Påsken är en “ägg-stra” speciell tid att besöka Svalbard. I 2019 kommer dessutommidnattssolen tillbaka på just Långfredagen under påsken. Njut av det vackra landskapet, den norska påskmaten med apelsiner och choklad, och förstås solen under 24 timmar om dygnet! Här delar vi med oss av våra tio bästa tips om vad du kan göra på Svalbard i påsk.

Woman in ice cave on Svalbard
Midnight sun, northern lights, polar bears, and snowmobiling. Do you need more reasons to visit Svalbard?

Vill du titta på valar, söka efter Norrsken eller åka på en expedition? Eller vill du vara en polaräventyrare som Amundsen och Nansen, och ta dig så långt norrut som möjligt? Detta, och så mycket mer, väntar på dig på Svalbard.

Med en snowcat till en isgrotta

Detta är en magisk upplevelse! När du lämnar Longyearbyen i en “snowcat”, åker du uppför Longyearglaciären. Isgrottan är en smältvattenkanal, utgrävd under sommarmånaderna av vattnet som rinner under glaciären och som blir ett fruset sagoland under de kalla månaderna. Grottan blir djupare för varje sommar, och ändrar sig från ett år till ett annat – och frilägger ytterligare ett par meter av gammal ishistoria. Det är rena mystiken att vandra runt med en pannlampa, helt ovetande om vad som väntar runt nästa hörn och att – faktiskt – ha en förhoppning om att hitta en mammut fastfrusen i isen. Bara för att förtydliga så har viännu inte sett någon, men man vet aldrig hur grottan ser ut nästa år!

Sightseeing runt Longyearbyen

svalbard-polar-bear-sign-winter.jpg Visste du att det bor ca 2 600 människor på Svalbard, och 3 000 isbjörnar?

Det lokala taxibolaget har en fantastisk två-timmars guidad tur, vilket är ett idealiskt sätt att få en introduktion till Longyearbyen, dess historia och omgivningar. Guiden tar dig längs merparten av de 44 kilometer vägar som finns i Longyearbyen och den tar dig upp till Gruva 7, Hotellneset, det globala frövalvet och Nybyen högst upp i Longyeardalen. Gästerna är ofta belönade med en vy av de lokala Svalbardrenarna, och du lär dig mycket om sevärdheterna, flora, fauna och landskapet under turen.

Ut i vildmarken med hundsläde

Dogsledding on Svalbard Den vilda Svalbardnaturen är en livsupplevelse. Foto: Hurtigruten Svalbard/AgurtxaneConcello.

Att åka hundsläde är en av de mest populära aktiviteterna på Svalbard. Draghundarna är helt fokuserade på att dra släden genom snön medan du kan njuta av det magiska landskapet runtomkring dig. Det finns varken fåglar eller motorer här. Det är totalt tyst – helt unikt, speciellt för de som lever i en bullrig stad. Vädret kan vara vilt och underbart och är något vi inte har kontroll över, men det är det som är skönheten. De erfarna guiderna kommer att berätta allt för dig om polarhundarna och deras liv.

Snöskoter till Templefjorden

Det här är en fantastisk snöskotertur genom det typiska landskapet på Svalbard. Turen börjar i Longyearbyen och fortsätter ut genom Adventsdalen till Sassenfjordens stränder och trappan tillHilmar Nøis’ bostad, Villa Fredheim. Terrängen är lätt och perfekt för människor som inte har så mycket snöskotererfarenhet, samtidigt som du får uppleva mycket av Svalbards underbara natur och vilda djur.

Läs mer: Magisk vinter på Svalbard – 4 saker du inte får missa!

Bo på Funken Lodge

Fireplace Funken Lodge Funken Lodge erbjuder 88 moderna och bekväma rum.

Vi är övertygade om att du snabbt kommer att inse varför Funken Lodge har blivit många resenärers favorithotell på Svalbard. Det historiska hotellet har en magnifik utsikt över Longyearbyen, och även upp mot Lars- och Longyearglaciärerna. Hotellets mysiga atmosfären är en behaglig bas för avkoppling efter en händelserik dag utomhus. Du hittar enskön plats framför brasan och får ny inspiration från vårt bibliotek som är fyllt med Polarlitteratur. Eller kanske en cocktail i Funken Bar? Samtliga rum är vackert möblerade och vår vänliga personal ser till att ni får en perfekt vistelse. Välkommen till ett gemytligt hotell i Arktis!

Njut av en fin middag på Funktionærmessen Restaurant

Funktionærmessen Restaurant at Funken LodgeNjut av en prisbelönt matupplevelse på Funktionærmessen Restaurant.

Det var här på Funktionærmessen Restaurant som gruvbolagets kontorsanställda åt sina måltider – med panoramautsikten över Longyearbyen, Hiortfjellet och Longyearglaciären. Med inspiration från internationella kök och med de bästa tillgängliga råvarorna, bjuder restaurangen på en kulinarisk upplevelse utan motsvarighet i Longyearbyen. Kingskrabba från Finnmark, lufttorkat oxkött och lokalt renkött finns bland de kulinariska höjdpunkterna. Kombinera den underbara maten med de fantastiska vyerna över staden ochde omgivande bergen och glaciärerna.


Visste du att en av de bästa tiderna att besöka Svalbard är under sommaren? Läs om varför du bör boka en resa till Svalbard under sommaren!

Känner du dig inspirerad att resa till Svalbard? Boka din nästa vistelse på Funken Lodge.