Tove Janssons berättelser om Mumintrollen har berört oss genom flera generationer. Vi har oroat oss över Lilla Mys påhitt, skrämts av Mårran och charmats av Mumintrollets kärlek till Snorkfröken. Härligt nog finns det en plats där vi kan återuppleva allt detta.

Mummiland i Finland.
© Moomin Characters™ Theme park created by Dennis Livson

På ön Kailo, precis vid den mysiga staden Nådendal, hittar man Mumindalen, på finska kallad Muumimaailma. Temaparken är baserad på Tove Janssons böcker om Mumintrollet och hans vänner. Temaparken öppnades 1993 efter att författarinnan bakom berättelserna la fram ett initiativ till parken, tidigt på 1990-talet. Det är inte brist på upplevelser i parken, så låt oss ta oss en närmare titt.


Någonstans att bo under besöket? Besök något av våra vackra hotell i Finland


Roliga upplevelser för dom minsta


Även om det är spännande och roligt för de minsta att uppleva allt som parken har att bjuda på, så väcks det snart en varm, nostalgisk känsla hos de vuxna när de promenerar runt i parken. På Emmas Teater kan familjen titta på skådespel och musikaliska inslag. Skådespelet framförs på både finska och svenska.


När dom inte står på scenen, går karaktärerna runt i parken och hälsar på barnen. Då kan baren säga hej till kända figurer såsom Mumintrollet, Muminmamman, Snusmumriken, Sniff, Lilla My och många fler.


Mummidalen ansiktsmaling© Moomin Characters™ Theme park created by Dennis Livson


Det finns också en mängd kända platser att besöka i parken. Mest känt är kanske Muminhuset, som man kan gå in i för att utforska. Precis bredvid Muminhuset hittar du Mumintrollets Hus som Mumin har byggt för att slippa undan alla Lilla Mys busiga syskon.


Utöver Muminhuset och Mumintrollets Hus, finns det många andra platser att utforska och på sommaren kan man bada nere vid stranden. Om man vill köpa med sig några souvenirer kan man titta in i Sniffs butik, och om man börjar känna sig godissugen är Lilla Mys butik den rätta platsen. Det finns dessutom många matställen att välja mellan och många aktiviteter att hänga med på. Man kan till exempel spela spel såsom Lyckohjulet, få ansiktsmålning, ta bilder med ett mumintroll på Pappas Foto, eller lära sig historien om den stora diamanten när man går längst med Naturstigen.


Mummidalen_2© Moomin Characters™ Theme park created by Dennis Livson


Trevliga stunder i Nådendal och Helsingfors


För att komma till temaparken kan man bland annat ta färja från Stockholm till Åbo/Turku, och köra därifrån till Nådendal. Man kan också ta färjan till Helsingfors och köra bil därifrån i ca två timmar. Om du inte kommit till Finland med bil, kan du ta tåg från Helsingfors och därefter byta till buss.


Nådendal kallas för Finlands mest solrika stad. När du har besökt Muminvärlden rekommenderar vi att du tillbringar lite tid i Nådendal. Här kan man promenera längs gatorna i hamnen och titta på de mysiga små husen, äta på någon av stans restauranger och kaféer, eller ta sig ett bad vid stranden på sommaren.


När du nu äntligen har rest till Finland, kan det vara trevligt att ha några dagar i Helsingfors också. Den vackra huvudstaden bjuder på spännande arkitektur, utsökt mat och fina shoppingmöjligheter. Här kan du läsa om några tips på vad man kan göra i den finska huvudstaden.


Helsinki skyscapeHelsingfors, Finland


Vi har ett stort utbud av hotell i Helsingfors. Vad sägs om att bo på lyxiga Hotel Kämp eller Hotel St. George? Eller att njuta av stadens bästa utsikt från takpoolen på Clarion Hotel® Helsinki? Precis i närheten av Helsingfors har vi även GLO Hotel Sello i staden Espoo, ett hotell som bland annat bjuder på kul aktiviteter för barnen.


clarion-Hotel-Helsinki-terrace-rooftop-.jpgClarion Hotel® Helsinki

Mummiland i Finland.

Bra att veta när du besöker Mumindalen

  • Mumindalen har varierande öppet tider under olika tider på året. För mer information, se här.
  • Passar för barn i de flesta åldrar
  • Barnvagnsvänligt. Det är också möjligt att hyra en dragkärra.
  • I stort sett rullstolsvänligt
  • Kom ihåg att titta på väderprognosen och klä dig därefter. Bra skor är klokt!
  • Det är klokt att titta på kartan över parken innan man går in.