Köpenhamn har varit känt som ett matmecka länge. Och självklart hänger de trendmedvetna danskarna med på det ekologiska tåget. Köpenhamn myllrar av ekologiska och organiska restauranger. Här är 4 av de bästa ekologiska restaurangpärlorna!

Biomio Organic Bistro
Färgglada rätter på Biomio Organic Bistro. Foto: Bobo Olsson / Nights

Från smørrebrød till stjärnkrogar


Det är lätt att äta gott i den danska huvudstaden Köpenhamn. Utbudet är stort och kvaliteten på krogar och menyer håller hög klass, vare sig du väljer ett smørrebrød i charmiga Nyhavn eller slår dig ner för en totalupplevelse på stjärnkrogen Noma. Men den restaurangtrend som är starkast just nu i Köpenhamn är organisk mat.


1. Superlunch hos Den Økologiske Pølsemand


Adress: En vagn står vid Rundetårn och en vid Helligåndskirken

Pris: Budget


Den organiska trenden fick fart när stjärnrestaurangerna Relæ och Geranium öppnade för några år sedan och på allvar bevisade att man kunde laga fine dining med organisk mat. I dag finns de flesta internationella köken representerade i Köpenhamn som organiskt alternativ. Det gör också de danska favoriterna.


Till DØP, en förkortning för Den Økologiske Pølsemand, och deras två pølsevagnar är det alltid lång kö under lunchtimmarna. En av rätterna som är extra populär under dessa timmar är pølse med rodfrugtmos på ekologisk potatis, palsternacka och kålrabbi. Till detta korven pølsen serveras också hemrörd senap och ketchup och syltade rödbetor. DØP hat två vagnar i Köpenhamn centrum, en vid Rundetårn på Købmagergade och en vid Helligåndskirken på Niels Hemmingsens Gade.


2. Amass – Topprankad restaurang med egen grönsaksodling


Adress: Refshalevej 153

Pris: Lyx


En restaurang som tagit sitt organiska tänk fullt ut är Amass som ligger ungefär 10 minuter med cykel eller taxi från Nyhavn på Refshaleøen. I det före detta varvsområdet odlar Amass sina egna grönsaker, örter och blommor. Än så länge är inte restaurangen självförsörjande men deras trädgård och växthus ser till att gästerna året om kan njuta av färska primörer och örter.


AmassGrönt och organiskt på Amass. Foto: Bobo Olsson / Nights


Deras egna råvaror har också gjort att Amass i dag rankas som en av de bästa organiska restaurangerna i Köpenhamn. På Amass serveras lunch och middag och menyn ändras varje dag beroende på vilka råvaror köket får tag på. Maten serveras inte som enskilda rätter utan som paket där man kan välja mellan fyra eller sex rätter som kan vara helt vegetariska, av skaldjur och fisk eller av kött.


3. Stenugnsbakad pizza på Bæst


Adress: Guldbergsgade 29

Pris: Mellan


I Nørrebro, som blivit en av Köpenhamns mest spännande stadsdelar, öppnade för ett år sedan en italienare med ambitionen att bli bäst i staden. Det passande namnet på restaurangen är Bæst och lovorden har varit många. Bæst menyer domineras av pizza som bakas i en stor vedugn mitt i restaurangen.


En trappa upp tillverkar Bæst sin egen mozzarella och burrata på mjölk från egen gård. Ostarna serveras på milanesiskt vis, helt naturella i en tallrik kryddad av svartpeppar, salt och olivolja.


4. Från morgon till kväll på Biomio Organic Bistro


Adress: Halmtorvet 19

Pris: Mellan


En av Köpenhamns allra populäraste organiska restauranger är BOB – Biomio Organic Bistro i stadsdelen Kødbyen. Stadsdelen är en samlingsplats för en mängd roliga och annorlunda barer och restauranger och Biomio Organic Bistros stora retroskylt i lysande neon på taket är ett landmärke.


Biomoi Organic BistroFärgglada rätter på Biomio Organic Bistro. Foto: Bobo Olsson / Nights


Köket öppnar vid lunch och stänger först vid 22:30 vilket gör Biomio Organic Bistro till ett ställe att både börja och avsluta sin kväll i Kødbyen på. Broccoli och spetskål finns ofta i olika varianter på menyn men restaurangen är också känd för sin råbiff och sitt utbud av organiskt öl och vin.


Boka hotell för din nästa Köpenhamnsresa


Var blir din nästa matupplevelse i den danska huvudstaden? Se våra hotell i Köpenhamn och boka din nästa vistelse!


Författare: Per Olsson, Creative Director, Nights

Artikeln publicerades första gången i medlemsmagasinet Nights nr. 13 2017