Den ultimata guiden till fine dining på ett urval av Michelinrestauranger i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren, Oaxen krog, Ekstedt och Gastrologik.

En liten rätt hos Frantzén
En av de mindre rätterna hos Frantzén. Foto: Tobias Björkgren

För de flesta av oss är nog inte ett besök på en Michelinbelönad restaurang något som hör vardagen till, men trots prestigen är det inte heller endast några få förunnat. Med mat- och restaurangindustrins senaste års explosion, med fine dining i fokus, är ett besök på en Michelinrestaurang numera något många kan få uppleva och njuta av. Om du är i Stockholm och sugen på att unna dig något alldeles extra, har du här vår lista med fem av av Stockholms totalt tio restauranger som belönats med en eller flera stjärnor i Guide Michelin. Ta en titt!


Frantzén


Michelinguiden (3 stjärnor): “Rätterna uppdateras dagligen och utformas efter säsongens finaste råvaror. Raffinerad, kreativ matlagning med väl behärskade tekniker som resulterar i sublima smakkombinationer.”


Pris: Avsmakningsmeny för 3 200 SEK

Adress: Klara Norra kyrkogata 26, 111 22 Stockholm


Den här lilla men enastående restaurangen ägs och drivs av Björn Frantzén sedan 2013. Innan dess hette den Frantzén/Lindeberg och öppnade i denna form 2008. 2009 fick de sin första Michelinstjärna och har sedan dess alltjämt rankats som en av Sveriges, och världens, bästa restauranger. Restaurangen tar maximalt emot 19 gäster åt gången och atmosfären är utan tvekan Nordisk och lyxig. Rätterna är små men förvänta dig välbalanserade och vackra mästerverk. På Frantzén får du inte bara smaken, utan alla dina sinnen tillgodosedda.


Mathias Dahlgren – Matbaren


Michelinguiden, 1 stjärna (Matbaren): “Elegant restaurang vid vattnet med vacker arkitektur och modern inredning. Maten är lätt och fokuserar på texturer och naturliga smaker. Smidig och diskret service. Vacker vinkällare.”


Pris: Serverar mellanstora rätter i en vid prisklass. 145-795 SEK per rätt.

Adress: Södra Blasieholmshamnen 6, 103 27 Stockholm


SwedishCoolnessFoto: Mathias Dahlgren


Mathias Dahlgren är en prisbelönad kock som startade sin matresa i tidiga år. Redan när han var fyra år bakade han sitt första bröd tillsammans med sin mamma och mormor. Lukten och smaken av det brödet kan mycket väl vara anledningen till Mathias karriärsval. Mathias är känd för sin kärlek till färska och lokala råvaror. När han komponerar sina menyer börjar han alltid med råvarorna, håller de inte högsta kvalitet, håller de heller inte för hans meny. Förutom att han alltid ser till att råvarorna är av högsta kvalitet, följer de även alltid säsongen. Är det inte säsong för räkor, förvänta dig inga räkor på tallriken. Hans matfilosofi handlar om matens evolution och han omfamnar de förändringar som tiden bär med sig. Förutom Matbaren äger han även Rutabaga, där det serveras lakto-ovo-vegetariska rätter (i folkmun: vegetariska rätter), och Green Rabbit som är ett rågbrödbageri, alla tre ligger på Blasieholmskajen.


Oaxen krog


Michelinguiden, 2 stjärnor: Detta ombyggda båthus har ett härligt läge precis intill vattnet. De nordiska rätterna är vackert konstruerade och är förenade med naturen och årstidern. Samtidigt väldigt balanserade och erbjuder djupa smaker.


Pris: Avsmakningsmeny - 2 300 SEK
Adress: Beckholmsvägen 26, 115 21 Stockholm


På kungliga Djurgården finns en bit av Stockholms gastronomiska himmelrike. Här, på Beckholmsbron, ligger Oaxen krog, med den tillhörande bistron Oaxen Slip. Efter upprustningen av gamla Djurgårdsvarvet öppnades 2013 dörrarna till den arkitektritade restaurangen som påminner om ett gammalt slipskjul och har bästa läge på kajen. Men Oaxen krog började sin resa tidigare än så. Redan 1994 startade krögarna Magnus Ek och Agneta Green den första versionen, då på ön Oaxen i Stockholms skärgård. Från 1994 fram till 2011 utsågs Oaxen flera gånger till Sveriges bästa restaurang av den svenska krogguiden White Guide. Den första Michelinstjärnan fick Oaxen 2014, för att sedan föräras med ytterligare en stjärna året därpå.


Oaxen Krog Foto: Oaxen Krog


Menyn skiftar över årstiderna och tar inspiration från naturen, samtidigt som kvalitet, smak och hållbarhet är hörnstenar i krögarnas filosofi. Ingredienserna hämtas från det absoluta närområdet, men även från de mest avlägsna hörnen i Norden, och resultatet är underbart komponerade rätter som helt klart hör hemma i "New Nordic"-köket. Guide Michelin har även noterat att vinsortimentet är av ovanligt hög kvalitet.


Ekstedt


Michelinguiden, 1 stjärna: “Avslappnat brasserie där alla rätter tillagas i en vedugn eller över öppen eld eller röks i en skorsten. Virket som används varierar från äppelträd till rönnbärsträd. Välj mellan dagens 4 eller 6-rättersmeny. Rätterna får sin sista handpåläggning vid baren. Servicen är trevlig och professionell.”


Pris: 4 rätter för 980 SEK eller 6 rätter för 1 260 SEK

Adress: Humlegårdsgatan 17, 114 46 Stockholm


marrow heroFoto: Ekstedt


Det här stället erbjuder en ovanlig twist: här lagas all mat över öppen eld, i vedugn eller röks. Det kallar vi unikt. Ekstedt öppnades av Niklas Ekstedt 2011 och fick sin Michelinstjärna 2013. Råvarorna är mestadels svenska och varierar med årstiderna och vad som finns tillgängligt. Restaurangen blir varm från elden i köket och du kan lätt se vad som sker där inne från din plats i matsalen. Om du är sugen på en annorlunda upplevelse och riktigt god mat är detta något du borde prova.


Gastrologik


Michelinguiden, 2 stjärnor:”Intim restaurang som ägs och drivs av två unga kockar; en från söder, en från norr. Tyngdpunkten ligger på svenska råvaror av toppkvalitet med få tillbehör. Kvällens råvaror presenteras på bordet och förklaras av kockarna. Menyn är i ständig förändring.”


Pris: Överraskningsmeny för 1 800 SEK

Adress: Artillerigatan 14, 11451 Stockholm


Foto: Gastrologik


Ägarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr driver Gastrologik med en princip i åtanke: tillgänglighet styr vad som finns på menyn på restaurangen. De har ett nära samarbete med producenter och leverantörer för att säkerställa att alla råvaror håller högsta kvalitet. Det intressanta med Gastrologik är att gästen aldrig får veta i förhand vad som kommer att serveras, de kan bara bestämma om de vill ha tre eller sex rätter. Köket förbereder sedan dagens rätter. Restaurangens interiör är nedtonad och enkel men modern och smakfull.
Vattnas det i munnen än?


Det här är bara några av våra val för en smakfull matrunda i Stockholm. Vill du ha fler tips rekommenderar vi dessa guider!


Stockholms 10 hetaste restauranger just nu


Vegetariska & veganska restauranger i Stockholm


10 populära bruncher i Stockholm - för vardag och helg


5 annorlunda restauranger i Stockholm


Stockholms 5 bästa kaffebarer


Är du förstagångsbesökare i Stockholm? Då rekommenderar vi dig vår guide över sevärdheter och saker att göra i Stockholm.