MedlemskapMina bokningarKundservice

Boka en alldeles egen bastu: Världens vackraste vinterdag i Oslofjorden

”Är du beredd? Det är sjukt kallt idag”, säger Fredrik och skrattar. Han och hans kollegor har träffats på hotellet Amerikalinjen, bara ett stenkast från Oslofjorden där frostiga ångor stiger från vattnet. Gänget är redo att njuta av en het (och kall) trend: bastu i kombination med vinterbad.

 • Det är en av årets hittills kallaste dagar.

 • Termometern visar minus elva grader. Klockan närmar sig klockan 08.00 och folk skyndar till jobbet i Norges huvudstad Oslo. Utomhus hör man ljudet av cyklar med dubbdäck och skrikande spårvagnsbromsar i den iskalla kylan.

 • I receptionen på Amerikalinjen är samtalet energiskt och uppspelt. En person har tagit med sig badstrumpor och anklagas för ”fusk”. ”Erfarenhet” kanske hade varit mer träffande, eftersom det här är någon som badar året runt, oavsett temperatur.

 • ”I början känns det lite som ångest”, säger Katie och berättar om chocken när man plötsligt blir uppslukad av iskallt havsvatten:

 • ”Men sen infinner sig en känsla av lugn i kroppen. I det ögonblicket, när du kontrollerar dina tankar och andas lugnt och djupt – det är då du känner dig redo att erövra världen.”

Bada med utsikt över Oslofjorden

Med tjocka, vita badrockar under armarna promenerar de sex kollegorna mot hamnen i Langkaia. Bara några meter från det anrika och historiska Amerikalinjen ligger Oslofjorden och Oslos många flytande bastur. De senaste åren har fler och fler anammat trenden att bada året runt och bastur har poppat upp i kuststäder över hela Norge.

Några av de populäraste platserna skulle kunna vara de längs Oslos hamnpromenad. Här är det många som kommer förbi för att ta ett morgondopp före jobbet eller under lunchrasten, eller bokar en egen bastu. Många av basturna har utsikt över två magnifika nationella symboler, Oslos operahus och Munchmuseet.

”Jag badar varenda måndagsmorgon. I och med den vardagsstress det innebär att ha två barn känns det som att min hjärna startar om”, säger Sverre och tillägger med ett leende:

”Jag gör det för att plåga mig själv lite också.”

Varför är vinterbad så trendigt?

Så varför har den här vinterbadstrenden exploderat? Det kan kännas som tortyr att utsätta sig själv för iskallt vatten och ännu kallare luft.

Det finns flera teorier: vissa hävdar att bad i kallt vatten stärker immunförsvaret, medan andra tror att det är bra för vår mentala hälsa. Många gör det för upplevelsens skull.

En finsk studie följde en grupp badare som badade utomhus under en fyramånadersperiod på vintern och jämförde dem med en kontrollgrupp som inte badade utomhus. Resultatet visade att vinterbadarna hade mer energi, upplevde att de var på bättre humör och fått bättre minne. Sverre instämmer med de finska rönen.

”Jag är övertygad om att det är bra för kroppen. Jag har hört att det bland annat ska vara bra för nerverna, men jag vet inte om det är sant. Men jag hade tidigare ont i ett knä och sedan jag började isbada regelbundet har jag inte haft ont”, säger han.

 • Vintersolen visar sig knappt på horisonten vid Østmarka. Även om solen inte värmer särskilt mycket vid den här tiden på året skapar den en magisk kuliss vid fjorden.

 • När de väl kommer till bastun får gruppen en snabb genomgång av hur saker och ting fungerar av en så kallad bastumästare.

 • Bastun är vedeldad och har omklädningsrum och musikanläggning. Det går också alldeles utmärkt att ta med egna drycker – alltid trevligt att ha i en varm bastu.

 • Katie är först i vattnet. Sedan hoppar tre av hennes kollegor i, följda av ytterligare två som klättrar ned för stegen.

 • Det är mycket skratt, en hel del chock och fokus på att andas lugnt. Den här morgonen är vattentemperaturen i Oslofjorden 3,1 grader.

 • ”Andas”, säger Katie och tittar på Guro som har lätt panik. Hon kliver snabbt upp från vattnet och går tillbaka till den varma bastun.

 • Badgruppen är delad. Hälften av gruppen transporterar sig snabbt mellan det iskalla vattnet och bastun, medan de mer härdade och erfarna håller sig lugna i vattnet. De pratar, andas regelbundet och njuter av utsikten. Solen är mycket riktigt på väg upp.

Fyra fjordnära hotell

Strawberry har märkt en ökning av antalet besökare som vill ha aktiva upplevelser när de besöker Oslo och särskilt sådana som kan avnjutas året runt och som sticker ut lite. Det finns många möjligheter runt Oslofjorden, till exempel kajakpaddling, SUP och bad från både hamnar och stadsstränder.

De sex kollegorna valde att bo på Amerikalinjen eftersom hotellet ligger väldigt centralt. Det är nära till expresståget som går till flygplatsen, kollektivtrafik, restauranger, shopping, nattliv och det livliga nya Bjørvika-området som är fullt av konst, kultur och stadsliv. Och det är naturligtvis nära till de populära basturna.

Hotellet är också känt för sin utmärkta frukost som serveras på Atlas Brasserie och för Gustav, jazzklubben i källaren. Här hittar du New York-atmosfär och pulserande stämning. Amerikalinjen stoltserar även med Oslos bästa cocktailbar – Pier 42, som drivs av Adrian Michalcik som utnämndes till världens bästa bartender 2022 i tävlingen Diageo World Class Global Bartender of the Year.

Ett annat alternativ är Clarion Hotel® Oslo som ligger praktiskt taget bredvid själva Munchmuseet. Här finns även ett privat galleri, Sketch, och det hänger en äkta Munch-målning i receptionen. Om du även här har siktet inställt på bad ligger Sukkerbiten inom gångavstånd. Här finns flera stora bastur som rymmer allt från åtta till 25 personer. Du kan även boka in dig på basturitualer som använder örter och väldoft som ångar från kaminen. Några av ritualerna har även inslag av meditation.

På andra sidan staden hittar du hotellet The Thief, med fokus på fjord och kultur. Det ligger på gångavstånd från tågstationen Nationaltheatret. Här är det nära till Nationalmuseet och Astrup Fearnley-museet. Hotellet har ett eget spa och ligger precis vid vattnet. Du och dina kollegor får tillgång till en mycket bra restaurang och en fantastisk takterrass. Och naturligtvis är basturna redo och väntar på dig här också.

 • Tillbaka i Langkaia, där gänget kallbadar, klockar Katie sammanlagt sju minuter i följd i vattnet.

 • Hon har övat på sin andningsteknik och kan nu hålla sig lugn i kylan under längre tid.

 • Oavsett hur länge kollegorna stannar kvar i vattnet är upplevelsen lika euforisk:

 • ”Här kommer solen. Kolla va! Det är så vackert och uppfriskande. Vi kunde inte ha fått en bättre decembermorgon”, utbrister en av isbadarna.

 • Fyra bra tips för er som aldrig tidigare har provat vinterbad:

  Bada inte ensamma. Ta alltid med en vän eller kollega. Man vet inte hur man kommer att reagera. Det är säkrare och mycket roligare att ha sällskap.

 • Tveka inte. Byt om till badkläder hemma, klä av er i hamnen och gå rakt ut i vattnet.

 • Fokusera på att andas lugnt, vilket gör att man känner sig varmare och mer avslappnad. Du kan kolla in holländaren Wim Hofs videor på YouTube för tips om andningsteknik. Han är känd som ”Ismannen” och är en vinterbadsguru.

 • Ta med tofflor eller något att stå på när du kommer upp ur vattnet. Och ta på dig varma yllekläder.

 • Ha ett trevligt vinterbad!

Du kanske också gillar