Ett gammalt fängelse, en biljardklubb och en stor gruva. Vad är ursprunget till alla hotellnamn? Vi har tagit reda på varför hotellen ibland har så märkliga namn. Här är del 1 av Nordens kanske konstigaste och mest unika hotellnamn – och förklaringen till dem!

confused-girl-pointing-nordic-choice-hotels-1200.jpg
Var kommer alla konstiga hotellnamn ifrån? Läs artikeln och få reda på det.

Hobo, Stockholm – en modern världsmedborgare

Hobos entré mot Brunkebergs torg i Stockholm.

Vad tänker du på när du hör ordet hobo? För vårt nya urbana Stockholms-hotell är associationen följande:
– Namnet hämtar inspiration från den resande livsstilen i USA under 1930-talet. För oss betyder hobo en medveten, modern och nyfiken person, som ser sig själv som en världsmedborgare. Och även om vi hämtat namnet från historien så strävar vi alltid efter att vara framåtskridande och anser att framtiden alltid är den största inspirationskällan, berättar Lina Bengtsson, Project Manager på Hobo.

Copperhill Mountain Lodge, Åre – kopparskatter i fjällvärlden

Utsikten från hotellet över Åreskutan och Åresjön.

Mitt på Åreskutan stoltserar Copperhill Mountain Lodge med oslagbart läge. Namnet ”Copperhill” (kopparberget, reds. anm) härstammar från gruvskatterna som ruvar i marken.
– Åreskutan är placerad på en riktig guldgruva (!) av koppar. Det första kopparfyndet gjordes i mitten av 1700-talet och efter det bröt man koppar här i mer än tre sekler. Platsen där Copperhill Mountain Lodge idag ligger heter Fröå. Här låg en stor gruvby med nästan 200 invånare när gruvnäringen var som störst, säger Bettina Norstein, Group Coordinator på Nordic Hotels & Resorts, där Copperhill Mountain Lodge ingår.

Clarion Collection Hotel Bilan, Karlstad – bland bovar och fängelsehålor

Lilla museet visar historien på Clarion Collection Hotel Bilan.

Idag är det lugnt och tryggt här, men förr var den här byggnaden något helt annat. Hotellet är nämligen inrymt i Värmlands gamla länsfängelse som uppfördes 1847.
– Fängelset var Sveriges första cellfängelse, vilket innebar att det bara satt en fånge i varje cell. Bygget var extremt dyrt och kostade med dagens mått omkring en miljard kronor. Här på Bilan satt så kallade rannsakningsfångar: vatten- och bröd-fångar, straffarbets-, förvarings- och interneringsfångar. Bilan har också varit sinnessjukhus, kvinnofängelse och tagit emot flyktingar från Norge under andra världskriget. Under kriget satt även spioner och politiska fångar här. 1865 härjade en stor brand i Karlstad. Då var Bilan en av nio byggnader som klarade sig, berättar Anna Sundehammar, General Manager på Clarion Collection Hotel Bilan.

Clarion Hotel Gillet, Uppsala – gubbklubb, pipor och biljardköer

Living Room och entré på nuvarande Clarion Hotel Gillet.

Gillets historia sträcker sig tillbaka till 1807. Då bildades biljardsällskapet Upsala Gille på initiativ av Per von Afzelius, ett sällskap avsett för rekreation och sällskaplig samvaro där man lugnt kunde stoppa sin pipa och vrida sin kran. Fram till mitten av 1800-talet hade Upsala Gille sin storhetstid men 1885 var man tvungen att sälja fastigheten vidare. Restaurang Gille levde dock vidare och drevs framgångsrikt av familjen Svanfeldt i flera generationer. Från 1908 kunde gäster checka in på Hotel Gillet.
– De första seklerna låg Gillet vid Fyristorg, men 1973 flyttade man hotellverksamheten till sin nuvarande adress på Dragarbrunnsgatan 23.  Sedan 2007 är det Clarion Hotell Gillet, säger Anna Ahlstam, Sales Manager på Clarion Hotel Gillet i Uppsala.

At Six, Stockholm, Hotel No 13, Bergen & Hotel F6, Helsingfors – adresserna styrde

Baren på At Six.

Entrén till Hotel No 13.

Hotell F6 i Helsingfors.

För vissa av våra hotell är namnvalen väldigt enkla. Så är det till exempel för At Six, Hotel No 13 och Hotel F6. At Six huserar nämligen på Brunkenergstorg 6, i Stockholm, Hotel No 13 ligger på Torgallmenningen 13 i Bergen och Hotel F6 hittar du på Fabianinkatu 6 i Helsingfors.

Vilket är det märkligaste hotellnamn du stött på? Är du sugen på fler historier om våra hotellnamn? Kika in här på vår inspirationssajt snart igen!