Medlemskap
Ekspedisjonshallen from above at the hotel Sommerro in Oslo, Norway.

Sommerro – hotellet du aldrig vill checka ut från

Sommerro i Oslo är ett hotell som du checkar in på – och sedan aldrig vill lämna. Kliv in i en överdådig värld som hämtad ur The Great Gatsby där du hittar allt som behövs för att fly vardagen.

 • ”Welcome, what can I do for you?” säger en röst när vi går in genom två stora skjutdörrar i glas.

 • Rösten tillhör en man iklädd en beige blazer med runda glasögon och en gul sidenscarf runt halsen. Han ler brett när han kommer mot oss. Värme.

 • Mannen, Ruby från Brasilien, som lika gärna pratar italienska som portugisiska med gästerna, står redo vid entrén.

 • Det storslagna trapphuset bakom honom leder upp till hotellets 231 rum och sviter och en jättelik lampa ovanför honom ger oss en första glimt av Sommerros lyxiga art deco-stil. Ljus.

 • Ett välklätt par går förbi oss och in i Ekspedisjonshallen. Ljudet av glas som klirrar, bestick som slamrar mot lunchtallrikar, småprat och funkig jazzmusik sveper förbi oss innan dörren öppnas. Kraft.

 • ”Receptionen är här borta … kom, kom!”

 • Vi träffar hotellchefen Karoline Bernander Silseth och gästrelationschefen Dominic Gorham. Vårt mål är att ta reda på hemligheten bakom Sommerros magi som alla i den norska huvudstaden pratar om.

Sommerros DNA

Sommerro slog upp portarna hösten 2022 i stadsdelen Frogner. Byggnaden var ursprungligen huvudkontor för Oslo Lysverker, stadens kommunala elbolag. Orden lys, kraft, varme (ljus, kraft, värme) är fortfarande inristade i fasaden. Orden som har stått där i över 100 år utgör nu hotellets DNA.


Energi kan som bekant aldrig uppstå av sig själv. Eller försvinna. Den omvandlas helt enkelt från en form till en annan. Det är också känslan jag får av Sommerro när vi går från en sevärdhet till en annan.


”Ljus, kraft och värme har varit våra ledord när vi har skapat hela konceptet på Sommerro, både vad gäller interiören och människorna som arbetar här”, säger Karoline.


Det är inte första gången som Strawberry har gett nytt liv åt historiska byggnader. I Göteborg ligger Clarion Hotel® Post i stadens tidigare huvudpostterminal. Det nyöppnade Clarion Hotel® Draken har bevarat originalbyggnaden från den minnesmärkta biografen Draken. I det lyxiga Villa Copenhagen i Köpenhamn finns de höga taken, valven och de stora fönstren från det som en gång var huvudstadens huvudpostkontor kvar.

En djupdykning i historien

”För oss som jobbar med koncept är det en gåva att få bygga vidare på de här respektingivande byggnaderna med så mycket unik historia. Så det var självklart för oss att göra en djupdykning i historien och ta reda på vad vi ville föra vidare med Sommerro”, säger Karoline.


Gåvan som hotellchefen nämner är bland annat väggmålningarna från den berömde norske målaren och skulptören Per Krohg. Gästerna kan uppleva såväl väggmålningen i Ekspedisjonshallen som takdekorationerna i Krohgsalen och mosaiken i Vestkantbadet.


Dominic nickar entusiastiskt:


”Vi har tagit över en byggnad som har tillhört staden och som länge varit starkt förknippad med Oslo. Därför har vi ett ansvar att bevara och skydda byggnaden och dess historia. Vi har verkligen gett den nytt liv igen. Den har återfått sin fulla glans”, säger Dominic med ett skratt och tillägger:


”Jag menar, om man bygger en helt ny byggnad någonstans så har den ingen historia. Det är bara en byggnad och även om man ger den ett tjusigt namn och allt är storslaget så är det inte äkta. Här på Sommerro har vi en unik utgångspunkt, och det är äkta. Det är ärligt.”


Läs mer: ”Sommerro är den perfekta stormen” 

 • Sommerros åttatimmarsregel

  Redan innan det öppnade blev Sommerro ett omtalat ämne i Oslo och övriga Norden. Inte bara tack vare dess historia och lyx, utan även för att det var en plats som präglades av gästfrihet och mångfald.

 • ”Kan man checka in på hotellet och bara stanna där?”

 • ”Jag skulle säga en långhelg. Nej, i flera dagar”, säger Dominic och skrattar. Karoline instämmer helt. Sommerro är ett komplett paket.

 • ”Det finns sju restauranger och barer, från olika delar av världen. Utbudet av mat och dryck är oändligt och restaurangerna håller hög kvalitet. Och vi har allt från livejazz i Ekspedisjonshallen till en biograf och spännande kulturevenemang."

 • "Rummen är inredda i art deco-stil och vi har investerat mycket i bra sängar och god nattsömn. Rummen är helt underbara.”

 • På Sommerro är åttatimmarsfilosofin nämligen viktig: en välbalanserad dag består av åtta timmars sömn, åtta timmars jobb och åtta timmars rekreation.

 • ”Hos oss får du åtta timmars sömn och återhämtning av hög kvalitet. Sedan kan du jobba i åtta timmar, gärna i vår mötes- och evenemangsavdelning. Och sedan återstår de sista åtta timmarna som är de roligaste, de som handlar om rekreation."

 • "Du kan gå på konsert, njuta av en middag eller vårt hälsoutbud – där ingår allt från en god natts sömn till andningskurser med Wim Hof-metoden (den välkände holländske andningsexperten och isbadaren) eller en simtur i Vestkantbadet”, säger Karoline.

The facade of Villa Incognito, a part of Sommerro a hotel in Oslo.

Kliv in i Villa Incognito

Vi har nämnt lite av allt som Sommerro har att erbjuda, men vilka är gästrelationschefens och hotellchefens personliga favoriter?


”Wow, börja du, Karoline. Jag vet faktiskt inte vad du kommer att svara”, säger Dominic.


Karoline ler lugnt. Svaret är Villa Inkognito.


”Det är en riktig dold pärla. Man slappnar av i kroppen så fort man kommer in där. Det symboliserar verkligen allt det fantastiska med Sommerro. Det är så harmoniskt och det är människorna där som gör det harmoniskt.”


Villa Inkognito ligger precis intill Sommerro och består av 11 rum och sviter. Gästerna har tillgång till alla hotellets lokaler, det vill säga där allt händer, men de kan även dra sig tillbaka till ett mer avskilt område.


”Jag förstår varför det är din favorit, det är verkligen det finaste vi har”, säger Dominic.


Du kanske också skulle gilla: Jonathan Howells vandringslust gjorde honom till stjärnkock 

Dominic in the bar at Ekspedisjonshallen at Sommerro, a hotel in Oslo.

Ekspedisjonshallen

”Men för mig är det ändå Ekspedisjonshallen. Jag älskar brasseriet, alla som äter där, alla som sitter i baren och det faktum att den är öppen från morgon till kväll. Man går dit för en kopp kaffe, en dry martini eller ett glas champagne och det är helt fantastiskt. Jag, som har arbetat i branschen i hela mitt liv, har knappast sett en liknande plats. Vi har skapat något unikt”, säger Dominic.


Han beskriver atmosfären som en blandning av New Yorks och Paris nattliv på ett och samma ställe. Ändå finns det inget som är mer norskt än Ekspedisjonshallen:


”Det är en byggnad från 1930 med Lysverker, Per Krohg och massor av norsk historia. Och ändå känns det nästan som att vara utomlands. Det är en oas för mig!”


Är du redo att fly vardagen?


Insidertips: 16 saker du kan göra på Sommerro • Sommerro – 231 sovrum. Övernatta i allt från mysiga sovalkover och dubbelrum till extravaganta sviter

 • Villa Inkognito – 11 privata och lyxiga rum med tillgång till Sommerros lokaler

 • Ekspedisjonshallen – ett brasseri som serverar frukost, lunch, middag och livejazz

 • To Søstre – afternoon tea och en varm atmosfär

 • Izakaya – streetfood och cocktailbar på sjunde våningen

 • TAK Oslo – nordiska rätter med inspiration från det japanska köket


Du kanske också skulle gilla: Stjärnkocken Frida drivs av FOMO  • Plah & Ahaan – thailändsk restaurang

 • Barramón – pintxos och spanska viner

 • Biografen – art deco-stolar, popcorn, vin och filmklassiker

 • Lysverker scene – evenemang, jazzkvällar, cabaret

 • Vestkantbadet – ett av Oslos äldsta bad och simbassänger

 • Spa och hälsa – på Vestkantbadet kan du njuta av allt från infraröd bastu och kalla dopp till medicinska behandlingar

 • Gym – träna på egen hand eller boka en PT

 • Takterrassen – uppvärmd pool, bastu och solstolar

 • Biblioteket – lägg undan telefonen och läs en bra bok

 • Mötes- och evenemangslokaler – personlig service och teknisk utrustning för dig och dina kollegor

Läs mer och boka din nästa drömvistelse här!

Senaste artiklarna