Medlemskap
Danska färgglada maträtter på restaurang i Köpenhamn.

Mat

Danska maträtter du måste uppleva: Upptäck världens bästa restauranger

Köpenhamn är Skandinaviens moderna gastronomiska huvudstad. Du får dock inte glömma de danska klassikerna, inklusive legendariska smørrebrød och korv. Här är din matguide till att äta som en riktig dansk.

  • “Det råder ingen tvekan om att Danmark är Skandinaviens gastronomiska huvudstad."

  • "Här kan du njuta av mat tillagad av några av världens bästa kockar på kända och hyllade restauranger. Du kan välja mellan 25 restauranger som har tilldelats Michelin-stjärnor."

  • "Du kan smaka på allt från klassisk dansk mat till de mest innovativa rätterna, ofta tillagade med lokala och ekologiska ingredienser”, säger Thea Damli från VisitDenmark till Strawberry. Hon tillägger sedan:

  • “Danmark är också centrum för det berömda nya nordiska köket. Men om du föredrar klassiska danska smørrebrød kommer du inte heller att gå hungrig.”

  • Och det är precis det vi ska fokusera på nu: Danska smørrebrød, ikoniska korvvagnar och de färskaste ostronen – maten du måste uppleva för att få äkta dansk känsla i Köpenhamn.

Här kommer några klassiska danska rätter och var du får tag på dem

Danska smørrebrød:


Danska smørrebrød ses som mer danska än det mesta. De består av mörkt rågbröd med en mängd olika pålägg som sill, kallskuret kött eller varm leverpaté. Enkla men eleganta, fulla av historia och tradition. Denna maträtt från 1800-talet är så populär att Danmark nu har särskilda restauranger som bara serverar smørrebrød.


Här hittar du äkta danska smørrebrød:


Aamanns Etablissement
Adress: Øster Farimagsgade 12


Orangeriet
Adress: Kronprinsessegade 13


Told & Snaps
Adress: Toldbogade 2


Restaurant Grøften – Tivoli
Adress: Vesterbrogade 3


Slotskælderen hos Gitte Kik
Adress: Fortunstræde 4


Villa Copenhagen
Adress: Centralpostbygningen, Tietgensgade 35-39


Stjerneskudd:


“En något mindre känd konkurrent till smørrebrød, men en av danskarnas absoluta favoriter och en gammal klassiker. Stjerneskudd är en storslagen typ av danskt smørrebrød med panerad rödspättefilé toppad med räkor, sallad och Limfjordkaviar. Njut av det på äkta danskt vis med en kall öl och avsluta med en dansk snaps”, föreslår Thea.


Tre bra rekommendationer på platser att äta Stjerneskudd är Aamanns Replik, Palægade och Restaurant Barr.

Klassiskt danskt Smörrebröd på restaurang i Köpenhamn.

Varmkorv från en korvvagn:


Det finns inget som slår en läcker varmkorv, oavsett om den har den traditionella danska röda färgen eller serveras med hemlagade tillbehör från en klassisk vagn.


I Köpenhamn finns flera korvvagnar som ofta har långa köer hela dagen. Här är några av de mest välkända, enligt VisitDenmark:


Nordic Hotdog
Adress: Refshalevej 167


Drivs av den före detta slaktaren Asger Jørgensen. Brödet är ekologiskt och alla tillbehör är hemlagade. Den ligger på Refshaleøen och en del av Reffen Street Food Market.


Johns Hotdog Deli
Adress: Bernstorffsgade 18


Denna korvvagn har vunnit pris för stans bästa korv och är känd för korvmakaren Johns innovativa sätt att förbättra klassikerna med alternativa tillbehör.


Ostron:


“Danskarna har haft ostron på menyn sedan stenåldern. I Danmark kan du åka ut till stränderna och plocka ostron själv eller följa med på organiserade ostronsafaris. Danskarna har till och med en egen ostronfestival på den danska västkusten. Vadehavet och Limfjorden är hotspots för att hitta ostron”, säger Thea och tillägger:


“Men de har också tagit sig till många av Köpenhamns fisk- och skaldjursrestauranger.”


Här är några tips på fantastiska ostronupplevelser:


Kontrast
Adress: Centralpostbygningen, Tietgensgade 35-39


Restaurangen ligger i Villa Copenhagen. Menyn fokuserar på närproducerad och säsongsbetonad mat, och här kan du välja mellan tre olika garneringar för dina ostron. Prova ostronen med wasabisås – en riktig höjdare.


Kødbyens Fiskebar
Adress: Flæsketorvet 100


I området Kødbyen hittar du Fiskebaren, en av Köpenhamns få fisk- och skaldjursrestauranger, som också har tilldelats en Bib Gourmand i Michelinguiden för nordiska städer och belönats för sin kvalitetsmat till överkomliga priser.


Oysters & Grill
Adress: Sjællandsgade 1B


En rustik skaldjursbar och restaurang i Nørrebro, Köpenhamn, där atmosfären är avslappnad och mysig.


Restaurant Iluka
Adress: Peder Skrams Gade 15


Drivs av australiensiska Beau Clugston. Iluka betyder “vid havet” och Beau anser att länder som omges av hav bör uppleva allt som havet har att erbjuda. På Iluka erbjuder de inte grandiosa tallrikar med Fruits de Mer, utan serverar istället minimalistiska och estetiskt presenterade rätter med fisk och skaldjur av hög kvalitet.


Skål, och njut av din läckra måltid!

Hotell i centrala Köpenhamn

Om du brinner för god mat är det också naturligt att bo centralt – nära alla frestande matställen. Villa Copenhagen är ett nytt och lyxigt hotell som har öppnat i Köpenhamns gamla postkontor från 1912. Det är den perfekta platsen för dig som söker lyx, med en takterrass med pool och bastu, ett gym och möjligheten att njuta av modern arkitektur och design. Hotellet inhyser Courtyard Bar där man kan ta en uppfriskande drink, restaurangen Kontrast som bjuder på härliga måltider (inklusive danska klassiker) och RUG Bakery där man får tag på de färskaste bakverken.


Ett annat centralt hotell i Köpenhamn är Comfort Hotel® Vesterbro. Detta hotell är perfekt för dig som vill bo centralt för att uppleva allt som staden har att erbjuda och passar särskilt bra för familjer. Det är praktiskt beläget nära centralstationen och Tivoli, och Comfort Hotel® Vesterbro erbjuder XXL-rum för dem som är ute och reser med hela storfamiljen.


Hitta hotell i centrala Köpenhamn här.

Senaste artiklarna