Strawberry säger hej då till dekorationsfjädrar i påsk. Läs mer om initiativet och hur över 190 hotell väljer att pynta och uppmärksamma påsken istället!

Hemmafärgade ägg i ett påskris.
Att måla påskägg med miljövänliga färger är både kul och klimatsmart.

Påskfjädrar är ett populärt inslag i både hem och stadsmiljöer för att uppmärksamma påskens högtid och vårens grönska. Färgglada, vackra och fluffiga ser vi fjädrarna i björkkvistar och påskpynt. Men det många inte tänker på är industrin bakom våra dekorationer."Fjädrarna kommer ofta från den storskaliga kalkonindustrin i USA där det finns allvarliga brister i djurskyddet."– Det kan låta som en liten sak huruvida man har fjädrar i påskriset eller inte, men det har ganska stor betydelse eftersom både kommuner och företag ofta köper in saker i stora volymer. Att minska eller helt välja bort djurprodukter är ett sätt att ta ställning och inkludera djuren i sitt klimat- och hållbarhetsarbete. Det visar att det med ganska små medel går att göra skillnad, berättar Moa Richter Hagert, Kommunikationsansvarig, Djurens Rätt.


Inspireras av svenska kommuner


Av djuretiska skäl valde över 130 svenska kommuner att bojkotta fågelfjädrar för offentligt påskpynt under våren 2018, och i år är det hela 208 kommuner som tar ställning mot djurplågeri, vilket är hela två tredjedelar av Sveriges kommuner. Se om din kommun är med på Djurens Rätts lista!


För Strawberry är det ett självklart val att delta i bojkotten, och påsken 2019 väljer hotellkedjorna Comfort Hotel®, Quality Hotel™, Clarion Hotel® och Clarion Collection® Hotel alternativa aktiviteter och påskpynt.


– Som en del av vårt arbete att leverera Nordens mest hållbara hotelluplevelse ställer vi oss med glädje bakom kommunernas initiativ till djuretiskt pynt. Det blir definitivt påskstämmning på våra hotell, även om vi tar bort påskfjädrarna, säger Harald Bjugstad-Holm, hållbarhetsdirektör på Strawberry.*Nu ska det bli intressant att se hur många andra företag som följer efter och väljer bort påskfjädrar inför årets firande. *Måla påskägg, after work & Ploggning


Bara för att dekorationsfjädrarna försvinner från nära 200 hotell i Norden och Baltikum betyder det inte att påsken inte får någon uppmärksamhet över huvud taget. Långt ifrån. Comfort Hotel, Clarion Hotel, Clarion Collection Hotel och Quality Hotel bjuder alla in både gäster och personal till att Plogga (plocka skräp + jogga) och göra en insats för både kroppen och miljön. Om du är nyfiken på Ploggning kan du läsa mer om det här.


På Comfort Hotel® blir det extra fokus på After work, medan Quality Hotel™ bjuder in till barnens påsk med aktiviteter för hela familjen. Gör ert egna påskpynt och måla på både ägg och kartong. Testa att göra din egen glass och få en fin ansiktsmålning. Dessutom kommer Påskharen på besök, så håll ögonen öppna!


Måla påskäggDet finns många andra sätt att pynta inför påsken - måla ägg till exempel!


Ett av många djuretiska och miljövänliga initiativ


Att byta ut påskfjädrar mot djuretiska alternativ går hand i hand med många andra hållbara initiativ inom Strawberry. Vi delar en tradition och kultur att göra mer än det som förväntas av oss - för gästerna, våra medarbetare, samhället och miljön. Vi kallar detta arbete för WeCare. Läs mer om hållbarhetsarbetet på våra hotell här.