Det är lätt att glömma bort Finlands huvudstad som resmål då man planerar en weekendresa med familjen eller vännerna. För vad kan man egentligen göra i Helsingfors? Spännande shopping, bastu, pool på taket och läcker arkitektur är bara ett par saker. Här är 5 starka skäl till varför Helsingfors är värt ett besök.

Aleksanterinkatu, Alexandersgatan i Helsinfors.
Aleksanterinkatu eller Alexandersgatan är en välkänd shoppinggata i Helsingfors. Här finns ett stort utbud av både små designbutiker och stora butikskedjor. Foto: Helsinki Marketing

Helsingfors är en liten, vacker och exotisk stad där de flesta attraktionerna kan upplevas till fots. Hoppa på spårvagnslinje 2 eller 3, även kallade turistlinjerna, och gör din egen sightseeingtur runt staden utan att bli trött i fötterna.


Lätt att ta sig fram: Det är väldigt lätt och billigt att använda kollektivtrafiken och den tar dig i princip överallt i stan. Vi rekommenderar dig att köpa ett Citypass till HSL i mobilappen, som du kan resa obegränsat med på spårvagn, buss, t-bana och färja i 48 timmar för 13,50€ eller i 24 timmar för 9,00€. Om du har för avsikt att hinna med så många av Helsingfors attraktioner som möjligt under weekendturen, kan det löna sig att köpa Helsingforskortet, där du dessutom får gratis inträde till museer och sevärdheter i området.


1. Bastu, pool och cocktails ovanpå stan


POOL PÅ TAKET: Hoppa i den uppvärmda poolen med utsikt över stan på Clarion Hotel® Helsinki.


Hur låter det med morgondopp med utsikt över stan? Högst upp på Clarion Hotel® Helsinki och 78 meter över marken hittar du nämligen en pool som är uppvärmd året om. Från poolen ser du inte bara hela stan, men också ner längs byggnaden. Golvet på poolens ytterkant är nämligen gjort av glas. Vågar du ta steget ut? Efter en simtur på stadens tak kan du svettas ut i bastun, där du också har läcker utsikt över Helsingfors. Avsluta kvällen på hotellets Sky Room med DJ, uppfriskande cocktails och en härlig stämning.


WINE AND DINE: Ät middag på The Social Bar & Bistro.


UTSIKT ÖVER STAN: Cocktails, musik, stämning OCH utsikt? Ja – du måste besöka Sky Room.


TAKTERRASS: Upplev solnedgången från takterrassen på Clarion Hotel® Helsinki.


2. Helsingfors bästa shopping


Om du gillar att shoppa så finns det stora möjligheter för det i Helsingfors. Det finns många varuhus, liksom butiker och marknader som kan tillgodose shoppingbehoven. Alexandersgatan och Esplanaden anses vara de bästa affärsgatorna, där man hittar designaffärer och butikskedjor såsom Zara, H&M, Samsøe & Samsøe, Tiger of Sweden och Mango.


För den som gillar shopping: Om du ska shoppa bör du besöka varuhuset Stockmanns. Välj och vraka bland 120 butiker, spridda över sex våningsplan. Om du har med dig ditt pass, kan du hämta ut ett turistkort från Visitor Service som ger dig 10 % rabatt på alla ordinarie varor du köper inom varuhuset under loppet av en dag.


För den som är intresserad av design: I Designdistriktet, som ligger mitt i centrala Helsingfors, hittar du allt från design- och antikvitetsaffärer, klädesbutiker, muséer, konstgallerier och restauranger. Om du gillar design får du inte missa områdena Rödbergen (Punavuori), Gardestaden (Kaartinkaupunki), Kampen (Kamppi) och Ullrikasborg (Ullanlinna). Här hittar du både mindre kända designprodukter och etablerade märken som Marimekko och Iittala. Souvenirer med Mumintrollet är dessutom ett måste att köpa med sig hem från Helsingfors.


Shoppa längs med gatorna, på varuhus eller på outlets. Här från Marimekkos designoutlet. Foto: Jussi Hellsten


3. Upplev den unika och vackra arkitekturen i Helsingfors


HELSINGFORS DOMKYRKA. Foto: Stephanie Owusu/Strawberry


Senatstorget och Helsingfors Domkyrka: Berömda Helsingfors Domkyrka tronar högt på Senatstorget/Senaatinori. Fun fact: Senatstorget och Domkyrkan har varit med i flera Hollywoodfilmer, där de har spelat rollen som den ryska staden St. Petersburg. Gör utflykten till Kampens kapell (Kampin kappeli) och glöm inte kameran. Detta arkitektoniska mästerverk har en unik, böjd form som är gjord i trä.


Tempelplatsens kyrka (Temppeliaukio) – eller “Rock Church” på engelska: Den halvt underjordiska kyrkan är insprängd i ett berg och är en av Helsingfors största turistattraktioner. Invändigt finner man är en överdådig modern interiör med ett tak av koppartrådar. Man måste se det med egna ögon. Observera att Tempelplatsens kyrka har varierande öppettider för besökare, så kontrollera tiderna i förväg.


Löyly: Ett bastubad i modern design som ligger på kajen med utsikt över havet. Den finska bastuupplevelsen på Löyly avslutas med ett bad i havet, oavsett säsong, för att efteråt njuta av god mat och dryck i restaurangen. Packa badkläderna och häng med.


ROCK CHURCH: Tempelplatsens kyrka har 180 vertikala fönster som släpper in solljuset och ger en lätt och luftig stämning. Foto: Helsinki Marketing


LÖYLY: Tre separata bastuavdelningar som tillsammans har plats för 600 personer. Foto: Pekka Keranen


KAMPPI KAPELL: Ta en paus från Helsingfors pulserande stadscentrum och koppla av i detta unika kapell. Foto: Stephanie Owusu/Strawberry


4. Ta en drink på spårvagnspuben SpåraKOFF


För dig som vill ha ett lite speciellt färdmedel, kan vi rekommendera en tur på den historiska spårvagnspuben SpåraKOFF. På sommaren passerar spårvagnen stadens största sevärdheter med bartender, turister och lokalbefolkning ombord. Beställ en drink och njut av utsikten över Helsingfors.


5. Gå på karaokebar


När du googlar “Karaoke Helsinki” får du 3.85 miljoner träffar – på bara 0.45 sekunder. Så ja, finnarna gillar fler saker än varma bastubad. Flera av barerna håller öppet långt in på småtimmarna och har ett stort urval av både engelska och finska låtar (om du vågar).


Wallis Karaoke Bar in HelsinkiWallis Karaoke Bar i Helsingfors.


Läs mer: 10 grymma karaokebarer i Helsingfors.
Här bor du i Helsingfors


Under 2019 välkomnade vi hela 10 nya hotell i Helsingfors till gänget. Du hittar alla våra hotell i Finland här.


Spela flipperspel, brädspel och njut av god dryck i Living Room på Clarion Hotel® Helsinki. Foto: Stephanie Owusu/Strawberry


Centralt: Clarion Hotel® Helsinki, är ett vackert, modernt och nytt hotell från 2016. Hotellet har relaxavdelning med bastu, pool på takterrassen, gym och restaurang The Social Bar & Bistro. Sky Room ligger högst upp i hotellet och är en populär mötesplats för både hotellgäster och lokalbefolkning.


CLARION HOTEL® HELSINKI: 16 våningsplan och med upplevelser av Helsingfors centrum, butiker och uteliv i närheten.


Nära flygplatsen: Om du däremot vill bo nära flygplatsen så ligger Clarion Hotel® Aviapolis i den nya stadsdelen Aviapolis, bara några kilometer från Helsinki-Vantaa Airport. Även detta hotell är splitter nytt från 2016, med restaurang The Social Bar & Bistro och relaxavdelning – med bastu, så klart.


CLARION HOTEL® AVIAPOLIS: Hotellet som ligger nära flygplatsen har 258 vackra rum. Varför inte boka Juniorsviten på bilden?


Bo exklusivt på boutiquehotell: Om du söker något exklusivt, boutique- eller designinspirerat finns Hotel F6 precis vid den välkända Esplanadparken. Hotellet har 66 unikt utformade hotellrum med de ljuvligaste sängar, och på morgonen tillagas frukosten precis framför dina ögon i det öppna köket.


F6, HelsinkiHOTEL F6: Boutiquehotellet F6 har läckra hotellrum och en välkänd bar som uppkallats efter hotellets egna franska bulldog, Runar.


Är du redo att boka din nästa Helsingfors-weekend? Se alla våra hotell i den finska huvudstaden.
Mer läsning om Helsingfors:


Helsingfors bästa – restauranger, barer och bastur


Populära vegetariska restauranger i Helsingfors


Mer weekendläsning:


Romantisk weekend i Stockholm


Golfweekend i Sverige


5 lyxiga tips på spaweekends


8 tips för en hotellweekend med barn