Här tipsar vi om allt från sevärdheter som Gamla Stan till ABBA-museet, fikapauser, populära restauranger och nattklubbar. Missa för allt i världen inte dessa favoriter när du besöker Sveriges vackra huvudstad, Stockholm.

Stockholms silhuett en sommarkväll
Stockholm är en perfekt stad för upptäckter. Oavsett om du gillar kultur, god mat eller andra sevärdheter.

Se alla våra hotell i Stockholm här

Ska du besöka Stockholm och behöver tips på saker att uppleva och göra? Då har du kommit till rätt ställe.


Läs om Stockholms bästa uteserveringar och takterrasser här.


Museum i Stockholm


Stockholms museumutbud är stort. Här hittar du museum inom fotografi, konst, friluft och historia från jordklotets alla delar. Här nedan kan du läsa mer om våra favoriter, perfekt för både stora och små.


Naturhistoriska Riksmuseet


Mikael Axelsson via naturhistoriska Foto: Mikael Axelsson


Stockholm har ett museum för varje smak. Naturhistoriska riksmuseet är Sveriges största och daterar ända tillbaka till 1819. I dag är det statligt ägt och man hittar utställningar om människans, djurens och jordens utveckling här. Som om det inte vore nog, finns här även Cosmonova, en kupolformad biograf som visar världens största filmformat. Det är en verkligt fantastisk upplevelse.


Både museumet och Cosmonova är populärt bland barnfamiljer och ett perfekt tillfälle för barnen att lära sig mer om vår planet. Alla utställningarna är gratis på Naturhistoriska Riksmuseet.
Priser och öppettider till Cosmonova kostar kan du läsa mer om på deras hemsida.


I Naturhistorsika Riksmuseets kalendarium kan ni läsa mer om de olika aktiviteterna som finns.


Under lov och vissa helger kan barnfamiljer även besöka museumets skaparverkstad, där barnen får möjligheten att vara kreativa med bland annat lera, paljetter och vattenfärger.


Hitta hit: Frescativägen 40, t-bana till Universitetet


Vasamuseet


Vasa akterspegel Foto: Karolina Kristensson, Statens maritima museer


Om du är sugen på lite krigshistoria borde du definitivt besöka Vasamuseet, som är en av Stockholms bästa sevärdheter. Där kan du lära dig mer om skeppet som byggdes som en krigsmaskin (helt nydanande för sin tid), men som blev ett stort fiasko då det sjönk efter endast 1300 meter in på sin jungfruresa! Skeppet bärgades 1961 och ligger nu tryggt på Vasamuseet.


Hitta hit: Galärvarvsvägen 14, spårvagn till Nordiska Museet/Vasamuseet


ABBA The Museum


Ringring Foto: Åke E:son Lindman/ABBA The Museum


Om du är mer av en “Dancing Queen”, kanske du hellre vill besöka ABBA The Museum. Tillbringa några timmar med att lära känna vårt svenska musikunder som tog världen med storm under 70-talet efter en vinst i Eurovision song contest.


Bra att veta är att det inte är tillåtet att ta med barnvagnar in på museet. Istället finns bärselar och barnvagnslås att låna.


Hitta hit: Djurgårdsvägen 68, spårvagn till Liljevalchs/Gröna Lund


Moderna Museet


Höstexteriör, Moderna Museet Foto: Moderna Museet


För den konstnärligt intresserade har Stockholm några riktigt bra alternativ som väntar. Om du gillar modern konst måste du besöka Moderna Museet som har en av de bästa samlingarna med modern konst i Europa med nära 5,000 målningar, skulpturer, installationer och annat. Missa inte den berömda geten och skulpturen "Monogram" av Robert Rauschenberg.


Många utav utställningarna är gratis, läs mer om priser och öppettider här.


Hitta hit: Exercisplan 4, buss 65 till Arkitektur-/Moderna Museet eller promenad från Kungsträdgården


Fotografiska


Om du gillar fotografi måste du besöka Fotografiska. Det är väldigt populärt och det är inte svårt att förstå varför när man ser vilka namn som återfinns bland utställarna. Några av våra favoriter bland tidigare utställare är Annie Liebowitz, Jill Greenberg och David LaChapelle. Dessutom finns här en restaurang i världsklass med allt fokus på hållbar och smakrik mat (och med en grym utsikt över Stockholm). Förstår du nu varför vi tycker så mycket om Fotografiska?


Hitta hit: Stadsgårdshamnen 22, t-bana till Slussen


Skansen


SkansenPernilleTofte.jpg


Stockholm har ytterligare en klassisk attraktion man inte vill missa. Friluftsmuseumet Skansen, som är en av de mest besökta platserna i Stockholm. Det är en kombinerad djurpark och museum där du kan titta på djur som finns i den Skandinaviska regionen. Det finns också ett akvarium med mer exotiska djur som apor, krokodiler och spindlar. Självklart finns även restauranger och fik, om ni blir hungriga. Populära Restaurang Solliden är en favorit - under sommarhalvåret tar Allsång på Skansen plats precis utanför.


För barnen finns det mycket att göra och upptäcka på Skansen. Förutom att spana på alla djuren finns även ponnyridning, teater, lekar från förr och Lill-Skansen. På Lill-Skansen kan barnen både klappa och mata djuren.
Är det kanske dags att sluta med napp? Lämna då in nappen till katterna på Lill-Skansen. Läs mer om barnaktiviteterna på Skansen här.


Hitta hit: Djurgårdsslätten 49-51, spårvagn till Skansen


Som du märker finns det en hel del museum i Stockholm. Även dessa tycker vi är väl värda ett besök:

Stockholms restauranger


Äta riktigt god mat är en perfekt sak att göra i Stockholm. Om du så är sugen på gourmet, japanskt, meze, etiopiskt eller svensk husmanskost så finns det restauranger i Stockholm för dig.


Restaurang Ekstedt


fisk hero Foto: Restaurang Ekstedt


Stockholm är en av Europas hetaste restaurangstäder och du kommer inte bli besviken över utbudet här! Om du gillar finlir och lokalproducerat rekommenderar vi att du kikar på restaurang Ekstedt. Ägaren, Niklas Ekstedt, är en känd kock med lång erfarenhet i branschen och många projekt i bagaget. Han var bland annat programledare i sitt egna matprogram, "Niklas mat".


Hitta hit: Humlegårdsgatan 17, t-bana till Östermalmstorg


Restaurang Volt


Foto: Restaurang Volt


Här får du mat som är ärlig och producerad på närodlade råvaror. Låt oss introducera Volt, restaurangen som har placerat köket i naturen. Deras rätter hämtar inspiration direkt från skogarna, havet och åkrarna. Maten som serveras här är säsongsbetonad och inget mindre än perfektion på en tallrik. Volt har även ärats med en plats i White Guide 2018.


Hitta hit: Kommendörsgatan 16, t-bana till Östermalmstorg


Blue Light Yokohama


nigidx 130423 Foto: Restaurang Blue Light Yokohama


För den som älskar japanskt har vi ett bra tips, Blue Light Yokohama. Maten är alltid färsk och omsorgsfullt beredd. Om du besöker dem en söndag, testa deras “Real Deal” ramenspecial som inte är tillgänglig någon annan dag i veckan. Njut av maten på restaurangen eller ta den med dig, smaken sviker aldrig.


Hitta hit: Åsögatan 170, t-bana till Medborgarplatsen


Lalibela


Lalibela vid Fridhemsplan bjuder på en smakupplevelse från Etiopien. Maten är omsorgsfullt lagad med noga utvalda råvaror. Njut av vegetariska grytor, råbiff doppat i kryddat smör och injera, ett etiopiskt tunnbröd. Avsluta lunchen eller middagen med etiopiskt kaffe.


Hitta hit: Drottningholmsvägen 46, t-bana till Fridhemsplan


Fler tips
Babel Bazaar i Hornstull är ett favoritlunchställe - här får du riktigt högkvalitativ meze för ett bra pris. Läs även våra andra artiklar som är fyllda med restaurangtips i Stockholm:

Sevärdheter och kända platser i Stockholm


Stockholm är en stad som är väldigt rik på historia, kultur och aktiviteter som du inte får missa. Förutom självklarheter som Gamla Stan, Kungliga Slottet, Djurgården, Gröna Lund så har vi även klämt in smultronställen som stockholmarna älskar.


Gamla Stan och Kungliga Slottet


Stockholm Old town - photo: Michelle John, Unsplash Gamla stan i Stockholm. Foto: Michelle John, Unsplash


Om du vill uppleva en helt unik del av Stockholm ska du ta en promenad i Gamla stan. Den här delen av Stockholm dateras tillbaka till 1200-talet och här hittar du ett av Europas största slott, Kungliga slottet. Gamla stans gator är smala och kullerstensbelagda, du kan verkligen känna historiens vingslag här. Platsen är en typisk turistattraktion så vi rekommenderar ett besök tidigt på dagen för att undvika den värsta trängseln. Att lämna Stockholm utan att ha sett Gamla stan skulle vara en stor besvikelse.


Hitta hit: Skeppsbron/Gamla stan, t-bana till Gamla stan


Vakt utanför Kungliga slottet i Stockholm Utanför kungliga slottet vaktar värnpliktiga så att ingen obehörig kommer in.


Djurgården


Djurgården är stockholmarnas gröna oas och ligger bara ett stenkast från centrala Stockholm. Det har dessutom varit kunglig mark sedan 1400-talet. Här hittar du Gröna Lund, Skansen, fantastisk arkitektur, restauranger och kaféer men även gröna fält och vacker natur. Perfekt för en promenad eller picknick med utsikt över Skeppsholmen.


Hitta hit: Djurgårdsfärjan från Gamla Stan/Slussen, spårvagn eller buss till Djurgårdsbron


Gröna Lund


Berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund. Photo: Karin LundinGröna Lund är en perfekt heldagsaktivitet när solen skiner. Foto: Karin Lundin


Nöjesparken Gröna Lund är fylld av attraktioner för både stora och små, modiga och rädda. Grönan, som det kallas, ligger högt upp på listan över saker att göra i Stockholm. Här finns aktiviteter som 5-kampsspel, lotterier, shower, barnunderhållning och konserter. Favoriterna Insane, Fritt Fall, Lustiga Huset, Kärlekstunneln och Twister är bara 5 av 30 anledningar till varför du måste besöka Gröna Lund när du är i Stockholm.


Gröna Lund är dessutom öppet större delen av året - åk berg- och dalbana, besök Halloween när Gröna Lund blir spöklikt.


Hitta hit: Djurgårdsfärjan från Gamla Stan/Slussen, spårvagn eller buss till Liljevalchs/Gröna Lund


Stockholms skärgård


Stockholms skärgård är en sevärdhet som du inte får missa. En riktig idyll med vacker natur, bad, båtar, mysiga restauranger och fik. Hit åker stockholmarna för att koppla av och njuta av naturen. Här finns ett lugn som inte finns i storstaden. Vårt tips till dig - samla vänner och familj och hyr en stuga tillsammans. Vi lovar er att här kommer ni inte ha en tråkig stund.
Ca 85% utav skärgården är privatägt och ca 15% ägs eller förvaltas av Skärgårdsstiftelsen för att vi alla ska kunna njuta av dessa fantastiska platser.


Hitta hit: Läs mer på Skärgårdsstiftelsens hemsida för att bestämma dig vilken ö du vill besöka och hur du kommer dit.


Skinnarviksberget


Skinnarviksberget - utsikt över Stockholm. Foto: Mikaela SjögrenSmultronstället Skinnarviksberget bjuder på stans bästa utsikt. Foto: Mikaela Sjögren


Smultronstället Skinnarviksberget ligger en kort promenad från t-banestationen Zinkensdamm på Södermalm. Hit går stockholmarna för att njuta av den fantastiska utsikten över Stockholm, umgås med vänner och njuta av ett glas vin. Här finns inga kaféer, barer eller restauranger så därför rekommenderar vi er att ta med det som ni vill ha och en filt att sitta på.


Hitta hit: T-bana till Zinkensdamm


Fler sevärdheter och kända platser i Stockholm:

Kultur i Stockholm


Stockholm är en kulturrik stad med shower, musikaler, teater, konserter och mycket mer. Vet du inte vart du ska börja någonstans? Lugn, vi hjälper dig.


Kulturhuset Stadsteatern


Dansshow på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm. Foto: Håkan LarssonDansshow på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Håkan Larsson


Hos Kulturhuset Stadsteatern finns både teater, musikaler, dansshower, konst, musik och film i olika kategorier. Priserna varierar beroende på vilken show du ska se. Men här finns något för alla smaker och du får garanterat ett minne för livet, för både vuxna och barn.


Stadsteatern är en del av Stockholms Stad och därför finns showerna på flera ställen i Stockholmsområdet - ta därför en extra titt på din biljett så du inte hamnar fel. En del av Stadsteatern är Parkteatern. Precis som det låter tar teatern plats utomhus i en park och är dessutom alltid gratis. Läs mer om Parkteatern här.


Hitta hit: T-bana till T-centralen, Skärholmen, Vällingby och andra platser utanför tullarna


Grönan Live


Timbuktu & Damn på Grönan Live. Foto: Stefan IsakssonTimbuktu & Damn! på Grönan Live, sommaren 2018. Foto: Stefan Isaksson


Under sommarhalvåret tar Grönan Live plats på stora scen. Runt 70 utländska och svenska favoritartister gästar Gröna Lund för att ge en fantastisk konsert under bar himmel.


Bob Marley har publikrekordet från 1980 då hela 32 000(!) människor kom för att lyssna på hans konsert. Tyvärr kan vi inte få uppleva en konsert med Bob Marley längre men konserterna på Gröna Lund är fortfarande lika populära. I dag är det dock en gräns på 17 000 personer, så se till att komma i tid. Passa även på att åka några berg- och dalbanor när du ändå är där.


Hitta hit: Djurgårdsfärjan från Gamla Stan/Slussen, spårvagn eller buss till Liljevalchs/Gröna Lund


Dramaten (Kungliga Dramatiska Teatern)


Dramaten grundades år 1788 och är Sveriges nationalscen för det talade dramat. Stora namn som Ingmar Bergman, Pernilla August, Gösta Ekman, Inga Tidblad är bara några som har satt sin stämpel på Dramaten. Förutom det fantastiska som sker på scen är arkitekturen i både guld och marmor något att beundra.


Hitta hit: Nybrogatan 2, spårvagn till Nybroplan


Chinateatern


Är det musikaler, sång och glädje som du söker? Då är Chinateatern svaret. Musikaluppsättningar av gamla filmer och konserter är vad som erbjuds här.
Spana in Chinateaterns hemsida för att se vad som är aktuellt just nu.


Hitta hit: Berzelii Park 9, spårvagn till Norrmalmstorg


Andra kulturställen som du borde spana in är:

Stockholms nattliv


Vill du ut och dansa under ditt besök i Stockholm? Vi har listat några utav de hetaste klubbarna i Stockholm.


Trädgården/Under Bron


Nattklubben Trädgården, Stockholm. Foto: Visit StockholmTrädgården är en populär klubb bland både stockholmare och turister. Foto: Visit Stockholm


Trädgården under sommaren, Under Bron resten av året. Klubben hittar du under Skanstullsbron på Södermalms sida. Trädgården/Under Bron är en klubb som hämtat inspiration från Tysklands huvudstad Berlin och Brooklyn i New York. Här har de satsat på riktigt goda öler och drinkar, spännande atmosfär och musik som återspeglar detta. De har även konserter med artister och band från hela världen. Hit går du som vill ha något utöver det vanliga.


Hitta hit: Hammarby Slussväg 2, t-bana till Skanstull


Debaser


Om du vill roa dig i Stockholms rika nattliv skulle vi säga att Debaser är en bra start. Debaser är en äkta stockholmsinstitution och har länge varit en stor favorit på krog- och scenhimlen. Här kan du se artister, dansa loss på nattklubb och äta gott.


Hitta hit: Hornstulls strand 4, t-bana till Hornstull


Café Opera


140227-gallery-5g_medium (1) Foto: Café Opera


En riktig klassiker bland Stockholms nattklubbar är Café Opera. Klubben har funnits sedan 80-talet och är fortfarande ett populärt val bland stockholmare. Lokalen är verkligen annorlunda och vi är säkra på att du kommer ha en trevlig kväll i denna miljö.


Hitta hit: Karl XII:s torg, t-bana till Kungsträdgården


Utöver klubbarna ovan är även uteserveringarna och takterasserna i Stockholm något som du inte får missa.
Fika


Älskar du också att fika? Hur många fikor per dag man tar varierar ju från person till person men vi tror att du behöver åtminstone en per dag. Vi vill gärna ge dig lite tips på var du får tag på en god kaffe när du är i Stockholm. Lyckligtvis har vi redan sammanställt en topplista över Stockholms 5 bästa kaffebarer.
Blir du sugen på att besöka vår vackra huvudstad? Läs mer om våra bästa tips för en weekend i Stockholm här.


Fler Stockholmstips


Se alla våra hotell i Stockholm här