Medlemskap

24 timmar i Stockholm: Det bästa staden har att bjuda på

Vad ska du göra om du bara har en dag i Stockholm? Strawberry gick med en grupp tjejkompisar och upplevde en av stans coolaste takterrasser, smuttade på iskalla drinkar och skämde bort oss med en äkta svensk fika.

 • ”Här får du den bästa utsikten och den perfekta avslutningen på kvällen."

 • "Drinkarna är toppen, stämningen är magisk och det är en plats där det kommer sig naturligt att mingla”, säger Nikita Borglund när hon ombeds beskriva TAK Stockholm.

 • Men innan damerna samlades för middag och nattliv hade de tagit sig igenom en heldag i Stockholm full av aktiviteter.

 • Låt oss backa några timmar.

Shopping i Stockholm

Stockholm är känt för att erbjuda bra shopping för alla, oavsett var i staden du befinner dig. Här hittar du allt från det senaste modet till second hand- och vintagebutiker. Men de mest kända shoppingstråken är Drottninggatan, Hamngatan och Biblioteksgatan.


Strawberry träffade Ellen Larsson (26), Synne Krogstad (30), Johanna Johansson Ask (32) och Nikita Borglund (31) på den livliga Biblioteksgatan.


”Biblioteksgatan är jättebra för shopping. Man kan till exempel hitta & Other Stories här”, säger Johanna.


I området kring Biblioteksgatan, mellan Stureplan och Norrmalmstorg, hittar du världsberömda varumärken och modebutiker som Acne, Whyred, Chanel, Cos, Hope, Zara och det svenska parfymhuset Byredo. Det är inte konstigt att damerna tillbringade hela morgonen med att shoppa i det här området.

Fika i Stockholm

Alla som besöker Sverige ska självklart delta i den långa och härliga fikatraditionen, som faktiskt innebär så mycket mer för svenskarna än bara en paus med kaffe och kaka:


”Att fika ger även en chans att umgås på ett avslappnat och informellt sätt. Man sätter sig ner, pratar och njuter av varandras sällskap – just nu är det lika synonymt med att fika som själva kaffedrickandet”, säger Emma Nilsson, chef för mat- och dryck på Clarion Collection® Hotel Tapto i Stockholm, till Strawberry.


Tjejerna hade hört fantastiska saker om Stora bageriet, som ligger bara fem minuters promenad från Biblioteksgatan. Bageriet ligger centralt på Östermalm och har en industriell atmosfär, gott om sittplatser, en härlig uteservering och en genuin fikamiljö. Här kan du få smörgåsbord, smörgåsar, soppor och ett stort utbud av ekologiska bakverk.


”Det är så mysigt här och det luktar så otroligt gott”, säger Nikita och tillägger:


”Jag vill köpa så många saker!”


Synne avslöjar att hon känner till stället sedan tidigare och säger:


”De har världens bästa kanel- och kardemummabullar här!”


Så, vad blir det? Naturligtvis blir det bullar och hela fikapaketet: ett bord för fyra, bakverk, kaffe och trevligt samtal.

 • Drinkar på ICEBAR

  För få upp tempot efter fikan och prova något helt nytt tar gruppen en 10-minuters taxiresa till ICEBAR Stockholm på Hotell C Stockholm. De har hört talas om stället och är nyfikna på konceptet.

 • Var och en av tjejerna får en termo-cape och ett par varma handskar. Därinne visar termometern minus fem grader … Caperna är naturligtvis utformade för att hålla gästerna varma men är också nödvändiga för att skydda isen från deras kroppsvärme.

 • Tjejerna blir infösta som en separat grupp. ICEBAR är fullpackad – det är väldigt populärt bland amerikanska turister som vill uppleva Sveriges autentiska polarmagi, trots att de besöker en stad på våren.

 • I ett besök på ICEBAR ingår det en drink, en rundtur i Fata Morganas konstutställning (under 2023) och en total besökstid på 45 minuter.

 • Hela stället är gjort av is, från sofforna och sittplatserna till själva baren. De fyra kompisarna får varsin färgglad och fruktig drink, som serveras i ett glas av is.

 • ”Det här är ett bucketlist-ställe du bara måste prova”, säger Nikita om sitt iskalla baräventyr.

Spa mitt i centrum

Med shopping, fika och en unik upplevelse avbockat på listan finns två aktiviteter kvar på tjejernas önskelista: ett avslappnande spa och en lika härlig middag.


Stockholm är känt för sina span, både i och strax utanför centrum. Vi har inte lång tid på oss innan vår middagsbokning, så vi väljer Selma City Spa, som ligger bara fyra minuters promenad från ICEBAR. Spat ligger centralt och är mest känt för sin takterrass, med tindrande ljus och utsikt över huvudstaden. Under dagen är det lugnt och barnvänligt, men ju längre dagen går förvandlas stället mer och mer till en poolklubb där du kan äta lunch med kompisarna eller träffa kollegorna för att ta en drink efter jobbet.


Ellen, Synne, Johanna och Nikita beställer bubbel och tar ett dopp i bassängen.


Selma City Spa är sammankopplat med Clarion Hotel® Sign, läs mer och boka här.

Restauranger och barer i Stockholm

”Här får du den absolut bästa utsikten över Stockholm”, hävdar Nikita.


Det är dags att tillbringa några timmar med att avrunda dagen i Stockholm. Detta görs på det trendiga TAK Stockholm, som ligger på 14:e våningen med panoramautsikt. Det är ett oöverträffat selfieställe där du hittar flera restauranger, barer och det femstjärniga hotellet At Six.


”Restaurangens centrala läge är ett stort plus”, säger Ellen.


”Och det är dessutom väldigt socialt och lätt att dela mat här”, tillägger Synne.


Tjejerna valde att äta middag på Izakaya, där den nordiska kulinariska kulturen möter den japanska. Platsen genomsyras av japansk kultur och estetik. Köksmästaren rekommenderar en meny och sedan serveras sushi, gua bao, tartar, sake och japansk suröl. Borden är utformade för kompisgrupper som vill ha mat av högsta kvalitet.


Även om det har varit ett non-stop-äventyr sedan tidigt i morse rekommenderar vi de fem aktiviteterna som beskrivits ovan för dig som bara har en kort tid på dig att utforska Stockholm. Men vad blir utlåtandet om dagens sista timmar?


”Maten är alltid vällagad och autentisk här. Izakaya skulle lätt ha kunnat vara i Japan”, säger Synne.


”Det är det perfekta sättet att avsluta kvällen på!” utbrister Nikita.

Senaste artiklarna