser att se norrsken


Ingen resa till Nord-Norge är komplett utan att se norrsken, eller åtminstone försöka. Avsluta en dag full av upplevelser med dansande ljusvågor i grönt, rött, blått och lila – beroende på hur högt upp på himlen det befinner sig. För att öka dina chanser att se detta spektakulära ljusspel bör du resa mellan september och början av april, men var uppmärksam på att väderförhållanden spelar stor roll för hur starkt och tydligt norrsken du kommer att kunna se.


Om du till exempel bokar denna guidade norrskenssafari, körs du en bit ut från staden till platser med mindre ljusföroreningar och får sällskap av guider som känner till de bästa ställena för att få den vackraste upplevelsen. Bland berg och rå natur kommer stjärnhimlen att bli ännu klarare och norrskenet kommer förhoppningsvis att omfamna dig helt medan du står och gapar.


Northern lights, winterNorrsken finns på många bucketlistor över hela världen! Upplev det till exempel i vackra Bodö.


Var ska jag äta och sova?


Utan god mat och dryck (och sömn för den delen) är resan ingen höjdare, eller hur? Istället för att leta efter restauranger och därefter ta ditt trötta jag vidare till ett hotell, kan du slå två flugor i en smäll. På Quality Hotel™ Ramsalt, som ligger längs hamnpromenaden i centrum, kan du njuta av en trevlig middag på hotellets restaurang, The Social Bar & Bistro, och ha krypavstånd upp till din sköna hotellsäng. Eller vad sägs om att checka in på Clarion Collection® Hotel Grand Bodø där både kvällsmat och fika är inkluderat i priset? Och som nämnt i punkt 1; vårt splitter nya Wood Hotel Bodø är också värt ett besök!


Deluxe double room Quality Hotel Ramsalt_16_9Slappna av efter en händelserik dag... i till exempel ett deluxe dubbelrum på Quality Hotel™ Ramsalt i Bodö.


View from Quality Hotel Ramsalt in Bodø_16_9Utsikten från Quality Hotel™ Ramsalt.


STOKMARKNES


4. Hurtigrutmuseet


Visste du att Stokmarknes är födelseplatsen för själva Hurtigruten? För dig som inte vet vad Hurtigruten är så är det ett fartyg som sedan 1893 har varit själva själen i den norska kusten med hanm-till-hamn-kryssningar som passerar oändligt många vackra fjordar och underverk – resan kallas ofta för världens vackraste! Med andra ord: En tur med Hurtigruten bör definitivt finnas med på din bucketlist, tillsammans med ett besök på Hurtigrutmuseet, som du hittar i Stokmarknes.


HurtigrutenHurtigruten, själen i den norska kusten, reser från hamn till hamn medan den passerar vackra fjordar och underverk.


Till att börja med kan du värma upp med ett besök på museet innan du planerar en tur på själva fartyget. Museet ligger i ett gammalt Hurtigrut-fartyg på land och utsågs 2023 till ett av Europas 20 bästa maritima museer. Och visste du att Hurtgruten är partner till oss på Strawberry, och att du kan tjäna bonuspoäng på resor med Hurtigruten om du är medlem hos oss? Läs mer om vårt partnerskap med Hurtigruten här.


Finns det ett hotell vid Hurtigrutmuseet?


Det bästa av allt är att detta spännande museum ligger precis intill Quality Hotel™ Richard With, där du kan njuta av god mat på Restaurant 1893, något gott att dricka i Bar 1893 och förstås sova i en skön hotellsäng innan du beger dig till en annan populär bucketlist-worthy attraktion några meter bort, nämligen….


Hurtigruten in front of Quality Hotel Richard With ang Hurtigrutemuseet 16:9Du kan se Hurtigruten från hotellfönstret på Quality Hotel™ Richard With, och då passar det såklart bra att Hurtigrutmuseet ligger precis intill.


5. RIB-tur i Trollfjorden med havsörn


Får du inte nog av havet (det får du förmodligen inte i Stokmarknes) så bör du våga dig ut på en 2-timmars RIB-tur i Trollfjorden, där du kan uppleva havsörn på nära håll, samtidigt som du blickar ut över spektakulär natur med branta berg, vattenfall och dalar samt gör ett besök på en fiskodlingsanläggning. Ja, kalla det helt enkelt en godisbutik för dig som gillar norsk, och särskilt nordnorsk, natur. Och när vi ändå är inne på att titta på djur, vad sägs om att åka vidare på….


RIB boat in front of Hurtigruten ship_16_9Vad gjorde du i Stokmarknes då? Jag körde bara RIB framför Hurtigruten medan jag såg havsörnar på nära håll.


6. Valsafari med 100 % valgaranti


Om du är uppe i norr är någon slags safari ett måste, och valsafari är inget undantag. Det tråkiga med en safari är att du inte alltid får möjlighet att se djuren som du önskar se. Men med denna valsafari i Andenes, knappt en 2-timmars bilresa från Stokmarknes får du 100% valgaranti! Hvalsafari AS har funnits sedan 1989 och vet hur och var du är garanterad att få magiska bilder av de spektakulära djuren. Upplev en 3-5 timmars tur du sent kommer att glömma. Andenes är den bästa utgångspunkten för valsafari, eftersom det ligger så nära kontinentalsockeln som det är möjligt att komma längs den norska kusten. Det innebär att restiden till valarna är kort och tiden med valarna är lång. Detta är en upplevelse av rang, minst sagt!


HARSTAD


7. Kajak


Harstad är perfekt för alla som älskar allt som har med havet att göra, och vad är väl då inte bättre än att utforska skärgården från en kajak? Din bucketlist bör helt enkelt inte vara komplett förrän du har paddlat dig genom skärgården vid Harstad, omgiven av vatten och fantastisk natur. I Harstad finns det goda möjligheter att hyra kajaker och samtidigt få råd om bra paddelrutter, vind- och väderrelaterade råd samt en introduktionskurs för den som önskar. Om du har paddelerfarenhet är du good to go!


Harstad-coastal-line-stockKusten i Harstad.


8. Harstad cykelpark


För dig som ska resa runt i Nord-Norge, och speciellt om du ska stanna till i Harstad, ta med din cykel om du kan! Harstad är nämligen ett paradis för de som gillar att uppleva äkta norsk natur från cykeln. Om du inte har möjlighet att ta med din egen cykel finns det flera ställen där du kan hyra en, till exempel hos ArctiConcepts. Att bara cykla runt i Harstad är fantastiskt nog, men ett besök till Harstad cykelpark är att rekommendera.


9. Våg Havbadstue


Andas ut och slappna av på Våg Havbadstue efter en lång dag, samtidigt som du njuter av den härliga nordnorska naturen. Här kan du välja mellan två olika bastuflottar, den ena för drop-in i 1,5 timme med omklädningsrum och dusch inkluderat (Fellesstua), och den andra kan bokas av större sällskap (Privatstua). Koppla av och njut av kontrasterna mellan det kalla vattnet och värmen som möter kroppen inne i bastun.


10. Bowling och minigolf


Självklart ska du fokusera på naturen när du besöker Nord-Norge, men hjärnan behöver också lite avkoppling från fjordar, berg och natur. Då kan det passa bra med en runda bowling, minigolf eller brädspel på Plays Bowling & Minigolf innan du promenerar bort till närmsta hotell….


Ja, var ligger närmsta hotell?


Quality Hotel™ Harstad ligger bara en 2 minuters promenad bort. Här kan du äta gott och vila ut innan äventyret fortsätter, antingen senare under dagen eller dagen därpå.


Randering Quality Hotel Harstad_16_9Quality Hotel™ Harstad.


TROMSÖ


11. Sherpatrappa och linbana/gondol


Först av allt (så länge vädret tillåter) bör du definitivt ta dig upp för berget i Tromsö – utsikten härifrån är magisk! Det finns två alternativ för att ta sig upp och ner för berget: sherpatrappan eller linbanan – eller varför inte ta sherpatrappan upp och bergsbanan ner?


Sherpa stairs (sherpatrappa) Tromsø 16:9Sherpatrappan byggdes av sherpas från Nepal och består av över 1000 trappsteg som leder dig till tidernas utsikt.


Sherpatrappa – vad i hela världen är det? Precis vid landmärket Ishavskatedralen (som också är värt ett besök) finns en stig som övergår till trappor byggda av sherpas från Nepal. Med sina 1300 trappsteg är detta en av de längsta trapporna av denna typ i Norge. Det är fullt möjligt att ta flera pauser påväg upp mot toppen, så ta det i din takt och se till att njuta av den spektakulära utsikten under tiden. På toppen kan du belönas med en kopp kaffe och en bulle, eller en fullständig måltid, på Fjellstua innan du promenerar eller tar linbanan ner igen.


PS: Om du besöker platsen en höstkväll från slutet av augusti eller över vintern kan du överraskas av norrsken på vägen upp – men kom ihåg att ta med dig en pannlampa.


Northern light Tromsø city viewDetta kan vara din utsikt på toppen av berget i Tromsö - norrsken över en glittrande stad.


12. Populära toppturer med skidor


Trappsteg uppför berget låter härligt, men vad bör jag hitta på under vintermånaderna, tänker du kanske. Du bör definitivt ta dig upp på berget ändå, men från december till maj rekommenderar vi dig att ta med skidorna. Det finns nämligen en rad olika populära toppturer för skidåkning i Tromsö, och det smartaste är att åka på en topptur med en lokal guide. Alla skidälskare har nog hört talas om populära Lyngen och Senja, men det finns många fler destinationer som Kvaløya, Ringvassøya, Lakselvbukt och Malangen – så det är bara att packa med skidutrustningen och njuta av pudersnö, frisk luft och fantastiska vyer.


13. Hundspann


Självklart måste du även passa på att åka hundspann när du besöker Nord-Norge. Detta blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga, och självklart finns det organiserade turer som innehåller allt du behöver, oavsett om det är första gången eller fjortonde gången du blir dragen av hundar i en släde – läs mer om hundspann och boka här.


Dog Sledding in Tromsø 16:9Om du testar hundspann i Tromsö, kan din Instagram-post sannolikt se ut så här.


Har ni hotell i Tromsö då?


Självklart! Vi har flera hotell i Tromsö. Vi har rättare sagt hotell för alla smaker i denna vackra stad, bland annat Quality Hotel™ Saga, Clarion Hotel® The Edge och Clarion Collection® Hotel With.


NARVIK


14. Fantastiska Narvikfjellet utanför hotelldörren


Vi inleder våra Narvik-tips med en hotellrekommendation, Quality Hotel™ Grand Royal ligger nämligen endast fem minuter från Narvikfjellet - Nord-Norges skidmecka. Här finns det massor att göra, oavsett om du vill åka längdskidor, alpint, randonee, friåkning eller vandra till fots upp till toppen. Fjället är lika vackert året om! Och ja, om du skulle tvivla kan du också ta med dig cykeln och uppleva den bästa cykelturen någonsin.


View of Ankenes in Narvik 16:9 Utsikt över Ankenes och Narvikfjellet. Knappast en utsikt man får ont i ögonen av...


15. Släpp loss ditt barnasinne och åk kälke


Oavsett om du tar med dig barnen eller om du och vännerna helt enkelt bara vill släppa loss era inre barnasinnen, borde ni passa på att ta en guidad kälktur. Vi snackar alltså en 2 kilometer lång bana med skratt och adrenalin! Turen börjar med en gondol som tar er upp till restaurangen uppe på fjället, där ni kan ladda upp med lite energi, innan du blir tilldelad en kälke och hjälm samt får ta del av säkerhetsinformation – sen är det bara att köra!


16. Hundspann med husky


Precis som i Tromsö, kan du självklart också åka hundspann i Narvik. Olika typer av huskies drar dig med på en spännande tur genom vildmarken och i magisk terräng. Ingen nordnorsk stad utan att nämna norrsken. Här kan du nämligen även välja att åka hundspann med norrskensceremoni – två flugor i en smäll av äkta nordnorsk upplevelse!


17. Trugetur under norrsken


När vi ändå är inne på norrsken… Vad sägs om att uppleva den dansande ljusshowen på trugor i fjällen? Om du anmäler dig till en guidad "trugetur" hämtas du i Narvik centrum och blir tilldelad trugor (snöskor) och stavar anpassade till dig – för låt oss vara ärlig, de flesta av oss åker inte runt med ett par trugor. Och bäst av allt: du behöver ingen tidigare erfarenhet!


Snowshoeing (trugetur)"Trugetur" i Narvik bör stå med på allas bucketlist.


18. En av världens största sammanhängande stenformationer


Det har nämnts en hel del vinteraktiviteter i Narvik, men sommarmånaderna erbjuder också massor av roliga aktiviteter i denna fina stad. Du kan bland annat vandra på en av världens största sammanhängande stenformationer – och ja, denna tur passar lika bra för cyklister som för vandrare, och är en enkel tur som bjuder på fantastisk utsikt.