Medlemskap

Bar

Denna spårvagn drivs av Helsingfors äldsta bryggeri

SpåraKOFF är en historisk, livlig röd spårvagn som fungerar som restaurang, pub och sightseeingupplevelse i ett. Vi var helt enkelt tvungna att ge den en chans!

 • "Det är ett väldigt roligt koncept", säger Alexander medan han tar en klunk av sin iskalla öl.

 • Tillsammans med sina vänner Espen, Jørgen, Mathias och Tord åkte han på en weekendresa till Helsingfors.

 • När de hade läst om SpåraKOFF fanns det ingen tvekan om vad de skulle göra i den brännande solen.

 • Det blev snabbt en del av deras lilla pubäventyr, med den legendariska finska artisten Bomfunk MC:s "Freestyler" pulserande i högtalarna.

 • "Vi var bara tvungna att kolla in det. Det är inte någonting man gör varje dag", skrattar Espen.

 • "Det är så här vi borde börja våra arbetsdagar, grabbar", säger Tord innan gruppen brister ut i skratt.

Skapandet av det ikoniska SpåraKOFF

För många är det här ett drömscenario: att sitta ner, njuta av en god öl eller ett gott vin, äta snacks och samtidigt få uppleva alla de viktigaste sevärdheterna i Helsingfors. Finländarna har listat ut detta genom att kombinera allt i en enda attraktion: Välkommen ombord på SpåraKOFF, spårvagnen.


Detta är ännu mer imponerande än "sightrunning".


"SpåraKOFF tillverkades 1959 och är en av fyra fungerande spårvagnar i sitt slag. Två andra finns nu på museer och den sista används för reklam", säger Sanna Lindholm, affärsidéansvarig på SpåraKOFF, till Strawberry.


Sedan går hon direkt över till att prata om drinkarna.


"Spårvagnen renoverades 1995 för att fira bryggeriet Sinebrychoffs 175-årsjubileum (ett stort finländskt bryggeri, det äldsta i sitt slag som fortfarande är i drift). Såvitt vi vet är SpåraKOFF den enda av sitt slag i världen", säger Sanna.

 • Vad händer på spårvagnsresan

  Detta ikoniska fordon har en golvyta på 20 kvadratmeter och kan ta emot upp till 24 gäster. Du kan välja ett bord för fyra eller två personer, eller så kan du bara stå.

 • Vilken rutt spårvagnen tar beror på vad som annars händer i Helsingfors, men målet är att passera så många attraktioner som möjligt.

 • På offentliga turer tillhandahålls ingen guide, men ett insidertips är att hänga i baren och fråga bartendern om lite fascinerande historiska roliga fakta om staden.

 • Spårvagnen har en bardisk med en innehållsrik meny som bjuder på vin, öl, finsk gin, alkoholfria alternativ och snacks. Det finns dessutom några riktigt bra alternativ att välja mellan. Ja, det finns också en toalett ombord

 • En rundtur varar ungefär 45 minuter, eller så kan du boka en privat rundtur om du vill ha längre tid.

 • "Från början var det tänkt att SpåraKOFF bara skulle vara igång i två år, men det blev en stor succé och har varit i drift sedan dess", säger Sanna.

En yacht på spårvagnsspår

I dag har den röda spårvagnen blivit en vanlig syn i Helsingfors stadsbild och lockar till sig jublande turister, födelsedagsfirare, affärsgrupper, kompisgrupper och andra besökare och lokalbor som hoppat ombord på denna vårdag. Alla fem killar är överens om att detta är ett otroligt väl utformat koncept.


"De kunde bara ha tagit ut några säten ur spårvagnen och monterat in en bar, men det här är som en yacht på räls!" , säger Jørgen.

SpåraKOFF, a red tram and pub combined, in Helsinki.

Senaste artiklarna